Αντιλαμβάνομαι τη δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας ως μια συμβολή στην προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν επωμιστεί το κρίσιμο έργο της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της χώρας.

Πληρώσαμε πρόσφατα μαζικές απώλειας συνανθρώπων μας από φυσικές καταστροφές, απώλειες από εγκληματικές πράξεις καθώς και φαινόμενα ανομίας που καθημερινά προκαλούνται από διάφορες ομάδες.

Ορισμένες φορές το σχοινί τεντώνεται επικίνδυνα και κάποια στιγμή σπάει. Και τότε συμβαίνουν καταστροφές που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Είναι κρίσιμο συνεπώς να μην τεντώνεται το σχοινί, δηλαδή να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση και αποτρεπτικοί.

Είναι ωστόσο ακόμη κρισιμότερο κάθε φορά που σπάει το σχοινί να γινόμαστε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι και προστατευτικότεροι. Πρότασή μου προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελεί η άμεση αξιολόγηση όλου του προσωπικού και ιδιαίτερα των κρίσιμων – μάχιμων μονάδων, η ηθική του στήριξη, η επανεκπαίδευση, η άρτια επαγγελματική του συμπεριφορά, η αξιοκρατική του επιλογή και η ηθική αμοιβή σε όσους διακρίνονται.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει σωματική και ψυχική κόπωση ως προϊόν της υπερπροσπάθειας και της μη ανανέωσης του προσωπικού με νέες προσλήψεις.

Τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν τη μεγαλύτερη ίσως δημόσια υπηρεσία της χώρας, την πιο κρίσιμη από πλευράς αποστολής, την πλέον ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ειρήνη, την εγγύτερη στον πολίτη την ώρα της μεγάλης ή μικρής ανάγκης. Τα Σώματα Ασφαλείας είναι παρόντα 24 ώρες καθημερινά και σώζουν ζωές.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει με τις αποφάσεις και τις επιλογές της την αξιοκρατία, τη διαρκή και ουσιαστική στήριξη, την εμπιστοσύνη, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τον πόλεμο εναντίον του εγκλήματος ή των φυσικών καταστροφών.

Η δημοκρατία μας είναι σταθερή, αλλά ταυτόχρονα εύθραυστη εξαιτίας των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η κοινωνία μας. Οι κίνδυνοι είναι διαρκώς όλο και περισσότεροι. Το ίδιο ισχύει με τα φυσικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο μαζικά ανθρώπινες ζωές.

Το κράτος δίκιου δεν μπορεί εφησυχάζει. Οφείλει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση γιατί οι κίνδυνοι και το έγκλημα δεν εφησυχάζουν. Η άμεση ανασύνταξη των δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας αποτελεί προτεραιότητα της δημοκρατίας μας.