Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες ηµέρες. Τον λένε SpiNNaker, βρίσκεται στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ και είναι ο µεγαλύτερος νευροµορφικός υπολογιστής του κόσµου, σχεδιασµένος ώστε να λειτουργεί µε τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Είναι σε θέση να πραγµατοποιεί πάνω από 200 τρισεκατοµµύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Οσο πιο πολύ µιµείται τον εγκέφαλό µας, τόσο πιο πολλά θα µαθαίνουµε κι εµείς για τον εαυτό µας. Το µέλλον είναι εδώ.
Για χάρη της εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ένα από τα µεγαλύτερα «λογοτεχνικά κυνηγητά» του καιρού µας. Οποιος/α κι αν είναι η συγγραφέας µε το ψευδώνυµο Ελενα Φερράντε, οι νουβέλες της απέκτησαν φανατικό κοινό, παγκοσµίως, ειδικά µετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της «Τετραλογίας της Νάπολης» µε τίτλο «Η υπέροχη φίλη µου» το 2011. Η µικρή οθόνη ήταν σίγουρο ότι θα ακολουθούσε. Αύριο κάνει πρεµιέρα στο αµερικάνικο ΗΒΟ το πρώτο επεισόδιο της σειράς των οκτώ επεισοδίων που βασίζεται στο βιβλίο αυτό. Ο πυρετός Φερράντε συνεχίζεται.
Ολοι οι δείκτες τείνουν στο ίδιο συµπέρασµα. Την τελευταία δεκαετία, µετά το ξέσπασµα της διεθνούς οικονοµικής κρίσης, οι ανισότητες εντείνονται σε όλες τις χώρες. Οπως και η ψαλίδα µεταξύ πλουσίων και φτωχών. Στις φωτιές της Καλιφόρνιας, µε τους 630 αγνοούµενους, η Κιµ Καρντάσιαν και ο Κάνιε Γουέστ θέλοντας να προστατεύσουν την έπαυλή τους, αξίας 50 εκατοµµυρίων δολαρίων, προσέλαβαν πυροσβέστες. Αν αυτό φαντάζει περίεργο σήµερα, σε µερικά χρόνια θα είναι συνηθισµένο, λένε οι ειδικοί. Οι υπόλοιποι µε το λάστιχο.
Σε 24 γλώσσες κυκλοφορεί το πολυαναµενόµενο βιβλίο της Μισέλ Οµπάµα που έχει ήδη γίνει διεθνές µπεστ σέλερ. «Becoming» είναι ο τίτλος του και µάθαµε για τα πρώτα χρόνια στο Σικάγο, για τη γνωριµία µε τον Μπαράκ που «έµοιαζε σπασικλάκι αλλά είχε αυτό το παράξενο µείγµα του ανθρώπου για όλες τις δουλειές», για την αποβολή και τις εξωσωµατικές που αναγκάστηκε να κάνει για να αποκτήσει τις δύο κόρες τους, για τη ζωή στο Λευκό Οίκο. Πραγµατική ζωή. Με πινελιές εξωραϊσµού, φυσικά.
«Τα χρόνια που µελετούσα τους χιµπαντζήδες στην Τανζανία έµαθα ότι τα πάντα είναι αλληλένδετα. Κατανόησα πως όλα τα είδη έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Η απώλεια ακόµα και µιας κλωστής µπορεί να οδηγήσει σε µεγάλη καταστροφή για όλους». Η δρ Τζέιν Γκούνταλ, η διάσηµη ανθρωπολόγος και πρωτευοντολόγος, παρά τα 84 της χρόνια ταξιδεύει παντού για να µεταδώσει το µήνυµά της: «Το πιο ευφυές δηµιούργηµα που περπάτησε ποτέ στη Γη καταστρέφει το µοναδικό του σπίτι». Στις 9, 10 και 11 Δεκεµβρίου έρχεται στην Ελλάδα για οµιλίες µε τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουµε». Αξίζει.
Ηταν και τότε Σάββατο. Σάββατο, 17 Νοεµβρίου 1973. Ηταν 45 χρόνια πριν. Το έγραψε ο Καρλ Χάιµς: «Οι νεκροί γίνονται οι πιο βολικοί ήρωες: ανήµποροι να σηκωθούν και ν’ αρνηθούν τις εικόνες που πλάθουµε από τις ζωές τους. Ετσι κι αλλιώς, είναι πιο εύκολο να χτίσεις µνηµεία από το να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσµο». Το έγραψε κι ο Γιάννης Ρίτσος: «Με παρελάσεις, µε ηρώα, µε στεφάνια. Τι πένθος: να θυµόµαστε πάλι, πόσο οι νεκροί είναι ξεχασµένοι».