Σε ναρκοπέδιο κινείται η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας και την εκρηκτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να μην έχει σπάσει η συμμαχία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εντούτοις η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Εξάλλου επί της ουσίας η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ειδικότερα η ρητή αναφορά ότι θα «εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», ουσιαστικά αναιρεί, παρά την προσπάθεια τμήματος των ιεραρχών και της κυβέρνησης να πείσουν για το αντίθετο, τη συμφωνία (ή «πρόθεση συμφωνίας») που είχε ανακοινωθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο.
Το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει μόνη της η κυβέρνηση στην υπόθεση της μισθοδοσίας. Και παρά τον χαιρετισμό αυτής της ανακοίνωσης από τον Αρχιεπίσκοπο, η ουσία είναι πως οι σκληροί ιεράρχες έστειλαν το μήνυμα ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς τη γνώμη τους. Είναι δεδομένο ότι η Εκκλησία περνά πολύ δύσκολες ώρες με αντιθέσεις ιδιαίτερα διακριτές, που ουσιαστικά επηρεάζουν και την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού.
Παρά το «στραπάτσο», όπως λένε από την αντιπολίτευση, της κυβέρνησης, η συμφωνία θα προχωρήσει μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ουσιαστικά υφίσταται αναίρεση του deal, παρά την προσπάθεια να πείσουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο περί του αντιθέτου.
Βέβαια, για να ισχύσουν οι προβλέψεις για την εκκλησιαστική περιουσία, την παραίτηση του Δημοσίου εκ των αξιώσεών του και τη δημιουργία του σχετικού ταμείου με σκοπό την αξιοποίησή της, θα πρέπει να ισχύσει και η δέσμευση για την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας.
Η απόφαση της Ιεραρχίας όμως ανατρέπει αυτόν τον σχεδιασμό, παρά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Εξάλλου η πλειοψηφία της Εκκλησίας αναγνωρίζει ως συμφέρουσα τη λύση που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία.
Δυσαρέσκεια στη ΝΔ. Η συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό θεωρήθηκε από σκληρούς ιεράρχες και τη ΝΔ και ως μια κίνηση που ενίσχυε την προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και στον χώρο της ΝΔ, που εκτός όλων των άλλων θεωρεί ότι παραδοσιακά εκπροσωπεί πολύ περισσότερο το «χριστεπώνυμο πλήρωμα» από ό,τι η – υπέρ του ανεξίθρησκου κράτους – Αριστερά.
Πάντως από την κυβέρνηση μεταδίδουν ότι θα προχωρήσουν στη σύνταξη σχεδίου νόμου για να υλοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν της 6ης Νοεμβρίου μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, ενώ αποφασίστηκε να συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να επεξεργαστεί τα υπόλοιπα σκέλη της συμφωνίας.