Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το χθεσινό «Βήμα της Κυριακής», την ώρα που στήνεται σκηνικό σκανδαλολογίας με το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αγνοείται εισαγγελικό βούλευμα με σαφή αναφορά για κακουργηματική απιστία τριών πρώην υπουργών της διακυβέρνησης Καραμανλή. Πρόκειται το βούλευμα 1732/2017 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται από το γεγονός πως το συγκεκριμένο βούλευμα του Σεπτεμβρίου του 2017 μπήκε στο συρτάρι είναι πολλά. Και προς το παρόν μένουν αναπάντητα.

Ο εισαγγελέας Εφετών Στυλιανός Κωσταρέλος είχε σε αυτό διατυπώσει όσα είχε υποστηρίξει και το 2014, ότι δεν πρέπει, δηλαδή, να αρχειοθετηθεί η υπόθεση για τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας Συστημάτων C4I. Αναφερόταν στους πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Προκόπη Παυλόπουλο και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα για αυτούς τους τρεις, «ανεξάρτητα της συνδρομής ή μη του υποκειμενικού στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί επαρκώς από την ανακριτική διαδικασία (σ.σ.: λόγω του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελέστηκε κατά αντικειμενικά στοιχεία η πράξη της κακουργηματικής απιστίας περί την υπηρεσία του άρθρου 256 Π.Κ. σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του νόμου 1608/50». Ειρήσθω εν παρόδω, το 2014 η εισήγηση Κωσταρέλου είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των τριών πολιτικών με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλιστα, να κάνει λόγο για «ωμή συκοφαντία».

Ο εισαγγελέας, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2017 – με το επίμαχο βούλευμα – επέμεινε πως οι τρεις γαλάζιοι υπουργοί υπέγραψαν επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο τροποποιήσεις της σύμβασης 020 Α/03, καθώς και ότι η συνολική ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις πράξεις όλων των εμπλεκόμενων προσώπων υπολογίζεται στα 147.819.943 εκατ. ευρώ.

Το Κίνημα Αλλαγής, με μια σκληρή ανακοίνωση τόνισε πως «η δικογραφία αυτή ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στη Βουλή, αμελλητί, όπως προβλέπεται, παρά το ότι προέκυψε η εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Και επίσης, καμία ανεξάρτητη Αρχή δεν διέταξε να γίνει έρευνα». Εξού και η Χαριλάου Τρικούπη θέτει ένα εύλογο ερώτημα:  «Ποιος και με ποιου εντολή ανέλαβε την ευθύνη της απόκρυψης της υπόθεσης;». Και αναφέρει ότι περιμένει «άμεσα απάντηση», κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως «κινείται με σχέδιο εξόντωσης αντιπάλων και κάλυψης ημετέρων και συμμάχων».