Δύο οι ποδοσφαιριστές που προβληματίζουν αυτή την εποχή τις ομάδες τους. Μάρκο Λιβάγια ο ένας. Αμρ Ουάρντα ο δεύτερος. Ας ρίξουμε μια ματιά στις δύο περιπτώσεις που μοιάζουν διαφορετικές, αλλά παράλληλα έχουν και πολλά κοινά στοιχεία.

Ο κροάτης επιθετικός της ΑΕΚ μάς συστήθηκε την περασμένη σεζόν και είναι αλήθεια πως έκανε εντυπωσιακό πρωτάθλημα, καθόσον σημείωσε οκτώ γκολ σε 27 συμμετοχές. Δυνατός και τεχνίτης, άρεσε ένεκα και ενός αλέγκρο στυλ που κατέθετε σε αρκετές περιπτώσεις. Το σπουδαίο στην περίπτωσή του ήταν πως ταίριαξε σε μεγάλο βαθμό με τον Σέρχιο Αραούχο, έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που όμως συμπλήρωνε τον συμπαίκτη του στη γραμμή κρούσης της ομάδας. Το περασμένο καλοκαίρι οι δρόμοι τους χώρισαν, αλλά η ΑΕΚ φρόντισε να μη χάσει τον Λιβάγια και τον αγόρασε από τη Λας Πάλμας, δίνοντάς του συμβόλαιο έως το 2021. Και μετά ήρθαν όχι οι… μέλισσες, αλλά τα προβλήματα. Ο Λιβάγια μοιάζει σκιά του εαυτού του, είχε αποβολή που κόστισε στον ίδιο τέσσερις αγωνιστικές από το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η απουσία του έκανε αναιμική την επίθεση της ομάδας. Οχι πως λάμπει στο πρωτάθλημα, αφού βγάζει προς τα έξω έναν εκνευρισμό, κακές συνεργασίες με τους συμπαίκτες και ένα βαρύ ή και ράθυμο ώρες ώρες στυλ που ελάχιστους ικανοποιεί. Το τι φταίει, ουδείς το γνωρίζει και είναι γεγονός πως ψάχνονται ακόμη και μέσα στην ΑΕΚ. Γιατί δεν μπορεί ένας από τους πλέον καλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές να έχει μικρή συνεισφορά στην πορεία μιας ομάδας που στοχεύει, κατά δήλωση όλων, ξανά πολύ ψηλά.

Οσον αφορά τον Αμρ Ουάρντα, ως δανεικός πέρυσι στο Περιστέρι έκανε τη σεζόν της ζωής του. Καθοριστικός σε πολλά ραντεβού, ήταν μια κατηγορία μόνος του και μάλλον έτσι τον αντιμετώπιζαν στον Ατρόμητο, έχοντας τον αιγύπτιο φορ στα όπα όπα. Κακώς. Γιατί το πολύ κανάκεμα συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Ουάρντα επέστρεψε στον ΠΑΟΚ με φιλοδοξίες μεγάλες και πίστεψε πως θα πάρει φανέλα βασικού σπίτι του. Πλάνη φοβερή. Γιατί στην Τούμπα υπάρχουν και άλλες πριμαντόνες, οπότε ο άσος θα έπρεπε να προσαρμοστεί. Ιδού το πρόβλημα: ο Ουάρντα δύσκολα δέχεται πως κάποιος μπορεί να είναι ανώτερός του, τα πειθαρχικά παραπτώματα είναι συχνά και ο άνθρωπος αδυνατεί να μπει σε καλούπια. Το πώς θα τον διαχειριστούν στον ΠΑΟΚ παραμένει ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ηδη αναζωπυρώνονται σενάρια περί αποχώρησής του. Το ζήτημα, πάντως, δεν είναι αυτό, αλλά το πώς θα τον αξιοποιήσει μια ομάδα. Εκτός αν ο τόσο ιδιόρρυθμος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν και κάνει μονίμως του κεφαλιού του…