Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις στο Τεμάχιο 10 και στον στόχο «Δελφύνη» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το διάστημα στην περιοχή γύρω από την Κύπρο και ανοιχτά της Τουρκίας επιχειρούν πέντε γεωτρύπανα για λογαριασμό εταιρειών τεσσάρων διαφορετικών χωρών, γεγονός που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο της περιοχής στον χάρτη των γεωπολιτικών συμφερόντων. Γεωτρήσεις πραγματοποιεί, ειδικότερα, η Αίγυπτος στο κοίτασμα «Ζορ», το Ισραήλ συνεχίζει στο «Λεβιάθαν», ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και μία ακόμα γεώτρηση. Ακόμα δύο γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα, που ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ. Πάντως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε στην επιθετική ρητορική δηλώνοντας: «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Δεν θέλουμε να μπει κανείς σε περιπέτειες». Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, έθιξε χθες το ζήτημα των γεωτρήσεων από το βήμα του Thessaloniki Summit 2018, χαρακτηρίζοντας τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιούνται ως «μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων του νησιού», προσθέτοντας ότι αυτή «δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή».
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ». Ο τούρκος πολιτικός δέχτηκε βολές τόσο από τη βρετανίδα πρεσβευτή Κέιτ Σμιθ όσο και από τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, που του απάντησαν άμεσα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν αναγνωρίζει το δικαίωμα δημοκρατίας της Κύπρου στην αξιοποίηση των πόρων και πιστεύουμε πως πρέπει να είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων» επισήμανε η Σμιθ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ρόλο, αλλά το συγκεκριμένο δεν αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων». Απαντώντας στον Μπαγίς, ο Τζέφρι Πάιατ διαμήνυσε πως «οι ΗΠΑ είναι σαφείς: υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της».
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν θέλουν καμία κίνηση που να διακινδυνεύει τα συμφέροντά τους στην περιοχή, μέσω τόσο του State Department, το οποίο έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων, όσο και της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον, που έδειξε να αναβαθμίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών, με επίκεντρο την ασφάλεια.