Η διακοπή του πρωταθλήματος βρίσκει την κάτοχο του τίτλου ΑΕΚ σε απόσταση εννιά βαθμών από την κορυφή και με την αμφισβήτηση να έχει εξελιχθεί σε δεύτερη… φύση της ομάδας. Η Ενωση έχει εκκινήσει τη σεζόν στραβά, με την ήττα από τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για το σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Πλέον η ΑΕΚ έχει ολοκληρώσει μια σειρά 10 αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας αποτύχει να κερδίσει κάποιο από τα τρία ντέρμπι που έχει δώσει και γνωρίζοντας και μια ήττα – σοκ στην έδρα της, από τον Ατρόμητο. Μια ομάδα που πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν, είναι ικανή και στηρίζεται σε γερές βάσεις, όμως ποιοτικά απέχει από την Ενωση και τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής ήταν εκείνο που σόκαρε περισσότερο την Ενωση.

Κάνοντας μια καταγραφή των όσων παρουσίασε η ΑΕΚ στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, αλλά και στο ματς με τον Ατρόμητο, προκύπτουν κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές. Δείγμα της πολυπλοκότητας των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί η ΑΕΚ για να βγει από αυτή την κατάσταση της κρίσης και να επιστρέψει στη μάχη του πρωταθλήματος.

Το χαμένο «μέταλλο»

Η διαφορά από τον ΠΑΟΚ είναι μεγάλη, ωστόσο αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία στις τάξεις του κόσμου της ΑΕΚ είναι πως η ομάδα δεν πείθει ότι μπορεί να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα. Η Ενωση δείχνει να έχει χάσει αυτό το στοιχείο που τη χαρακτήριζε πέρυσι, όταν ακόμα και στις άσχημες βραδιές της πάλευε κάθε παιχνίδι μέχρι τέλους.

Η ΑΕΚ του Χιμένεθ ήταν μια ομάδα σκληροτράχηλη και άριστη τακτικά, που θυσίαζε το θέαμα για χάρη του αποτελέσματος. Που είναι και εκείνο που μετράει στο τέλος. Φέτος, στην προσπάθεια μετάλλαξης της αγωνιστικής ταυτότητας της ομάδας, ενδεχομένως οι ισορροπίες διαταράχθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο, μιας και το στοιχείο της μαχητικότητας δείχνει να έχει εκλείψει από τους πρωταθλητές.

Δυστοκία και… γκίνια

Η τύχη δεν είναι με το μέρος της ΑΕΚ σε αυτό το 1/3 του πρωταθλήματος που έχουμε διανύσει μέχρι στιγμής. Η Ενωση πληρώνει και μάλιστα ακριβά κάθε λάθος της, ενώ αποτυγχάνει να πάρει αποτέλεσμα ακόμα και σε παιχνίδια όπου η απόδοσή της είναι ικανοποιητική. Παρ’ ότι σε σχέση με πέρυσι η ΑΕΚ αποδίδει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο και παράγει περισσότερες φάσεις, στα μεγάλα ματς δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γκολ.

Είτε λόγω ικανότητας είτε λόγω ατυχίας, η ΑΕΚ δεν σκόραρε απέναντι σε Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και ΠΑΟΚ, ενώ με τον Ολυμπιακό βρήκε ένα γκολ στην εκπνοή του ματς. Το στοιχείο εκείνο που προκαλεί ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, η Ενωση κατέγραψε έξι δοκάρια! Αριθμός τουλάχιστον εντυπωσιακός.

Η ΑΕΚ είχε δύο δοκάρια στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ένα απέναντι στον Ολυμπιακό και τρία κόντρα στον Ατρόμητο. Κάτι που φανερώνει και την γκίνια που κυνηγά τον Δικέφαλο από το ξεκίνημα της χρονιάς. Μιας και η ΑΕΚ είναι με διαφορά η πρώτη στην εν λόγω κατηγορία στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας δει δέκα προσπάθειες των παικτών της να σταματούν στο δοκάρι. Τη στιγμή που ο δεύτερος τη σχετικής λίστας Ολυμπιακός έχει καταγράψει επτά.

Φτηνά λάθη

Οπως αναφέραμε και παραπάνω, η ΑΕΚ φέτος έχει δει κάθε λάθος της να της κοστίζει ακριβά. Και στα ματς που δεν πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε, αυτό συνέβη στον απόλυτο βαθμό. Απέναντι στον ΠΑΟΚ ήταν εκείνο το… τσαφ του Λαμπρόπουλου που έδωσε στην ευκαιρία στον Πρίγιοβιτς να σκοράρει και να βάλει σε θέση οδηγού την ομάδα του, με τον Ολυμπιακό η κακή εκτίμηση του Μπάρκα που έδωσε τη δυνατότητα στον Φορτούνη να σκοράρει ένα ωραίο τέρμα, κόντρα στον Ατρόμητο η ασυνεννοησία της άμυνας στην κεφαλιά του Ρισβάνη.

Η ΑΕΚ προδόθηκε σε αυτά τα ματς από λάθη στην άμυνά της, την ίδια στιγμή που εκείνη δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί στον αντίστοιχο βαθμό εκείνα των αντιπάλων της. Κάτι που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο ώστε ο απολογισμός των εν λόγω αναμετρήσεων για την Ενωση να είναι μόλις δύο βαθμοί.