Έντυπη Έκδοση - Γνώμες
Η Πειθαρχική Επιτροπή του Κυπέλλου έβγαλε στο ζήτημα των επεισοδίων που έγιναν στο παιχνίδι Παναχαϊκή – Ολυμπιακός μια ιστορικά δίκαιη απόφαση. Βασίστηκε στο γεγονός ότι οι αθλητικοί δικαστές σεβάστηκαν τη διαδικασία που λέγεται «ακροαματική διαδικασία», αφήνοντας κατά μέρους τις εκθέσεις μιας αστυνομικής δύναμης που στην Πάτρα έκανε αποδεδειγμένα κακή δουλειά. Ο Ολυμπιακός στην ακροαματική διαδικασία είχε αποδείξει δύο πολύ βασικά πράγματα: το πρώτο ότι όλα ξεκίνησαν από κάποιον προβοκάτορα που προκάλεσε τον κόσμο και το δεύτερο ότι δεν υπήρχε κανένας τραυματίας και όλα αυτά που υποστηρίχθηκαν είναι ψέματα. Θα ήταν αληθινά άδικο να μη λάβει υπόψη της η Πειθαρχική τις απτές αυτές αποδείξεις.
Δίκη
Αφήνοντας κατά μέρος οπαδικές προτιμήσεις ας σκεφτεί κάποιος το εξής απλό. Κάπου γίνεται μια δίκη και υπάρχει ένας κατηγορούμενος. Στη δίκη δεν εμφανίζεται εναντίον του κανένας απολύτως μάρτυρας. Στη δίκη αναδεικνύεται ότι οι κατηγορίες που βαραίνουν τον κατηγορούμενο είναι και ανεπαρκείς και αναληθείς. Στη δίκη προκύπτει ως μοναδικό εις βάρος του στοιχείο η γραπτή δήλωση κάποιου που αποδεδειγμένα έχει περισσότερες ευθύνες από τον κατηγορούμενο για όσα αυτός κατηγορείται. Θα ήταν λογικό και δίκαιο ο άνθρωπος να καταδικαστεί; Δεν νομίζω πως το πιστεύει άνθρωπος.
Καντίνα
Θυμίζω ότι στην Πάτρα ο Ολυμπιακός δεν είχε πάρει εισιτήρια. Θυμίζω ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συμπλοκή οπαδών του με οπαδούς της Παναχαϊκής. Θυμίζω ότι εντός γηπέδου δεν υπήρξε καν συμπλοκή με την Αστυνομία μετά την εμφάνιση των ΜΑΤ και τη ρίψη των δακρυγόνων. Θυμίζω ότι η αναστάτωση ξεκίνησε μόνο μετά την επέμβαση της Αστυνομίας: όλα αυτά δεν τα αμφισβήτησε κανείς. Πώς λοιπόν θα μπορούσε να καταδικαστεί ο Ολυμπιακός, αν και εφόσον οι δικαστές εξέταζαν τα πραγματικά περιστατικά; Οσο για το πρόστιμο που επιβλήθηκε, αυτό θα πληρωθεί για μικροφασαρίες, που έγιναν εκτός γηπέδου και μετά τις ρίψεις των χημικών. Για φασαρίες εκτός γηπέδου είχε τιμωρηθεί κι ο ΠΑΟΚ στα επεισόδια που είχαν κάνει οι οπαδοί του στο ματς με τον Αρη, όταν μάλιστα είχαν κάψει και μια καντίνα. Στην Πάτρα δεν υπήρξε τίποτα ανάλογο.
Πρωτοβουλία
Ωστόσο τώρα που ο Ολυμπιακός γλίτωσε το -3 (που πρόβλημα θα ήταν είτε το δεχόταν στο πρωτάθλημα είτε στο Κύπελλο) χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να πάρει μια γενναία πρωτοβουλία για να αλλάξουν κάμποσα πράγματα στην αθλητική Δικαιοσύνη. Αν δεν το κάνει ο Ολυμπιακός, που είναι ο πλέον πολυνίκης σύλλογος στη χώρα, δεν πρόκειται να το κάνει κανείς.
Δύο
Ποια είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν; Πρώτα από όλα ο ίδιος ο ΚΑΠ στο σκέλος που αφορά τις τιμωρίες της αφαίρεσης βαθμών. Ολες αυτές οι επικίνδυνες αστειότητες, που ξεκίνησαν μετά τις παρεμβάσεις της πολιτείας στους κανονισμούς και στους κώδικες, πρέπει να σταματήσουν: το να αφαιρούνται βαθμοί από μια ομάδα για παιχνίδια, που άρχισαν και τελείωσαν, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Αφαιρέσεις βαθμών μπορεί να υπάρχουν μόνο για διακοπές αγώνα και για κανονιστικές παρατυπίες – και μάλιστα σοβαρές. Είναι επίσης απαραίτητο αυτή η ορθότατη απόφαση να ανοίξει τον δρόμο για έναν πραγματικό εναρμονισμό του ΚΑΠ με τους κανονισμούς της UEFA και τις FIFA. Οι επιτροπές των συνομοσπονδιών κρίνουν κάθε γεγονός για τη βαρύτητα και τη σημασία του κι έχουν διάφορες ποινές που μπορούν να επιβάλουν, ώστε πρώτα πρώτα να συνετίσουν τις ομάδες. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, όπου στον ΚΑΠ βρίσκεις αντίθετες ποινές για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις πρέπει να σταματήσει: στην πρόσφατη ιστορία όπου ο Ολυμπιακός κινδύνεψε με αφαίρεση βαθμών δεν ξεκαθάρισε καν αν η αφαίρεση θα πρεπε να γίνει στο πρωτάθλημα ή στο Κύπελλο. Ο ΚΑΠ προβλέπει, αν είναι ποτέ δυνατόν, και τα δύο.
Μαρτυρία
Τέλος, πρέπει να σταματήσει αυτή η χρήση των εκθέσεων της Αστυνομίας, όπως γίνεται σήμερα. Να χρησιμοποιούνται οι εκθέσεις από δικηγόρους π.χ. είναι λογικό, να χρησιμοποιούνται για να βασιστούν πάνω τους οι ποινές είναι απαράδεκτο: η Αστυνομία δεν πρόκειται ποτέ σε μια έκθεσή της να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και ως εκ τούτου η μαρτυρία της είναι μεροληπτική. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα κανονικό σώμα παρατηρητών για τα ματς της Σούπερ Λίγκας: με εκπαίδευση από την UEFA και καλές αμοιβές θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους για να μη χάσουν τη θέση και την αμοιβή τους. Κι αν δεν την κάνουν, ας φέρουμε παρατηρητές από το εξωτερικό, όπως κάνουμε και με τους διαιτητές: δεν κάνω καθόλου πλάκα.
Πρόβλημα
Ολα αυτά κανονικά θα έπρεπε να απασχολούν όχι μόνο τις ομάδες, αλλά και τους αρμοδίους της UEFA και της FIFA π.χ. που έχουν αναλάβει να λύσουν αυτό που αποκαλούν «ελληνικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου»: μιλάω για όσους έχουν εγκατασταθεί εδώ. Θα πρεπε π.χ. να τους απασχολεί πώς θα υπάρξει ένας πραγματικός εναρμονισμός των δικών μας καταστατικών κανονισμών με τους ευρωπαϊκούς. Αλλά πολύ φοβάμαι πως οι επιτετραμμένοι της FIFA έχουν έρθει στην Ελλάδα μόνο για να μοιράσουν πρωταθλήματα – και μάλιστα με άγαρμπο τρόπο. Ακόμα κι όσοι έχουν μια σαφέστατη αποστολή (ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα π.χ. ήρθε να φτιάξει τη διαιτησία…) δεν βλέπω να κάνουν τίποτα. Ο Περέιρα φέρνει ξένους διαιτητές για να μη φωνάζουν οι ομάδες. Το πρόβλημά του είναι μόνο αυτό: οι φωνές των ομάδων. Τα λύσαμε όλα τα άλλα δηλαδή…
Εντυπώσεις
Χθες διάβασα ότι ο επιτετραμμένος σύμβουλος της FIFA στην ΕΠΟ Πετρ Φούσεκ δεν έμεινε ευχαριστημένος από τη διαιτησία του ελβετού διαιτητή στο Καραϊσκάκη, αλλά ούτε και από την ατμόσφαιρα του γηπέδου: πολύ ωραία. Αλλά δεν μας ενημέρωσαν όλοι αυτοί που φρόντισαν να μάθουμε τη δυσαρέσκεια του Φούσεκ τι θα κάνει για αυτά. Θα φωνάξει τον Περέιρα να τον ρωτήσει πού βρήκε αυτό τον ανεπαρκέστατο Ελβετό; Θα ζητήσει να μην επιτρέπονται οι πυρσοί; Θα κρατήσει τη μύτη του και θα γίνει μπλε; Το τι κάνεις έχει σημασία κι όχι τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Εκτός αν η FIFA έστειλε εδώ τον Φούσεκ για να γράψει μια μέρα τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις.
Αβγά
Ενα μόνο δεν χρειάζεται να κάνει ο Τσέχος: να πάει στον υφυπουργό Αθλητισμού να ενημερωθεί για πιθανές πρωτοβουλίες της πολιτείας. Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι απασχολημένος με το Μουντιάλ του 2030. Χθες έκανε γνωστό ότι θα συγκαλέσει μεγάλη σύσκεψη των βαλκανικών χωρών για την κοινή υποψηφιότητα – θα καλέσουν μάλιστα και τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, μάλλον για να χτυπήσουν παλαμάκια οι πρόεδροί τους, που έμαθαν τη συγκεκριμένη διεκδίκηση τελευταίοι. Ολοι αυτοί θα συσκεφθούν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου και μετά θα πάνε να πάρουν το Μουντιάλ. Και κάνα δυο τρία αβγά Τουρκίας…