Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να χαρακτηρίζει και την πολιτική αντιπαράθεση τονίζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Πάνος Σκουρλέτης. «Το πραγματικό πεδίο της αντιπαράθεσης είναι το προγραμματικό» σχολιάζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και, με φόντο την υπόθεση Σημίτη, αναφέρει πως πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της». Δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευρωπαϊκή Αριστερά και κατηγορεί το Κίνημα Αλλαγής πως «υιοθετεί πολιτική ανοικτής επικοινωνίας με τη ΝΔ και αδυνατεί να παρακολουθήσει την κινητικότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας». Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές λέει όχι στην παλαιάς κοπής πρακτική των χρισμάτων και στις κεντρικές συμφωνίες κορυφής που ακυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες.
Αρκούν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που νομοθετούνται για να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση;
Να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται μόνο για «εξαγγελίες ΔΕΘ», αλλά για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ήδη υλοποιούνται. Η πλήρης εικόνα των πρώτων μεταμνημονιακών μέτρων θα έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2010, αν εξαιρέσουμε τα μέτρα που πήραμε για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και τους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας θα δει να βελτιώνεται η ζωή του. Πολύ περισσότερο η θετική δυναμική της οικονομίας θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Στην πράξη, έπειτα από χρόνια η χώρα μας θα επανακτήσει το δικαίωμά της να χαράσσει, στο πλαίσιο βέβαια της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη δική της πολιτική. Ομως το πιο σημαντικό είναι ότι στη μετά τα Μνημόνια περίοδο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολιτική δύναμη να παρουσιάσει την πρότασή της σχετικά με την προοπτική και το μέλλον της χώρας. Σε αυτό το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα αναμετρηθούν δύο ανταγωνιστικές προγραμματικές προτάσεις. Με δυο λόγια στο μεταμνημονιακό διπολικό σκηνικό που διαμορφώνεται υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο να αλλάξει το κλίμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί και να εδραιωθεί ως κυρία  ηγεμονική πολιτική δύναμη.
Η μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων κερδίζεται; Θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό μια θετική εξέλιξη;
Η μη περικοπή των συντάξεων είναι δεδομένη με ό,τι μπορεί να σημάνει κάτι τέτοιο στη γενικότερη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Ασφαλώς και είναι μια θετική εξέλιξη και δεν θα είναι η μόνη.
Το Μνημόνιο τυπικά έληξε στις 21 Αυγούστου. Η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα;
Προσπάθησα πριν να σας επισημάνω τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργούνται με το τέλος των προγραμμάτων. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αρκεί αν δεν συνοδευτεί με ένα εμπνευσμένο και ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μην ξεχνάμε πως και δεσμεύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και αρκετές ουρές αφήνουν πίσω τους τα Μνημόνια. Η έννοια της επιτυχίας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πράγματα από την έξοδο από το πρόγραμμα, είναι δε και διαφορετικά προσεγγίσιμη και ερμηνεύσιμη από εμάς από ό,τι για τη ΝΔ. Εχει διαφορετικό περιεχόμενο για ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα από αυτό που έχει για ένα κόμμα της Αριστεράς. Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Τι περιθώρια δημοσιονομικής ελευθερίας έχει η κυβέρνηση και τι πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να κατανοήσει και η κοινωνία ότι όντως το Μνημόνιο έληξε;
Η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια θέτει συγκεκριμένα όρια στις δυνατότητες άσκησης πολικής, για αυτό μιλάμε για ουρές των μνημονιακών πολιτικών. Ωστόσο η προοπτική μιας ισχυρής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη προσπάθεια άσκησης μιας πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη ζωή των περισσοτέρων.
Το πολιτικό πλαίσιο των επόμενων εκλογών ποιο είναι; Πρέπει να κυριαρχήσει η προγραμματική αντιπαράθεση ή υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει η συζήτηση για σκάνδαλα;
Αυτό που ονομάζουμε επιστροφή στη κανονικότητα πρέπει να χαρακτηρίσει και την πολιτική αντιπαράθεση. Κατά συνέπεια, το πραγματικό πεδίο της αντιπαράθεσης είναι το προγραμματικό. Δεν πιστεύω στην τεχνητή πόλωση που σε τελική ανάλυση αφήνει αδιάφορους τους πολίτες και απαξιώνει τη πολιτική. Οσον αφορά τα σκάνδαλα, νομίζω πως πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της.
Εξάντληση της τετραετίας ή τετραπλές εκλογές τον Μάιο;
Στόχος ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του SPD πρότεινε μέτωπο συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία. Πόσο εφικτή είναι η συμπόρευση μαζί της και σε ποια βάση;
Υστερα από δεκαετίες συμπόρευσης της σοσιαλδημοκρατίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά, αμφισβητείται η στρατηγική της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Αλλωστε η σημερινή άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού τροφοδοτήθηκε από αυτές τις επιλογές. Φαίνεται λοιπόν πως αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ανοίγει μια προοπτική συνεργασίας με την Αριστερά στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Αλλωστε σήμερα έχουμε το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας Σοσιαλιστών –  Αριστεράς στην Ισπανία και τη Πορτογαλία. Την ιδία στιγμή η αριστερόστροφη πορεία του Κόμματος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Από τη στιγμή που αυτή η ζύμωση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει σημείο επαφής;
Μα, το πρόβλημα με το Κίνημα Αλλαγής είναι πως αδυνατεί να παρακολουθήσει τη κινητικότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αντίθετα, υιοθετεί μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας με τη ΝΔ ακυρώνοντας έτσι στη πράξη τη διακριτότητα του δικού τους χώρου. Ουσιαστικά εμμένει στις αναλύσεις που οδήγησαν στη σημερινή κρίση ταυτότητας του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.
Είστε έτοιμοι ως κόμμα να εγκαταλείψετε την εευρωπαϊκή Αριστερά για τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές;
Σε καμία περίπτωση, εμείς ασκούμε την πολιτική μας παρέμβαση και καταθέτουμε τις προτάσεις από το έδαφος και στο όνομα της σύγχρονης Αριστεράς. Δεν πιστεύω στη διάχυση της Αριστεράς, αντίθετα θεωρώ καθοριστική τη συμβολή της στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και του νεοφασισμού που ταυτόχρονα θα προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης.
Η συνταγματική αναθεώρηση τι σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Συνιστά μια συστηματική προσπάθεια προώθησης μιας σειράς ώριμων μεταρρυθμίσεων που θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, να κατοχυρώσουν και να θωρακίσουν συνταγματικά αυτά που αποκαλούμε κοινωνικά αγαθά και να θέσουν σε μια νέα βάση το ζήτημα των διακριτών ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Η συζήτηση αυτή για να τελεσφορήσει προϋποθέτει ωριμότητα, όχι καιροσκοπικές τοποθετήσεις.
Σας ικανοποιεί η συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας ή έπρεπε να γίνουν πιο γενναία βήματα; Για παράδειγμα, αλλαγή του άρθρου 3…
Η συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας όπως και η προωθούμενη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση που θέλω να πιστεύω πως ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μόνο μια μάχη για τον καλύτερο διαχειριστή στους δήμους και στις περιφέρειες;
Και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης αντιπαρατίθενται διαφορετικές προτάσεις και αντιλήψεις. Αρα η επιλογή των προσώπων πρέπει να συνδυάζεται με το τι πρόγραμμα καταθέτουν για τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς για παράδειγμα υποστηρίζουμε την ανάγκη ισχυρών δήμων με ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες. Δεν υιοθετούμε τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη συρρίκνωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.
Ο πήχης για τις περιφερειακές εκλογές που τίθεται για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας έχει έναν διαρκώς αυξανόμενο ρόλο τα τελευταία χρόνια. Μας ενδιαφέρει να ενισχ υθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο δρόμος αυτός ήδη έχει ανοίξει με τη ψήφιση του «Κλεισθένη 1» τον περασμένο Ιούλιο. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση συνδυασμών με μια τέτοια αντίληψη είναι ο πρώτος μας στόχος. Εκτιμώ πως ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης στο περιφερειακό επίπεδο θα αλλάξει προς όφελος εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν στη χειραφέτηση του θεσμού έναντι του κεντρικού κράτους.
Χρίσματα θα δώσετε και πού; Θα δεχόσασταν πιο προωθημένη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής σε τοπικό επίπεδο και στη στήριξη κοινών υποψηφίων, ανεξάρτητα από τις διαφορές σε επίπεδο κορυφής;
Οι συνδυασμοί που θα στηρίξουμε θα χαρακτηρίζονται από μια σαφή προγραμματική αυτοδιοικητική πρόταση. Δεν πιστεύουμε στην παλαιάς κοπής πρακτική των χρισμάτων και στις κεντρικές συμφωνίες κορυφής που ακυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Υπηρετούμε μια πολιτική σεβασμού του αυτοδιοικητικού χώρου αναγνωρίζοντας τη σχετική αυτονομία των αντιθέσεών του.