Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου ετοιμάζονται εγκαίνια (παρουσία και ανθρώπων του υφυπουργείου Αθλητισμού) στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για να παρουσιάσουν τα… νέα γήπεδα της περιοχής με αεροφερόμενο κέλυφος (μπαλόνι).
Μόνο που πρόκειται για τα – μόλις πέρυσι – ανακαινισμένα γήπεδα της περιοχής, όπου μάλιστα για να χωρέσουν τα νέα σχέδια, οι εμπνευστές της ιδέας προχώρησαν πρώτα σε καταστροφή και γκρέμισμα των δύο εκ των έξι συνολικά ανοιχτών γηπέδων στα οποία είχαν ξοδευτεί 250.000 – 300.000 ευρώ για να ανακαινιστούν!
Ράβε – ξήλωνε
Και πριν καλά καλά χρησιμοποιηθούν, λόγω έλλειψης προγραμματισμού και σχεδίου, δύο από αυτά γκρεμίστηκαν (μπασκέτες, δάπεδα κ.λπ.) και ήρθε το κλείσιμο των άλλων δύο με ένα νέο κόστος που άγγιξε τις 400.000 ευρώ.
Δηλαδή στον ίδιο χώρο μέσα σε λίγο διάστημα δαπανήθηκαν κοντά στις 700.000 ευρώ, από τα οποία οι 150.000 πετάχτηκαν ουσιαστικά στα σκουπίδια ή στις όχθες του Σαρωνικού αν προτιμάτε, αφού δύο γήπεδα δεν πρόλαβαν καν να χρησιμοποιηθούν.
Η περσινή σύμβαση της 8ης Νοεμβρίου του 2017 προέβλεπε την ανακατασκευή οκτώ γηπέδων του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, στο πλαίσιο των απαιτούμενων έργων προκειμένου οι εγκαταστάσεις του να καταστούν ξανά κατάλληλες για άθληση και να ανοίξουν στο κοινό.
Με κόστος που άγγιξε τα 200.000 ευρώ (χρήματα που βγήκαν φυσικά από τον κρατικό κορβανά) είχε γίνει το έργο έξι τελικά γηπέδων που αφορούσε την επίστρωση με συνθετικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς για δύο γήπεδα 5×5 στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, εμβαδού 2.020 τ.μ.
Ακόμη, ένα γήπεδο βόλεϊ εξωτερικού χώρου 325 τ.μ. και τρία γήπεδα μπάσκετ εξωτερικού χώρου με υφιστάμενη περίφραξη.
Τα γήπεδα επρόκειτο να διατεθούν δωρεάν σε σχολεία τα πρωινά για δραστηριότητες άθλησης των μαθητών, αλλά και στους δημότες, ενώ θα μισθώνονταν σε αθλητικούς συλλόγους και ιδιώτες τα απογεύματα.
Ξαφνικά και πριν καν προλάβουν δημότες και σχολεία να χαρούν τα ανακαινισμένα γήπεδα, αποφασίστηκε δύο από αυτά (με διπλή διαγράμμιση για μπάσκετ και βόλεϊ) να κλειστούν με αεροφερόμενο κέλυφος, στο πλαίσιο αναβάθμισης που πραγματοποιεί η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στις εγκαταστάσεις του σταδίου σε όλα τα επίπεδα. Με τις ανακοινώσεις φυσικά να γίνονται σε πανηγυρικό τόνο.
Ομως, πριν κλείσουν τα δύο γήπεδα με το μπαλόνι, ουσιαστικά καταστράφηκαν δύο από τα ανακαινισμένα γήπεδα όπου ξηλώθηκαν μπασκέτες, ταρτάν κ.λπ.!
Αλήθεια, δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, ώστε σε εποχές που η ίδια η κυβέρνηση κυνηγάει και το τελευταίο ευρώ από τον απλό πολίτη να είχαν εξοικονομηθεί σημαντικά κονδύλια;
Διαμαρτύρονται οι δημότες
«ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους επιστολές διαμαρτυρίας για το θέμα δημοτών του Πειραιά προς τη γραμματεία του ΣΕΦ πριν από περίπου δύο μήνες, όπου για παράδειγμα ο Η.Κ. σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη έκπληξη είδαμε όλοι οι δημότες Πειραιά ότι τα γήπεδα του μπάσκετ στον χώρο δίπλα από το θέατρο Δελφινάριο ενώ ήταν έτοιμα από καιρό παρέμεναν κλειδωμένα. Προ λίγων ημερών άνοιξαν επιτέλους για το κοινό, μέχρι που αμέσως μετά αποφασίσατε να κατεδαφίσετε τις μπασκέτες! Το ερώτημα: Γιατί και με ποιανών τα χρήματα πληρώσατε για κάτι που καταστρέψατε; Δεν ξέρατε ότι θα κάνετε εκεί κλειστά γήπεδα;».
Ο Δ.Ν. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε που σαν διοίκηση του ΣΕΦ φροντίζετε μόνο για τους συλλόγους που πληρώνουν νοίκι και όχι για τους δημότες Πειραιά. Δύο όμορφα γήπεδα φτιάξατε για τα παιδιά μας και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τα ξηλώσατε για τις ομάδες. Θα μας βρείτε μπροστά σας. Δικαίωμα στον αθλητισμό δεν έχουν μόνο οι σύλλογοι, αλλά και οι δημότες Πειραιά!».
Διαπραγματεύονταν με τον εαυτό τους!
Ολα αυτά τα ωραία γίνονται μάλιστα την ώρα που έχει ξεσπάσει θέμα (που αποκάλυψε το protothema.gr), με δύο στελέχη του ΔΣ του ΣΕΦ Ανδρέα Στρατή και Δέσποινα Μακριδάκη, τα οποία είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, τον περασμένο Μάιο. Και οι οποίοι μόλις έμαθαν τα κατατόπια και ότι το Στάδιο διαθέτει χώρους που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, ίδρυσαν τον περασμένο Ιούλιο (ενώ ήταν ακόμα μέλη του ΔΣ δηλαδή) τη ΣΥΝΔΡΑΣΗ, μία εταιρεία με τη μορφή της ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία πρότεινε στο ΣΕΦ να αναλάβει εκείνη την εκμετάλλευση των χώρων αυτών.
Επί ενάμιση μήνα οι παράγοντες «διαπραγματεύονταν» ουσιαστικά με τον εαυτό τους! Ως μέλη του ΔΣ του ΣΕΦ διαπραγματεύονταν με τη δική τους ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), το αντικείμενο μιας σύμβασης, για την τύχη των συγκεκριμένων γηπέδων. Μάλιστα παραιτήθηκαν από το ΔΣ μία μέρα πριν υπογράψουν τη σύμβαση της δικής τους εταιρείας με το ΣΕΦ, στο οποίο συμφώνησαν να δίνουν 4 ευρώ την ώρα (και 15 τις ώρες αιχμής) ενώ οι ίδιοι έβαζαν πολλαπλάσιες τιμές για να νοικιάζουν τους χώρους σε συλλόγους κ.λπ.!
Αλήθεια, ο υφυπουργός Αθλητισμού τι λέει για όλα αυτά;
Τέσσερα ευρώ στο Στάδιο, χιλιάδες στον επιχειρηματία!
Η αυτοψία στον χώρο, που έγινε από «ΤΑ ΝΕΑ», έβγαλε και άλλο… λαβράκι, το οποίο όμως αμέσως μετά «βούτηξε» για να εξαφανιστεί στα νερά του Σαρωνικού – αλλά οι αποδείξεις ήδη υπήρχαν.
Η αφίσα που είχε τοποθετηθεί στα συρματοπλέγματα ενός από τα γήπεδα ποδοσφαίρου με τον τίτλο B LEGEND άφηνε υποσχέσεις.
«Νέα τουρνουά ποδοσφαίρου 6×6, πλούσια δώρα, 1.000 ευρώ στον πρωταθλητή» ήταν το δελεαστικό μήνυμα.
Πήραμε από περιέργεια τηλέφωνο (στο κινητό που αναγραφόταν και είναι στη διάθεση της εφημερίδας, διότι την άλλη μέρα η αφίσα είχε κάνει φτερά!) και μας παρέπεμψαν στην καντίνα που είναι εκεί κοντά, όπου δηλώνονταν οι συμμετοχές με κόστος 80 ευρώ ανά αγώνα για την κάθε ομάδα! Σε πρωτάθλημα 12-14 ομάδων καταλαβαίνει κανείς το κέρδος και το πόσα παιχνίδια θα γίνουν την ώρα που το ΣΕΦ θα έπαιρνε μόλις 4 ευρώ την ώρα και 15 τις ώρες αιχμής…
Η εφημερίδα επικοινώνησε όμως και με τα πρώτα σωματεία που ήδη αποχώρησαν από τα κλειστά γήπεδα με μπαλόνι. Εχοντας κάνει επιστολές όπου αναφέρουν για δάπεδο… τσιμέντο, μπασκέτες που «τρέμουν» όταν χτυπάει η μπάλα, γήπεδα ψυγεία και… κατηφορικό γήπεδο από κακή κατασκευή μεταξύ άλλων!
Να θυμίσουμε ότι καθένα από τα σωματεία που θα αποχωρήσουν (μέχρι πέρυσι έπαιζαν εντός ΣΕΦ) ήταν ένα μηνιαίο έσοδο για το Στάδιο της τάξης των 2.500 – 3.000 ευρώ τα οποία θα χαθούν επίσης.