Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση της Ρώμης να μην κάνει αλλαγές στον προϋπολογισμό για το 2019, παρά τα αντίστοιχα αιτήματα της ΕΕ. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας πραγματοποίησε νέα άνοδο δείχνοντας ότι οι αγορές καραδοκούν, απειλώντας ανά πάσα στιγμή με ξέσπασμα νέας κρίσης χρέους. Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να προσπαθήσουν να μεταπείσουν τη Ρώμη αναφέροντας ότι οι χώρες αυτές θα είναι οι επόμενες που θα δεχτούν πλήγμα εάν επεκταθεί η κρίση. Ο Βέμπερ μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ιταλική κυβέρνηση στο τέλος θα υποχωρήσει, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν, όπως είπε. Επιπλέον το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ ζήτησε από τη Ρώμη να υπακούσει στους κανόνες ή να είναι έτοιμη να δει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν θα τρέξει να σώσει τη χώρα εάν δεχτεί επίθεση από τις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας αυξήθηκαν χθες κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 3,54%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η διαφορά με τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (Bund) διαμορφώνεται πλέον στις 314 μονάδες βάσης. Το βράδυ της Τρίτης η Ιταλία υπέβαλε ξανά τον προϋπολογισμό για έγκριση στην ΕΕ, με τις ίδιες προβλέψεις για έλλειμμα και ανάπτυξη με αυτές που είχε απορρίψει τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως καθήκον να επιβλέπει την εφαρμογή της νομοθεσίας και των συνθηκών της ΕΕ που προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι τα ελλείμματα και το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια.

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας που απαρτίζεται από το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας του Βορρά και το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (131%) ύστερα από αυτό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει προϋπολογισμό που προβλέπει έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ζητούν από χώρες με υψηλά χρέη να λαμβάνουν κάθε χρόνο μέτρα για να μειώνονται τα χρέη αυτά και τα ελλείμματα.

Την πιο σκληρή στάση κρατούν παραδοσιακά οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο Βέμπερ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας για να περιγράψει την Ιταλία, σημειώνοντας ότι «και στην Ελλάδα είχαμε μια κυβέρνηση που εμφανίστηκε αρχικά στις Βρυξέλλες και ενώπιον της Ευρώπης με λαϊκιστική ατζέντα. Ακόμη όμως και ένας ιδιαίτερα αριστερός πολιτικός όπως ο έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα» είπε, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε.