Δύσκολο καιροί για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Το λέω βλέποντας – και όχι επικροτώντας – τις αποδοκιμασίες κατά των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που ακούστηκαν χθες το πρωί στο Πολυτεχνείο, την ώρα που επιχειρούσαν να καταθέσουν στεφάνι. Θυμήθηκα δε, που κάποτε οι συριζαίοι ήταν «βασιλιάδες» στον χώρο εορτασμού της επετείου και τώρα αναγκάζονται να πηγαίνουν να καταθέσουν στεφάνι νωρίς το πρωί. Στην αντιπροσωπεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δέχθηκε την επίθεση οργισμένων νεαρών διέκρινα τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα και τους βουλευτές Νίκο Φίλη, Νίκο Τόσκα, Νίκο Μανιό (σημειωτέον πως ο Μανιός υπήρξε στέλεχος της αντιδικτατορικής πάλης) και Θοδωρή Δρίτσα.
Σπρωξιές και κλωτσιές
Τα επεισόδια με τους προπηλακισμούς έγιναν λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Ομάδα νεαρών είχε μπλοκάρει την πύλη προκειμένου να τους εμποδίσει να μπουν στον χώρο. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επέμεναν να καταθέσουν στεφάνι και τότε είχαμε ένταση. Οι συγκεντρωμένοι τους απώθησαν και κάποιοι τους επιτέθηκαν με σπρωξιές και κλωτσιές, ενώ εκτόξευσαν μπουκάλια με νερό και καφέδες. Η κατάσταση ήταν τεταμένη και τελικά η αντιπροσωπεία δεν κατάφερε να μπει στο ΕΜΠ και αναγκάσθηκε να αποχωρήσει. «Η παρουσία μου έχει και μια συμβολική αξία, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι πιστές στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία» τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας και πρόσθεσε ότι αυτό που επιχείρησε μια ομάδα νέων ανθρώπων «δεν προσθέτει καλές υπηρεσίες στη δημοκρατία». Και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε θέση βέβαια για το περιστατικό: «Αυτονόητο ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να έχει κλειστές πόρτες σε όσους θέλουν να το τιμήσουν, κλειστές πόρτες δείχνουν κλειστά αφτιά και κλειστούς ορίζοντες». Τους προπηλακισμούς καταδίκασαν με ανακοινώσεις και δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, Το Ποτάμι και εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής. Για να δούμε σήμερα πώς θα εξελιχθεί η πορεία του Πολυτεχνείου, που ελπίζω να μη σημαδευτεί με έκτροπα.
Επισκέψεις
Πυκνώνουν οι ευρωπαίοι μουσαφίρηδες στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Είναι η σειρά του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί που σύμφωνα με αποκλειστικές μου πληροφορίες θα έλθει στα μέρη μας εκεί λίγο πριν ή λίγο μετά το επόμενο Eurogroup (μιλώ για αυτό της 3ης Δεκεμβρίου, γιατί θα έχουμε και ένα έκτακτο την προσεχή Δευτέρα). Οι πληροφορίες λένε πως ο γάλλος φίλος θα έλθει για συζητήσεις που θα αφορούν την επόμενη μέρα (της χώρας, αλλά ίσως και τη δική του…).
Αρωμα γυναίκας
Η «νίκη» είναι γένους θηλυκού και με αυτό το σκεπτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλο βάρος στις γυναίκες που θα στελεχώσουν για πρώτη φορά τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Ανάμεσα στα τριάντα ονόματα που βρίσκονται στα γραφεία της Πειραιώς ξεχωρίζουν η δικηγόρος Σοφία Νικολάου που κατεβαίνει στην Α’ Αθήνας, το μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου Μαρία Καλαγιά στην Α΄ Πειραιά, η γιατρός Φανή Πατρή στην Πιερία, η δικηγόρος Σοφία Τόλια στην Καρδίτσα. Αυτά κατάφερα να μάθω, γιατί μέχρι αργά χθες αναμενόταν επίσημη ανακοίνωση από την Πειραιώς. Να πω πάντως πως οι τριάντα γυναίκες προέκυψαν από το περίφημο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ αλλά και από άλλες διαδικασίες.
Απάντηση χωρίς απάντηση
Γενικά έκανε αίσθηση. Μιλώ για την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης όπου ήταν παρούσα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο ευρωβουλευτής, αφού επέκρινε την προτίμηση της καγκελαρίου για διακρατικές λύσεις στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, που έχουν αφήσει την Ευρώπη απροστάτευτη, τη ρώτησε αν έχει μετανιώσει για το ρόλο της στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και για τις κοινωνικές συνέπειες που αυτή είχε κυρίως στους νέους. Η Μέρκελ αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα του έλληνα ευρωβουλευτή, σημείωσε πως αναγνωρίζει τις δυσκολίες που πέρασαν οι έλληνες πολίτες και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καλωσορίζοντας ακόμη το γεγονός ότι πολλοί νέοι από την Ελλάδα μετεκπαιδεύονται στη χώρα της. Εγώ μαθαίνω πως η όλη τοποθέτησή της σχολιάστηκε από πολλούς ξένους ευρωβουλευτές που παρατήρησαν πως μίλησε γενικά για ζητήματα όπως ο ευρωστρατός, αλλά όχι για τα άμεσα και καυτά όπως το Προσφυγικό. Γενικά έδωσε την εντύπωση, μου μετέφεραν, πως δεν ήθελε να θίξει τη δική της κοινή γνώμη, ενώ μια λεπτομέρεια που έχει σημασία είναι πως την προεδρία της ΕΕ την έχει ο αυστριακός Κουρτς, ένας εκ των σκληρών δηλαδή για το Προσφυγικό…