«To να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση», σύμφωνα με τη ρήση του Σουν Τσου. Στο Μέγαρο Μαξίμου, υιοθετώντας ουσιαστικά τον κινέζο θεωρητικό της στρατηγικής, αποφάσισαν ότι η πολιτική και κοινωνική πίεση που δέχονται και η οποία αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και επειδή η πίεση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση, η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι γενικευμένη επίθεση με αποκλειστικό στόχο την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εκλογές.
Οι επιθέσεις αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι μόνο με την επίθεση προς τη ΝΔ και βεβαίως με πολύ πιο ισχυρή πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής θα ανεβάσει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας παίζει… τα ρέστα του τους επόμενους μήνες και τα δίνει όλα για την πολιτική ανάταξη του κυβερνώντος κόμματος, μια εξέλιξη που μόνο εύκολη δεν είναι.
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη αξιοποιούνται καταλλήλως από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν και να δηλώσουν ότι απλά η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Η επιχείρηση απαξίωσης και συμπίεσης του Κινήματος Αλλαγής είναι εμφανής όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία και να κερδίσει επιπλέον ζωτικό χώρο από αυτόν που κάλυπτε το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση με το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη ως εκ τούτου αξιοποιείται, πολιτικά και επικοινωνιακά, για να πληγεί το ΚΙΝΑΛ με απώτερο στόχο την αλίευση ψηφοφόρων.
Το δόγμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη – «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή. Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων υποθέσεων» – είναι κυρίαρχο στον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως ξεδιπλώνεται και καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση, κυρίως ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.
Ο Πρωθυπουργός στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν υφίσταται ζήτημα πολιτικών διώξεων ούτε υπάρχει σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, αλλά όπως είπε και ίδιος δημόσια στην πρόσφατη συνέντευξή του: «Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Δεν υπάρχει ατιμωρησία σ’ αυτόν τον τόπο. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας και δεν είπα ποτέ τίποτα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η άποψη του Πρωθυπουργού αποτελεί και την κεντρική γραμμή και ανέδειξε τα σχέδια της κυβέρνησης. Αυτή η τάση κυριαρχεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις μετριοπαθείς φωνές, ότι πρέπει να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία ενόχων, αλλά όχι κυνήγι μαγισσών και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Μόνο που με τον τρόπο που κινούνται τα κυβερνητικά στελέχη δημιουργείται εύλογα η αίσθηση πως δεν σέβονται τις δικονομικές διαδικασίες και παρεμβαίνουν στις δικαστικές υποθέσεις. Γι’ αυτό και η μόνιμη φράση τους είναι πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα, να φέρει τη Δικαιοσύνη στην πολιτική, να προκαλέσει ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό.
 Αυτή η ακραία πόλωση αναμένεται να κυριαρχήσει στον δρόμο για τις εκλογές και αυτό θα φανεί με ένταση και το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν μια σειρά από υποθέσεις που θα προκαλέσουν όξυνση και σύγκρουση εκτός ορίων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Απλά, η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν το πολιτικό προσάναμμα και η μεγάλη φωτιά μπήκε με την υπόθεση Σημίτη, ενώ μένει να φανεί πόσο θα επεκταθεί και τι ζημιές θα επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό.
Η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ της κυβέρνησης, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής είναι κυρίαρχη και επηρεάζει οριζόντια τις πολιτικές δυνάμεις. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο πολιτικό σύστημα είναι εμφανές και μένει να φανεί τι αποτύπωμα θα αφήσει στον δρόμο προς τις κάλπες. Εξάλλου, ελλοχεύει ο κίνδυνος, και από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα κυριολεκτικά ακροβατεί, να παγιωθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δύναται να ενισχύσει τις αντιπολιτικές δυνάμεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού της χώρας.
ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ. Πέραν όμως από την ένταση και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στο όνομα της «κάθαρσης», ο Πρωθυπουργός επενδύει και σε μια σειρά γεγονότων και κινήσεων για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μη περικοπή των συντάξεων, το μοίρασμα των αναδρομικών στους ένστολους, καθηγητές, γιατρούς, ύψους 820 εκατ. ευρώ, η νομοθέτηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ κ.ά.
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Και μέσα σε αυτό το κλίμα εξαγγελιών – παροχών για την αντιπολίτευση – και ρωμαϊκής αρένας λόγω της πόλωσης για διάφορες υποθέσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο λίαν συντόμως, όπως η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οικονομικά των κομμάτων (ήδη την πρώτη μεγάλη επίθεση έκανε ο Πάνος Καμμένος για τα δάνεια της ΝΔ), ο Πρωθυπουργός επενδύει και στη συνταγματική αναθεώρηση. Μόνο που το συναινετικό κλίμα που αρμόζει σε μια τέτοια διαδικασία ναρκοθετείται εξαρχής, κατά νομικούς και πολιτικούς παράγοντες, από τη στάση της κυβέρνησης, ενώ και μια μεγάλη ομάδα ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον προβληματισμό της για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.