Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε, έπειτα από την πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το σχέδιο συμφωνίας Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες. Το ανέφερε η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, σε μια σύντομη δήλωσή της αργά το βράδυ, μπροστά στη γνωστή μαύρη πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ. Προσθέτοντας όμως ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί «υπό εξαντλητικό έλεγχο», όπως θα εξηγήσει σήμερα στη Βουλή. «Hταν μια δύσκολη απόφαση», είπε και λίγο αργότερα μάθαμε ότι τουλάχιστον δέκα υπουργοί διαφώνησαν. Προφανώς γι’ αυτό η συνεδρίαση κράτησε τόσο πολύ ώστε η «Guardian» σχολίασε σκωπτικά πως «με αυτό τον ρυθμό μέχρι να ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο μπορεί ούτως ή άλλως να έχουμε εκπέσει από την ΕΕ». «Δύσκολες θα είναι και οι επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η Μέι ενώ γινόταν γνωστό ότι βουλευτές του κόμματός της ετοιμάζουν πρόταση μομφής εναντίον της.
Η πρωθυπουργός, καταβεβλημένη, τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας «είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε» και ότι εξυπηρετεί «το εθνικό συμφέρον». Μπορεί οι ευρωπαίοι και οι βρετανοί διαπραγματευτές να συμφώνησαν σε τεχνικό επίπεδο επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά η μάχη που πρέπει να δώσει η βρετανίδα πρωθυπουργός προκειμένου να «πουλήσει» το κείμενο αυτό στους υπουργούς της, τους βρετανούς βουλευτές και το βρετανικό κοινό θα είναι μακρά, επίπονη και αβέβαιη. Εκτός αν τελειώσει πριν καν ξεκινήσει, με εκ των έσω ανατροπή της Μέι. Είναι και αυτό μια πιθανότητα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε πάντως στον Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει έπειτα από τη χθεσινή εξέλιξη έκτακτη σύνοδο κορυφής.
Χθες το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα και το ογκώδες κείμενο της συμφωνίας – 585 σελίδες. Σε αυτό αναφέρεται πως η συμφωνία δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά το Brexit. Θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στη χρηματαγορά της ΕΕ – γνωστή ως «ισοδυναμία». Δηλαδή παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ, όπως αυτό που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς το παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν. «Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον» αναφέρεται στο κείμενο.
Σύμφωνα πάντως με το BBC, οι συντηρητικοί θιασώτες ενός σκληρού Brexit είναι τόσο οργισμένοι που «πιθανότατα» θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της. «Φαίνεται πως κάποιοι από αυτούς αλλάζουν στάση και από το “περιμένουμε να δούμε” περνούν στην άμεση κινητοποίηση εναντίον της Μέι» ανέφερε χαρακτηριστικά η πολιτική συντάκτριά του Λόρα Κιούνσμπεργκ. Η «Daily Telegraph» προδίκαζε χθες την παραίτηση ακόμη δύο υπουργών της κυβέρνησής της.
Στην πραγματικότητα, δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς χθες στη Βρετανία κάποια επίσημη δήλωση υπέρ της βρετανίδας πρωθυπουργού – ή του προσχεδίου συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, μίλησε για «παρωδία συμφωνίας». Το βορειοϊρλανδικό DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, απείλησε για μία ακόμα φορά ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» αν η συμφωνία προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιρλανδίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Η Νίκολα Στέρτζον, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε προνομιακή εμπορική συμφωνία εφαρμοστεί στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στη Σκωτία – «που ψήφισε κατά 62% υπέρ του Remain». Οσο για τους επικεφαλής των σκληροπυρηνικών του Brexit μεταξύ των Τόρις, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καθώς και τον ευρωφοβικό Τζέικομπ Ρις – Μογκ, αυτοί δεν παύουν να μιλούν για «προδοσία» και συμφωνία που θα καταστήσει τη Βρετανία «υποτελές κράτος» της ΕΕ. Στην «απέναντι» πλευρά, στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των «27» ενημερώθηκαν χθες το απόγευμα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων – χωρίς να γνωρίζουν ακόμα την έκβαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.