Η αλήθεια είναι πως είχε προκαλέσει σχόλια. Μιλώ για την «αφωνία» από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου στην εξελισσόμενη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου που τον στοχοποιεί. Χθες όμως, η αφωνία αυτή τερματίστηκε. Ο Παπανδρέου το απόγευμα τηλεφώνησε στον Σημίτη και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του για την περιπέτεια των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του ΓΑΠ, έγινε λόγος «για γελοία και άθλια προσπάθεια επανάληψης του “Βρώμικου ‘89”». Από τη Χαριλάου Τρικούπη η επικοινωνία σχολιάστηκε θετικά μαθαίνω, ενώ σε ένα δεύτερο τηλεφώνημα επιβεβαιώθηκε και συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Κώστα Σημίτη τη Δευτέρα.
Μενού
Χθες ήταν προγραμματισμένο να συμφάγει μια ετερόκλητη αλλά και ενδιαφέρουσα παρέα υψηλών συνδαιτυμόνων. Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης και ο Χάρης Παμπούκης. Λέτε στο μενού να ήταν η περιπέτεια του 2015 ή η ασθμαίνουσα έξοδος της χώρας στις αγορές; Ξέρω πάντως πως ήταν να φάνε λαβράκι με ελαιόλαδο, μοσχάρι με σος κρασιού και λαχανικά, επιδόρπιο θα είχαν μους λεμονιού, φρούτα και ελληνικά κρασιά, ανάμεσά τους και γλυκό οίνο από τη Σάμο.
Αντικατάσταση
Ως γνωστόν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν στην Ειδική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε πως τελικά δεν θα είναι. Μην πάει ο νους σας σε καμιά ίντριγκα. Σας θυμίζω πως ο έμπειρος Μεϊμαράκης προΐσταται του συνεδρίου της ΝΔ που θα γίνει 14 και 15 Δεκεμβρίου. Από την άλλη, η επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά για δύο μήνες. Ηθελε κοινώς να βγει ο Μεϊμαράκης λόγω φόρτου. Συμφώνησαν και στην Πειραιώς. Τον αντικαθιστά δε η Ολγα Κεφαλογιάννη. Ολα καλά.
Η βία και η ανομία
Επενδύει πολλά σε αυτό το πεδίο – και ενίοτε χτυπά. Μιλώ για το θέμα της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και το πώς το χειρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες ας πούμε, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε «να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει: στους φοιτητές και τους καθηγητές του». Ο Μητσοτάκης υπέβαλε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή: «Συμφωνεί με το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;». Και «προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;». Γενικά η ΝΔ θα επενδύσει πολιτικά στο χάος.
Προκλήσεις
Εν τω μεταξύ στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή ενίοτε υπενθυμίζει την παρουσία της. Και προκαλεί. Οπως χθες που ο Λαγός αμφισβήτησε ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο ρωτώντας ειρωνικά: «Πείτε μου έστω δύο ονόματα νεκρών», καταγγέλλοντας όσους λένε ότι «υπήρχαν νεκροί ενώ δεν υπήρχαν». Μάλιστα είπε ότι «αυτού του οποίου η προτομή βρίσκεται στο προαύλιο (του Πολυτεχνείου) ήταν εν ζωή και κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο». Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς τόνισε ότι «δεν μπορεί να λέγονται όχι μόνο ιστορικές ανακρίβειες, αλλά να αναπαράγεται εδώ μέσα η φωνή της χούντας». Ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «τους νόμους για τους δολοφόνους και τους εγκληματίες πρέπει να τους ξαναδούμε γιατί η δημοκρατία πρέπει να αντέξει». Σωστό.
Βόλτα στο Κουκάκι
Περπάτησε στο Κουκάκι. Δεύτερη φορά σε λίγο διάστημα. Κι αυτό αφού τον είχε ιντριγκάρει η ιστορία που εξελίσσεται στην αναβαθμισμένη συνοικία με το Αirbnb και τη μεγάλη εκτόξευση στις τιμές των ακινήτων εκεί, όπως του την περιέγραψαν την πρώτη φορά που πήγε. Για τον Παύλο Γερουλάνο μιλώ, που κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τον δήμο της Αθήνας οργώνει τις γειτονιές της και μιλάει με κόσμο. Ατύπως δε έμαθα ότι το επιτελείο του έχει και κυρακάτικες συναντήσεις.
Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ
Την άλλη εβδομάδα, η ΔΗΜΑΡ (για την ακρίβεια, το Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία) θα κάνει μια εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση, συγκεκριμένα την Πέμπτη στην ΕΣΗΕΑ. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα μιλήσουν οι Νίκος Γ. Ξυδάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, Μανώλης Βελεγράκης, ενώ θα συντονίσει ο Κώστας Καρακώτιας. Θα μπορούσε να λέγεται και «ψάξε τον πασόκο στο πάνελ, δεν θα τον βρεις». Να πω πως μου μοιάζει ως απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Θεοχαρόπουλο για τη συνταγματική αναθεώρηση και επίσης να πω πως το εν λόγω κόμμα συμφωνεί σε μερικά σημεία της διαδικασίας – όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών –, αλλά διαφωνεί σε άλλα, π.χ. στα δημοψηφίσματα.
Το ελληνικό χρέος
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος θέλει να παραμείνει στην Ευρωβουλή. Στο Μοσχάτο πάλι μαθαίνω πως θα τον καλόβλεπαν για την Α’ Αθήνας. Τα λέω όλα αυτά γιατί ο Κύρτσος χθες έκανε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρέος του ελληνικού Δημοσίου. Τι λέει; Πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην πρόγνωση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος του χρέους του ελληνικού Δημοσίου για το 2018 μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου. Στην πρόγνωση του Μαΐου η εκτίμηση για το χρέος ήταν στο 177,8% του ΑΕΠ για το 2018, ενώ στην πρόγνωση του Οκτωβρίου το χρέος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο 182,5% του ΑΕΠ. Η διαφορά είναι εξαιρετικά σημαντική, δηλαδή 4,7 μονάδες του ΑΕΠ. Και δημιουργεί προβληματισμό. Εχει τα δίκια του.