Σήμερα με το ματς της Εθνικής μας εναντίον της Φινλανδίας ξεκινά η περίοδος του Αγγελου Αναστασιάδη ως ομοσπονδιακού προπονητή και απόλυτου αφεντικού της εθνικής ομάδας. Μολονότι ο Αναστασιάδης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΕΠΟ μέχρι το τέλος των προκριματικών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020, να του ευχηθούμε να μακροημερεύσει και να σπάσει κάθε ρεκόρ παραμονής στην Εθνική: αν αυτό συμβεί, η Εθνική μας θα έχει γνωρίσει επιτυχία μαζί του κι αυτό είναι το ζητούμενο.
Συμπεριφορά
Στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν υπάρξει αρκετοί προπονητές, ποδοσφαιριστές, ακόμα και παράγοντες οι οποίοι έχουν διχάσει τον κόσμο: πάντοτε υπήρχαν π.χ. οι υπερασπιστές και οι πολέμιοι του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι φίλοι και οι λιγότερο φίλοι (εχθρούς δεν είχε…) του Φερνάντο Σάντος, αυτοί που θεωρούσαν σπουδαίο προπονητή τον μακαρίτη τον Αλκέτα Παναγούλια κι αυτοί που έλεγαν ότι απλά ήταν ένας καλός ψυχολόγος. Οποιος έχει προσωπικότητα, συχνά διχάζει. Αλλά κανείς δεν έχει διχάσει τόσο πολύ όσο ο Αγγελος Αναστασιάδης! Το έχει κάνει μάλιστα, μολονότι στην καριέρα του σημαντικά πράγματα έχει κατακτήσει ελάχιστα: συνήθως όσοι τον λατρεύουν και όσοι δεν τον αντέχουν ασχολούνται περισσότερο με την προσωπικότητά του και τη συμπεριφορά του και λιγότερο με τα αποτελέσματά του.
Πίστη
Στην Ελλάδα χρόνια τώρα υπάρχουν οι Αγγελομάχοι και οι Αγγελολάτρεις, που στη Θεσσαλονίκη αποκαλούνται «Αγγελόσκυλα»: όχι υποτιμητικά, οι ίδιοι αποκαλούν έτσι τον εαυτό τους για να δείξουν την πίστη τους στον προπονητή. Είναι εύκολο να καταλάβεις σε ποια κατηγορία ανήκει ο συνομιλητής σου αρκεί να ακούσεις πώς τον αποκαλεί. Οι Αγγελομάχοι τον αποκαλούν «Αναστασιάδη» ή «Καλόγερο». Για τους Αγγελολάτρεις είναι πάντα ο «Αγγελος». Μόνη περίπτωση να μπερδευτείς είναι ν’ ακούσεις κάποιον να τον αποκαλεί «Αγγελάρα». Το Αγγελάρας παλιά το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τα «Αγγελόσκυλα»: μετά άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι άλλοι ειρωνικά. Τώρα ευτυχώς δεν το χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας.
Απέχθεια
Τι δημιουργούσε συνθήκες λατρείας ή απέχθειας; Κυρίως η ίδια η προσωπικότητα του προπονητή. Οποιος τον Αγγελο τον αγαπάει βλέπει ένα λαϊκό, ντόμπρο παλικάρι, που μιλάει χωρίς να στρογγυλεύει τα λόγια του. Βλέπει έναν αγωνιστή που είναι ευθύς και τίμιος, που δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ, που δεν κάνει δημόσιες σχέσεις με τους δημοσιογράφους, που είναι αυθεντικός και καθόλου συνηθισμένος. Οποιος τον Αναστασιάδη δεν τον αντέχει, βλέπει έναν θρησκόληπτο, που όπου έχει δουλέψει έχει τσακωθεί με παίκτες και παράγοντες, που δεν έχει καταλάβει ότι οι ποδοσφαιριστές του καιρού μας είναι σταρ, που διχάζει τα αποδυτήρια δημιουργώντας παιδιά και αποπαίδια, που δεν κάνει ποτέ αυτοκριτική. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής έχει ελαττώματα και δεν είναι σίγουρα άγιος, είναι, όμως, ένας πραγματικός μαχητής και ένας αυθεντικός ποδοσφαιράνθρωπος. Δεν είναι ο καλύτερος του κόσμου, όπως πιστεύουν οι φίλοι του, αλλά είναι προπονητής που ζει το παιχνίδι και έχει στο βιογραφικό του και κάμποσους θριάμβους της μιας βραδιάς. Δεν είναι σίγουρα απλό να τον έχεις προπονητή, ειδικά αν σου κακοφαίνονται κάμποσες από τις ιδιοτροπίες του, αλλά από την άλλη δεν είναι τυχαίο ότι οι ομάδες του έπαιζαν πάντα ψυχωμένο ποδόσφαιρο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης λατρεύει τους έλληνες παίκτες και έχει υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους εμψυχωτές, που έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα. Κι ίσως τη δεδομένη στιγμή να αποδειχτεί μια καλή λύση για την Εθνική, μολονότι πολλοί είδαν την πρόσληψή του ως πισωγύρισμα. Είναι, αλλά καμιά φορά για να πάρεις φόρα πρέπει να κάνεις λίγα βήματα προς τα πίσω.
Ατάκες
Οσο για τη σχέση του με τους παίκτες, στον περίεργο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτή δεν κινδυνεύει τόσο από τις εμμονές του με την Παναγία και τα μοναστήρια όσο από τη συνήθεια που έχει να μιλάει στους ποδοσφαιριστές για ώρες μπροστά στο βίντεο. Στην πρώτη του προπόνηση με την Εθνική ανέλυσε την Μπαρτσελόνα, τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Ντόρτμουντ. Πριν από δεκαπέντε χρόνια αυτά εντυπωσίαζαν τους παίκτες: τώρα οι μισοί από δαύτους με κάποιες από τις ομάδες αυτές έχουν αγωνιστεί ως αντίπαλοι. Αν αύριο, έπειτα από μια ήττα, πρέπει να υποστούν και τις αναλύσεις του Αναστασιάδη για το παιχνίδι του Γκουαρντιόλα, το πιθανότερο είναι να μην τον πάρουν στα σοβαρά – και θα είναι κρίμα. Από τις αντοχές τους σε κάτι τέτοιες υπερβολές θα κριθεί και η επιτυχία του προπονητή. Με τις ατάκες και τις ιστορίες του οποίου είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούν.
Αποκαλύψεις
Κατά τα άλλα, στην επικαιρότητα της χθεσινής ημέρας υπάρχουν οι δραματικές περιπέτειες του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, που από σωτήρας του Παναθηναϊκού βρέθηκε κατηγορούμενος στο Βέλγιο. Ο Ταϊλανδός κινδυνεύει να πληρώσει σοβαρά τις αποκαλύψεις της βελγικής εφημερίδας «De Standraard», αλλά και τα όσα έβγαλαν στο φως τα περίφημα «Football Leaks» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μουσκρόν που ήταν ιδιοκτησία του μέχρι πρότινος. Οπως έγινε γνωστό, χθες το πρωί οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο στα γραφεία της Μουσκρόν, στη βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και στο ανώτατο βελγικό αθλητικό δικαστήριο. Η συντονισμένη αυτή κίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Βέλγιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ερευνάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μουσκρόν, ο τρόπος μεταβίβασης της εταιρείας και η μετοχική της σύνθεση. Υπάρχει η υποψία ότι οι μέτοχοι της Μουσκρόν έδωσαν πλαστά έγγραφα στη βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της χώρας, για να πάρουν την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Μεταβίβαση
Οπως διαβάζουμε, τρία στελέχη της διοίκησης της Μουσκρόν, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά, προσήχθησαν στην Αστυνομία και στις επόμενες 48 ώρες θα αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστούν. Οι διωκτικές Αρχές ερευνούν αν η μεταβίβαση των μετοχών της ομάδας από τους ατζέντηδες Πίνι Ζάχαβι και Φάλι Ραμαντάνι στον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ είναι πραγματική ή εικονική. Επίσης ερευνούν ανάμειξη της ομάδας σε στήσιμο παιχνιδιών, κι αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, νυν και πρώην ιδιοκτήτες θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θυμίζω ότι η σχετική δικαστική έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2018 και ότι πριν από τη Μουσκρόν ελέγχθηκαν κι άλλες ομάδες. Είχαμε μάλιστα ακόμα και συλλήψεις γνωστών παραγόντων του βελγικού ποδοσφαίρου.
Ανοχή
Οταν είχε εμφανιστεί ο Πάιροτζ, πολλοί είχαν αναρωτηθεί γιατί κάποιος που έχει μια ομάδα στο Βέλγιο να την αφήσει για να ‘ρθει να πάρει μια ομάδα στην Ελλάδα – και μάλιστα με πολλά χρέη όπως ο ΠΑΟ. Μια απάντηση μας την έδωσε η ίδια η χθεσινή επικαιρότητα: στο Βέλγιο γίνονται έλεγχοι, εδώ ο καθένας μπορεί να κοροϊδεύει τις Επιτροπές του κράτους με την ανοχή τους…