Το σπάνιο ροζ διαμάντι «έστελνε» χιλιάδες μικρές και μεγάλες «δεσμίδες» ατέλειωτης λάμψης στο πολυτελές διαμέρισμα της Park Avenue. Η σύζυγος του αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα κοσμήματα, τα οποία είναι γεμάτα με πανάκριβες πέτρες «ζωγραφισμένες» στα χρώματα της αθωότητας. Η πώληση του περίφημου ροζ διαμαντιού σε δημοπρασία η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από τον οίκο Christie’s (φέρει την ονομασία «Pink Legacy»), την άφησε μάλλον αδιάφορη. Η ίδια διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή με ροζ διαμάντια των οίκων Boucheron, Chaumet, Graff, Cartier και Harry Winston.

Ο οίκος Harry Winston λοιπόν, είναι ο αγοραστής του ροζ διαμαντιού. Μια σπάνια πέτρα, σχεδόν 19 καρατίων, ένα τετράγωνο κομμάτι, το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Μερικές ημέρες πριν, είχα την ευκαιρία να συναντήσω τη Μαρίνα Τσολμεκτσόγλου-Ντοδέρο. Η στενή φίλη της Χριστίνας Ωνάση βρέθηκε για μερικά εικοσιτετράωρα στην Αθήνα. Η Μαρίνα επιθυμούσε να επισκεφθεί τον αδελφό της Γιώργο Τσολμεκτσόγλου, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα. Τριάντα σχεδόν χρόνια πριν, λίγους μόλις μήνες πριν από τον ξαφνικό θάνατο της Χριστίνας Ωνάση, μέσα στη βίλα Ντοδέρο, σε προάστιο του Μπουένος Αϊρες (βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της προσωπικής της σουίτας, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί μέχρι σήμερα τα ακριβή αίτια του θανάτου της), τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Τσολμεκτσόγλου θα γινόταν σύντομα ο πέμπτος σύζυγος της κόρης του Ari the Greek. Στενοί φίλοι του έλληνα μεγιστάνα, επέμεναν όμως, ότι η άστατη, κυκλοθυμική Χριστίνα, δεν θα νυμφευόταν ποτέ τον αγαπημένο παιδικό της φίλο. Η Χριστίνα Ωνάση, όπως όλα τα… κακομαθημένα κορίτσια, έτρεφε αδυναμία στους γοητευτικούς «σκληρούς» άνδρες, γνωστούς play boys στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ.

Η κληρονόμος και οι αγορές

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο της «θλιμμένης πριγκίπισσας των τάνκερ», όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν. Η Χριστίνα Ωνάση υπήρξε μια ισχυρή, πάμπλουτη, απόλυτα δυστυχισμένη γυναίκα. Συχνά βρισκόταν σε κατάθλιψη. Ετρωγε τότε απίστευτες ποσότητες φαγητού και έπινε συνέχεια Coca-Cola. Λίγο πριν από το θάνατό της, είχε αδυνατίσει. Τα μαλλιά της «γέμισαν» με χρυσές ανταύγειες. Η Χριστίνα Ωνάση λοιπόν – για να επανέλθουμε στα ροζ διαμάντια – λάτρευε τις ογκώδεις πέτρες του Harry Winston. Η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση ψώνιζε αποκλειστικά από το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο της Νέας Υόρκης. Η Χριστίνα ξόδευε απίστευτα ποσά για κοσμήματα και sur mesure σύνολα (ρούχα που κατασκευάζονταν αποκλειστικά για την ίδια) του οίκου Dior. Η λιμουζίνα της σταματούσε πολύ συχνά έξω από τον εμβληματικό γαλλικό οίκο στην Avenue Montaigne.

Ο Γουόρχολ και τα δολάρια

Οι βιτρίνες του Harry Winston, όπως και αυτές των Cartier και Tiffany’s στο Μανχάταν, παρουσιάζουν φαντασμαγορικό θέαμα, έτσι όπως έχουν στολιστεί για τα Χριστούγεννα. Το Christmas decoration στα καταστήματα του Big Apple στοιχίζει εκατομμύρια δολάρια. Ειλικρινά δεν γνωρίζω, αν ζούσε σήμερα ο Αντι Γουόρχολ, με ποιον τρόπο θα παρουσίαζε τα έργα του, τα οποία «απεικόνιζαν» το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ. Το έργο πάντως του Αντι, με τίτλο «One Dollar Bill», είχε πωληθεί αντί του ποσού των 20,9 εκατ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο έργο φιλοτεχνήθηκε το 1962 και η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός, ότι είναι όλο ζωγραφισμένο στο χέρι. Ο «πατέρας της pop art» είχε πανίσχυρους φίλους. Ανάμεσά τους, αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι κατοικούσαν μόνιμα σε διαμερίσματα της Fifth, της Park ή στο chic προάστιο Westchester. Ο Γουόρχολ, όταν αποφάσισε να πουλήσει ένα από τα πλέον εμβληματικά του έργα, απευθύνθηκε μάλιστα σε έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος κατοικούσε σε υπερβολικής χλιδής mansion, δίπλα στο τεράστιο γήπεδο του golf. Ο επιχειρηματίας όμως με τη «θορυβώδη» ζωή είχε αρχίσει να χάνει την οικονομική του ευρωστία. Λίγους μήνες μετά, ήρθε αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία.

Δείπνο για λίγους μετά την παρουσίαση

Η κόρη του αρχηγού των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ, Τζέιντ, γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων, «πέταξε» ως γνωστόν στην Αθήνα, για την παρουσίαση της νέας σειράς κοσμημάτων της. Η παρουσίαση της κολεξιόν πραγματοποιήθηκε στο ατελιέ της Σήλιας Κριθαριώτη στην Πλάκα. Εκπρόσωποι του fashion world, γνωστές κυρίες της Αθήνας και τηλεοπτικά συνεργεία, ήταν εκεί. Στην μπροστινή αίθουσα με τα μεγάλα παράθυρα, υπήρχε ο ειδικά κατασκευασμένος χώρος, με σκοπό να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοσμήματα της Τζάγκερ. Ακολούθησε δείπνο για πολύ λίγους προσκεκλημένους (δεν ξεπερνούσαν τα 30 άτομα), στο εστιατόριο «e & o» στον τελευταίο όροφο του Athens Marriot. Βρισκόμουν ανάμεσα σε αυτούς που «κοιτούσαν» τη Λεωφόρο Συγγρού από ψηλά! Φρόντισα να κλείσω στον φακό μου τα αποκλειστικά στιγμιότυπα.