Νέo κύμα αγωγών για αναδρομικά, αυτή τη φορά από χιλιάδες νέους συνταξιούχους (με σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016) αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση της διάταξης για τους παλιούς συνταξιούχους που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων όπου υπάρχει προσωπική διαφορά.
Κι αυτό γιατί η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: τους παλιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά, και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών, γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα ακυρώνεται η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις θα καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 4472 που ψηφίστηκε το 2017 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά, σε ποσοστό έως 18%, για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.
Την ίδια ώρα μορφή χιονοστοιβάδας παίρνουν οι αγωγές και οι αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά. Οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τις 700.000 και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους.
Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι υποθέσεις που εκδικάζονται τώρα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οσοι συνταξιούχοι κινήθηκαν δικαστικά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, βρίσκονται «μπλεγμένοι» μεταξύ απόφασης του ΣτΕ και νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ανακόψει το κύμα των διεκδικήσεων. Δικαστήρια επιδικάζουν επιστροφές ποσών, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που τα αναδρομικά εκτείνονται και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου (13 Μαΐου 2016).
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης επισημαίνει ότι είναι ψευδές και απαράδεκτο το μήνυμα ορισμένων αξιωματούχων που παροτρύνουν τους ενδιαφερομένους να μην κάνουν αγωγές. «Δυστυχώς – πρόσθεσε – στην πολιτεία μας μόνο στη Δικαιοσύνη βρίσκουν το δίκιο τους. Αν δεν είχαν γίνει αγωγές και δεν είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι επίμαχες διατάξεις ούτε τα ειδικά μισθολόγια, ούτε σήμερα οι χιλιάδες συνταξιούχοι θα είχαν νόμιμες αξιώσεις να διεκδικήσουν στα δικαστήρια».
Ολα πάντως θα κριθούν από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Σημείο – κλειδί θεωρείται το άρθρο 14, που αφορά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, καθώς πρόκειται για τον μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε η πρώτη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2015.
Σε περίπτωση που ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των κομμένων νέων συντάξεων, ούτε φυσικά επαναφοράς των συντάξεων στο επίπεδο που ήταν προ του 2011.