Είναι το απόλυτο παράδειγμα για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει κάθε μειονέκτημα και αναποδιά στη ζωή του σε όπλο και όχημα προς την κορυφή. Γεννημένος το 1975, ο Ντέιβιντ Γκόγκινς είναι σήμερα ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους αθλητές αντοχής στον κόσμο, έχοντας τρέξει στους πιο δύσκολους υπερμαραθωνίους και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – συμπεριλαμβανομένης και μιας διαδρομής 39 ωρών χωρίς διακοπή. Το 2013 κατέρριψε το ρεκόρ έλξεων σε μονόζυγο μέσα σε 24 ώρες (3.202), ενώ έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση σε τρία από τα πιο σκληρά στρατιωτικά σώματα του κόσμου, ανάμεσα στα οποία οι SEALs του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Φυσικά, αυτό που παρακινεί έναν άνθρωπο να βάλει τον εαυτό του σε όλες αυτές τις δοκιμασίες δεν μπορεί να είναι αστείο.
«Ο Ντέιβιντ Γκόγκινς ήταν κατ’ αρχάς το παιδί που μεγάλωσε σε ένα ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον, αλλά κατόρθωσε να επιστρέψει στο Σύμπαν όλη αυτή την αρνητική ενέργεια ως θετική αύρα και δύναμη του Καλού» λέει ο ίδιος. «Είχα έναν πολύ επιθετικό πατέρα που δεν είχε πάει σχολείο, ενώ δεχόμουν πολλές επιθέσεις στο σχολείο, ακόμα και από την ΚΚΚ. Οι πρώτες αντιδράσεις μου τότε ήταν αυτές που θα είχε κάθε άλλο παιδί στη θέση μου. Κατηγορούσα τους πάντες για την κατάσταση στην οποία είχα βρεθεί χωρίς να το θέλω. Είχα κλειστεί στον εαυτό μου, φοβόμουν τους ανθρώπους και υπέφερα από κατάθλιψη. Μέχρι που κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν γίνεται να ζήσω έτσι όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Αντί να είμαι μονίμως θύμα, είπα “Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες αυτήν τη ζωή γιατί τώρα θα φέρω τα πάνω κάτω”».
Και τα έφερε. Ο Ντέιβιντ, έχοντας ως μοναδικό μέσο το σώμα και το μυαλό του, αποφάσισε απλά να γίνει ο πιο σκληρός άνθρωπος που γεννήθηκε ποτέ.
Γιατί σκληρός;
«Διότι μπορείς να πεις ψέματα στους άλλους, αλλά δεν μπορείς να πεις ψέματα στον εαυτό σου. Και εγώ αυτό που έβλεπα κάθε πρωί στον καθρέφτη ήταν ένας φοβισμένος ψεύτης. Κάποιος που έβλεπε τη ζωή του να ορίζεται από άλλους και απλά παρίστανε ότι δεν τρέχει τίποτα. Μόνο με μια σκληρή δέσμευση στον εαυτό μου μπορούσα να το αλλάξω αυτό» λέει.
Μέσα από τη δύσκολη αυτή πορεία που δοκίμασε άπειρες φορές τις ανθρώπινες αντοχές του, ο Γκόγκινς πήρε ένα ένα τα πιο σημαντικά μαθήματα στη ζωή του.
Μάθημα 1: Ο σκοπός υπερνικά το κίνητρο.
«Μπορείς να βρεις κίνητρο για να κάνεις κάτι, αλλά ο στόχος είναι πάντα εκεί να σου υπενθυμίζει ότι δεν τον έχεις πετύχει. Αυτός είναι το απόλυτο κίνητρο».
Μάθημα 2: Αποδόμησε τις δυσκολίες.
«Οταν βλέπεις μπροστά σου ένα βουνό, «σπάσ’ το» σε μικρούς λόφους. Κάνε ένα πράγμα τη φορά με την προτεραιότητα που εσύ νομίζεις».
Μάθημα 3: Θυμήσου τον κανόνα του 40%.
«Οταν το μυαλό σου πει για πρώτη φορά ότι δεν μπορείς άλλο, τότε να ξέρεις ότι έχεις κάνει μόνο το 40% όσων αντέχεις».
Μάθημα 4: Οραματίσου.
«Πριν από την προσπάθεια, φαντάσου ότι τα έχεις ήδη καταφέρει. Φαντάσου ένα ένα τα βήματα, τις κινήσεις, τις συμπεριφορές. Αν το φανταστείς με δίψα και πίστη, θα γίνει και στην πραγματικότητα».
Μάθημα 5: Χρησιμοποίησε το «κουτί με τα μπισκότα».
«Δεν πρόκειται για κανένα δώρο με γλυκά και λιχουδιές. Τα “μπισκότα” είναι όσα – πολλά ή λίγα – έχεις καταφέρει μέχρι εδώ. Κάθε φορά που είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, άνοιξε το κουτί με τα επιτεύγματά σου. Κατάλαβε ότι αξίζεις πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις».
Μάθημα 6: Να είσαι αποφασισμένος να υποφέρεις.
«Οταν προετοιμάζομαι για τον αγώνα, στην πραγματικότητα προετοιμάζω το σώμα και το μυαλό μου για κάθε τραγωδία που μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή τον καθένα από εμάς. Εχοντας ζήσει όλα αυτά που έζησα και έχοντας δει τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, αυτό που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο είναι ότι πια δεν φοβάμαι να επιτεθώ σε αυτό που υψώνεται μπροστά μου».
Μάθημα 7: Πέρνα τους φυσικούς περιορισμούς σου… από πάνω.
«Μέχρι το 2010 ζούσα με ένα μη ανιχνευμένο καρδιακό ελάττωμα, το οποίο ουσιαστικά με άφησε με μια τρύπα στην καρδιά. Το πρόβλημα ανάγκαζε την καρδιά μου να λειτουργεί μέχρι το 75% των πραγματικών δυνατοτήτων της. Σε αυτό το ποσοστό συνήθως οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν δραστηριότητες όπως κατάδυση ή οτιδήποτε άλλο σε μεγάλο υψόμετρο. Εγινα ένας από τους πιο σκληρούς SEALs. Εντάξει;».
Εντάξει.