Τελείωσε; Προφανώς. Για ελληνικό ποδόσφαιρο μιλάμε άλλωστε. Δεν έχουμε να κάνουμε με την Πρέμιερσιπ. Που εκτός όλων των άλλων, μπορεί να πάρει και καμιά φορά το πρωτάθλημα η Λέστερ. Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας πώς να το πάρει ή έστω να το διεκδικήσει ο Ατρόμητος; Εγινε μία φορά πριν από 30 χρόνια με τη Λάρισα. Δεν επαναλαμβάνεται. Ούτε οι συνθήκες είναι ίδιες ούτε ο Ατρόμητος είναι Λάρισα. Ο συνδυασμός που καθιστά τον ΠΑΟΚ απόλυτο φαβορί είναι διπλός. Ενώ ο ίδιος δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα και δεν πετάει βαθμούς στα σκουπίδια, οι διώκτες του δεν δείχνουν ικανοί να τον ακολουθήσουν. Σε ό,τι έχει να κάνει δηλαδή με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Κι εδώ είναι που μπαίνει στη μέση ο Πάουλο Κοέλιο (φωτογραφία κάτω) και η ατάκα στον «Αλχημιστή». «Οταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το κατορθώσεις».
Δοκάρια
Στην προκειμένη περίπτωση και ο ΠΑΟΚ θέλει το πρωτάθλημα (και πολύ μάλιστα) ύστερα από 33 και το σύμπαν δείχνει να συνωμοτεί. Μάνι μάνι, την περασμένη Κυριακή: το μεσημέρι η ΑΕΚ έχει τρία δοκάρια, αλλά χάνει από τον Ατρόμητο. Το απόγευμα στην Τούμπα, η μπάλα στην κεφαλιά του Πρίγιοβιτς στο 63′ φεύγει άουτ. Βρίσκει στον Μαρινάκη και καταλήγει στα δίχτυα. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ είχε μηδέν τελικές στην εστία του Παναιτωλικού. Το βράδυ στο Καραϊσκάκης, ένα σουτ όλο κι όλο ο Παναθηναϊκός, 0-1. Μονότερμα ο Ολυμπιακός, το μόνο που καταφέρνει είναι να ισοφαρίσει. Κι η ψαλίδα της διαφοράς ανοίγει ακόμα περισσότερο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος λόγω εύνοιας. Στο να διαμορφωθεί όμως αυτή η διαφορά έχουν παίξει ρόλο οι συγκυρίες. Εστω οι λεπτομέρειες. Κι ειδικότερα μάλιστα στα εξάποντα ματς με τους άλλους δύο διεκδικητές, όπως και με τον Αρη.
Αυτογκόλ
Πριν αρχίσει να σκοράρει ο Πρίγιοβιτς και να γίνει το 2-0 η ΑΕΚ έχει δοκάρι με τον Λιβάγια και στη συνέχεια δεύτερο δοκάρι με τον Μπακασέτα. Στο διπλό στο Καραϊσκάκης, ο ΠΑΟΚ με μηδέν ουσιαστικά τελικές ανοίγει το σκορ με αυτογκόλ συνεργασίας Γιαννιώτη – Βούκοβιτς. Στο Βικελίδης ο Πασχαλάκης πιάνει το πέναλτι του Γιουνές. Δεν γίνεται το 2-1, γίνεται στη συνέχεια με το εύστοχο πέναλτι του Πρίγιοβιτς το 1-2. Και δεν είναι μόνο οι βαθμοί. Είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται, ένθεν κακείθεν. Κερδίζεις; Παίρνεις φόρα. Αποκτάς θετική ψυχολογία. Αυτοπεποίθηση. Χάνεις; Μπερδεύεσαι. Οδηγείσαι στην εσωστρέφεια. Πέρα όμως από τον Πάουλο Κοέλιο υπάρχει κι ο Καρλ Μαρξ (φωτογραφία πάνω). Που έχει πει ότι τύχη είναι η άγνοια της αναγκαιότητας. Οι εννιά νίκες στα δέκα παιχνίδια του ΠΑΟΚ δεν γίνεται να οφείλονται στην τύχη. Κάτι κάνει σωστά. Κι οι αντίπαλοί του, που σκορπάνε βαθμούς, κάτι κάνουν λάθος.
Τελικές
Κάτι λάθος έκανε ο Ολυμπιακός που άφησε τρεις βαθμούς στο Ηράκλειο. Κάτι λάθος είχανε κάνει στην ΑΕΚ που δεν ακουμπήσανε την μπάλα στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό. Πέρα όμως από τη βαθμολογία υπάρχουν και οι επιμέρους αριθμοί. Ο συντελεστής του ΠΑΟΚ στις τελικές προσπάθειες είναι 104-89 και στα δοκάρια 1-4. Εχει δηλαδή μόλις 15 τελικές παραπάνω από αυτές που έχει δεχθεί. Πολύ μικρό νούμερο για πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Ενώ είναι στο -3 και στα δοκάρια. Ο Ολυμπιακός αντίθετα έχει το εντυπωσιακό 152-67 στις τελικές και 7-2 στα δοκάρια. Εχει δηλαδή 85 επιπλέον τελικές σε σχέση με αυτές των αντιπάλων του. Η ΑΕΚ είναι στις 116-75 τελικές και 10-2 στα δοκάρια. Κι εδώ το +41 της ΑΕΚ υπερέχει κατά πολύ του +15 του ΠΑΟΚ. Αριθμοί που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τις διαφορές που εμφανίζονται στον βαθμολογικό πίνακα.
Χειρόφρενο
Διαφορές όμως που δεν αποτελούν «ευθύνη» του ΠΑΟΚ. Καμιά σχέση η περυσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ με την ομάδα που βλέπουμε εφέτος. Το αναγνωρίζουν πλέον και οι ίδιοι. Μαζί με τα βασικά στελέχη της (Βράνιες, Κονέ, Αραούχο, Λάζαρος) έχασε τη σκληράδα και το μέταλλο που τη διέκριναν. Λιβάγια Πονσέ, Μπογέ (που άργησε να ξεκινήσει) στα μεγάλα παιχνίδια είναι άφαντοι. Στα δύσκολα, με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο ένα όλο κι όλο γκολ κι αυτό από τον Λαμπρόπουλο. Το έλλειμμα φυσικής κατάστασης, οι πολλοί μυϊκοί τραυματισμοί, έχουν μεταμορφώσει την ΑΕΚ σε μία ομάδα light. Λες και μετά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κάποιος τράβηξε το χειρόφρενο. Εντελώς διαφορετικά τα θέματα που έχει ο Ολυμπιακός. Μια καινούργια ομάδα με προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του, είναι λογικό να έχει σκαμπανεβάσματα και διακυμάνσεις στην απόδοσή της.
Κεκτημένα
Με τον ΠΑΟΚ να κεφαλαιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα που ευθύς εξαρχής είχε. Ιδιος προπονητής, ίδια ομάδα. Συν τη συσπείρωση από τα γεγονότα στα περυσινά παιχνίδια με Ολυμπιακό, ΑΕΚ. Και το θέλει (πολύ) ο ΠΑΟΚ και το σύμπαν (σε έναν βαθμό) συνωμοτεί, αλλά και ο ίδιος κάτι κάνει καλά. Στην ΑΕΚ μπορούν να πουν ότι τα έκαναν όλα καλά για να διατηρήσουν τα κεκτημένα;