Την ώρα που η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι αντιμετωπίζει την καταιγίδα στο Λονδίνο, πληθαίνουν οι φωνές στη χώρα της που ζητούν αναδιαπραγμάτευση. Θέλουν δηλαδή η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, έπειτα από 17 μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, να αποτελέσει απλά τον καμβά για νέες διαπραγματεύσεις. «Νομίζω ότι το κείμενο που μας παρουσιάστηκε δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει άλλη λύση» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Οι φωνές αυτές προέρχονται τόσο μέσα από το κόμμα των Τόρις όσο και από τους Εργατικούς, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές – στην περίπτωση που κερδίσει το Εργατικό κόμμα, πιστεύουν πως πρέπει ο Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση.
Οι φωνές αυτές δεν ακούγονται ευχάριστα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στις Βρυξέλλες. «Εχουμε ένα έγγραφο στο τραπέζι, για το οποίο έχουν συμφωνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τα 27 κράτη – μέλη. Για αυτό ακριβώς, για μένα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε οτιδήποτε». Αυτό είναι το πνεύμα που διέπει όλες τις σχετικές απαντήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. «Αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορεί να επιτευχθεί συλλογικά, λαμβανομένων υπόψη των δεσμεύσεων που έχει η κάθε πλευρά» δήλωσε στέλεχος της Κομισιόν. «Εχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο ελιγμών. Εάν κάποιος ζητήσει αλλαγές, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» πρόσθεσε. Βέβαια, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις, η στάση της Μέρκελ αφήνει κάποια, ελάχιστα είναι η αλήθεια, περιθώρια. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, «αυτή τη στιγμή;» Και τι σημαίνει το άλλο που είπε: «Πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές και να ρωτήσουμε: αυτό που έχουμε αποτελεί μια βάση; Ελπίζω ότι μπορεί να είναι μια βάση. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπήρχε καμία συμφωνία».
Πολύ πιο κατηγορηματικός, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαραντκάρ δηλώνει «αρνητικός, σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση που αφορά τη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit». Μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση, ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πάντα είχαμε ανοιχτά αφτιά, ανοιχτές πόρτες» στα όσα ζητούσε η βρετανική κυβέρνηση και «θα διατηρήσουμε ανοιχτό μυαλό σχετικά με τις προτάσεις για την πολιτική διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης». Ομως πρόσθεσε: «Οσα έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί».
Στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των 27 έχουν συναντήσεις προκειμένου να βάλουν τις τελικές πινελιές στο μέρος της συμφωνίας που αφορά τη «μελλοντική σχέση» – κάτι που αντίθετα με τη συμφωνία για την απόσυρση, μπορεί ακόμα να υποστεί αλλαγές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στη συνάντηση της Παρασκευής, ο επικεφαλής της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απέδωσε εύσημα στην Τερίζα Μέι για τη στάση της στις συζητήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς αντίθετους με τις αρχές της, ακόμα και εάν οι εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση στη Βρετανία είναι πολύ άσχημες. Μάλιστα λέγεται ότι έχει προειδοποιήσει πως αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αποφύγει την περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία, δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε παζάρι – απηχώντας ένα παρόμοιο μήνυμα που έστειλε η Ανγκελα Μέρκελ, δημοσίως, πρόσφατα.
Χθες συναντήθηκαν ξανά στις Βρυξέλες οι πρεσβευτές των 27 πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα, που θα προετοιμάσει την προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, όπου αναμένεται να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με διαρροές, αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, ανησυχούν για την ικανότητα του Λονδίνου να επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο. Η Γαλλία, μαζί με άλλες χώρες, ανησυχούν επίσης για την προοπτική να δοθεί πρόσβαση της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση μέσω του λεγόμενου «backstop», χωρίς να υπάρχει ρητή συμφωνία που να δίνει στις χώρες αυτές πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για αλιεία.