Η 51χρονη Σουζάνα Ντίνατζ θα είναι από τον Ιανουάριο η ισχυρή κυρία της Πρέμιερ Λιγκ, αυτή που θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να «τρέξει» όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την πρώτη επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας, με κυριότερο φυσικά, τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από το επικείμενο Brexit.
Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοιο σημαντικό ρόλο, ωστόσο όχι και η μοναδική. Αλλωστε γυναίκες κατέχουν εξίσου υψηλά πόστα σε συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και της μεγαλύτερης Λίγκας της Σκωτίας.
Η Σουζάνα Ντίνατζ κατοικεί στο Δυτικό Λονδίνο και είναι οπαδός της Φούλαμ. Καθόλου επιλήψιμο αυτό. Ο Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Πρέμιερ Λιγκ ύστερα από 19 χρόνια, είναι οπαδός της Μπρίστολ Σίτι. Η Ντίνατζ εργάστηκε σε σημαντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αρχικά στο MTV και στη συνέχεια στο Channel Five, ενώ από το 2009 βρίσκεται στο Discovery για το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ που καλύπτει περισσότερες από 220 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι προκλήσεις
Τώρα ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με το ποδόσφαιρο: «Η Πρέμιερ Λιγκ είναι ένας τεράστιος χώρος. Αντιπροσωπεύει την κορυφή του επαγγελματικού αθλητισμού και είναι μεγάλο προνόμιο η ευκαιρία να ηγηθείς μιας τέτοιας δυναμικής οργάνωσης» δήλωσε η Ντίνατζ.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει δεν είναι λίγες. Η κυριότερη, όπως σημειώσαμε, είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν λόγω του Brexit. Οι ομάδες προβληματίζονται για τον αριθμό των ξένων παικτών, ο οποίος – σύμφωνα με την πρόταση της ομοσπονδίας – θα πρέπει να μειωθεί, για το ποιοι απ’ αυτούς θα είναι σε θέση να πάρουν άδεια εργασίας, αλλά και αν θα μπορούν να φέρνουν στις ακαδημίες τους ποδοσφαιριστές κάτω των 18 χρονών. Ενα αρκετά σημαντικό θέμα είναι και η περίφημη ευρωπαϊκή λίγκα των συλλόγων που ξαναβγήκε στην επιφάνεια, αλλά και οι πιθανότητες οι μεγάλοι σύλλογοι να απαιτήσουν μεγαλύτερα ποσοστά από τα συνολικά έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ.
Δεν είναι η μόνη
Ο χώρος του ποδοσφαίρου, ωστόσο, έχει κι άλλες γυναίκες σε σημαντικές θέσεις: η Κάρεν Μπράντι είναι αντιπρόεδρος της Γουέστ Χαμ, ενώ παλαιότερα είχε θητεύσει ως διευθύνουσα σύμβουλος στην Μπέρμιγχαμ!
Η Μαρία Γκρανόφσκαϊα είναι διευθύντρια στην Τσέλσι, με σημαντικές συμφωνίες σε χορηγίες. Αλλες δύο γυναίκες κατέχουν καίρια πόστα σε συλλόγους της Σκωτίας. Η Αν Μπουτζ διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Χαρτς από το 2014, ενώ η Λιν Ντέμπστερ είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Χιμπέρνιαν. Μάλιστα έχει υποστηρίξει πως στα επόμενα πέντε χρόνια μία γυναίκα θα είναι σε θέση να διευθύνει κορυφαίους συλλόγους.
Ομως, σημαντική θέση και στη δεύτερη επαγγελματική λίγκα της Αγγλίας αναμένεται να έχει και η Ντέμπι Τζέβανς, η οποία είναι βασική υποψήφια για τη αντίστοιχη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στη Football League. Η Τζέβανς ήταν διευθύντρια Αθλητισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, το 2015.