Σημαντικές παραστάσεις, συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα και έντονος εκπαιδευτικός χαρακτήρας σε ορίζοντα διετίας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τις σεζόν 2018-2019 και 2019-2020. Οπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Διαμαντής κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ρεπερτορίου του, «το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στηρίζεται στους άρρηκτους δεσμούς με την κοινωνία για να εξακτινώσει τη δράση του προς διαφορετικές, αναπάντεχες κατευθύνσεις. Υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς, φέροντας σε συνομιλία τις τέχνες, τη σκέψη και τον λόγο στη δημόσια σφαίρα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι κοινωνικές παρεμβάσεις, καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών χειρονομιών του συνιστούν μια πολυφωνική, συνεκτική επικράτεια πολιτισμού που υπερασπίζεται με δυναμισμό τις αξίες του ανθρωπισμού».
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε το Δημοτικό Θέατρο «ναυαρχίδα του πολιτισμού» στην πόλη και γι’ αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια με συστηματική δουλειά η ομάδα του κατάφερε έναν εξορθολογισμό των οικονομικών του. Παράλληλα, το θέατρο μπήκε στον χάρτη των μεγάλων σκηνών με σημαντικές παραστάσεις και υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Σε αυτό συνέβαλαν οι συνέργειες με φορείς, καθιστώντας το θέατρο ανοιχτό σε περισσότερο κόσμο. Τέλος, ανακοίνωσε και τη λειτουργία του φουαγέ σε περίπου 20 ημέρες.
Η φετινή σεζόν εγκαινιάζεται με τον Πειραιώτη Γιώργο Κιμούλη να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ από τις 22 Νοεμβρίου. Η Υρώ Μανέ θα είναι η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ που ετοιμάζει η Νικαίτη Κοντούρη από τις 10 Δεκεμβρίου. Τον Φεβρουάριο, τη σκυτάλη θα πάρει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία θα σκηνοθετήσει τον «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ με τους Γιώργο Γάλλο, Ελενα Μαυρίδου και Μιχαήλ Ταμπακάκη (από 22/2). Δυόμισι μήνες αργότερα, στις 3 Μαΐου, θα κάνει πρεμιέρα το «Γαϊτανάκι» του Αρθουρ Σνίτσλερ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με all star θίασο – ανάμεσά του οι Στεφανία Γουλιώτη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης και Αννα Μάσχα.
Στο φουαγέ του θεάτρου τον Δεκέμβριο θα ανέβει η πρώτη παράσταση του έργου «Πεθαίνω σαν χώρα» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, που θα παρουσιαστεί σε τρία μέρη σε ιστορικές ημερομηνίες για την Ελλάδα. Από τις 21 Ιανουαρίου 2019 το έργο «Κούκλες», βασισμένο στο «Κουκλόσπιτο» του Ιψεν, σε σκηνοθετική επιμέλεια και πρωταγωνιστικό ρόλο Νικόλα Ανδρουλάκη. Ο Νίκος Ξυδάκης και η Ολια Λαζαρίδου θα είναι τα κεντρικά πρόσωπα του ποιητικού αφιερώματος σε δύο μέρη «Με μια αναπνοή» (20-24/3/19), ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα η σκηνή θ’ ανήκει στον Αρη Ρέτσο και τις «Πασχαλινές ιστορίες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στα εικαστικά, 28 εμβληματικά έργα του Χρήστου Μποκόρου θα εκτίθενται στο θέατρο έως το τέλος Ιανουαρίου.
Στις παράλληλες δράσεις, σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο το πρόγραμμα «Ποίηση on the road», όπου ποιητές ταξιδεύουν με δημόσιες αναγνώσεις το επιβατικό κοινό στα μονοπάτια της ποιητικής γραφής. Με τον ίδιο φορέα, στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ «Επικίνδυνες λέξεις», όπου 30 συγγραφείς διαβάζουν κείμενα λογοκριμένων / απαγορευμένων συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά. Στο ίδιο πλαίσιο, την άνοιξη το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής» θα κάνει μια πρωτότυπη ξενάγηση διά θαλάσσης στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με επισκέψεις και διαλέξεις σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης. Την ίδια περίοδο, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ «Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο» με παραστάσεις («Ο φονιάς», «Ο στρατηγός» και «Με δύναμη από την Κηφισιά») και αναλόγια ανοιχτά για το κοινό.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του Δημοτικού Θεάτρου, λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά θεατρική ομάδα ενηλίκων με αυτισμό. Επίσης, συνεχίζονται τα βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, η θεατρική δράση «Η θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά» για τα νοσοκομεία της Αττικής, τα εργαστήρια στις φυλακές, αλλά και το άνοιγμα στην πόλη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών. Η φετινή θεματική έχει τίτλο «Ανθρωπότητες» με κεντρική εκδήλωση την έκθεση φωτογραφίας «Τα πετεινά, πορτρέτα Αθήνα 2017» του Κώστα Ζαφειρόπουλου.
Τη σεζόν 2019-2020, η κεντρική σκηνή θ’ ανοίξει με τη «Φαίδρα» σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου (15/9/19). Ο Αρης Μπινιάρης θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Ο χορός της φωτιάς» με τους Χρήστο Λούλη και Ιωάννα Παππά (από 31/10/19), ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης θα δοκιμαστεί σκηνοθετικά κι ερμηνευτικά (μαζί με τη Μαρία Κίτσου) στον σαιξπηρικό «Μάκβεθ» (από 7/2/20). Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα επιμεληθεί το ανέβασμα του «Ματωμένου γάμου» του Λόρκα. Στο φουαγέ, ο Μανώλης Τσίπος θα παρουσιάσει σε τρία μέρη το έργο «Ινδονησιακή ιστορία». Τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα εγκαινιαστεί η δράση «Από το μουσείο στο θέατρο, ανιχνεύοντας τη θεατρική πράξη της αρχαίας τραγωδίας», κατά την οποία θα ανοίξουν για παραστάσεις αρχαιολογικοί χώροι του Πειραιά και των νησιών του Σαρωνικού. Τέλος, το Φεστιβάλ Νεοελληνικού Εργου την άνοιξη του 2020 θα είναι αφιερωμένο στη Λούλα Αναγνωστάκη.