Κατά περίπου 45 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η οφειλή της εταιρείας ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2015-2017, με αποτέλεσμα στο τέλος της περασμένης χρονιάς το Δημόσιο να έχει ζημιωθεί με 115 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει η μηνυτήρια αναφορά της νέας διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης που τοποθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όταν εκείνος υπό το βάρος των δημοσιευμάτων και των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας την άνοιξη εκείνης της χρονιάς απομάκρυνε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Κιτσάκο. Ο τελευταίος, να σημειωθεί, είχε διατελέσει για δέκα μήνες, από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2010, γενικός διευθυντής εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ενώ πριν από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και γραμματέας Ενέργειας του κόμματος.
Την ίδια στιγμή η ΝΔ κατέθεσε χθες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς την κυβέρνηση για το «σκάνδαλο της ΔΕΠΑ». Με το κείμενό της την καλεί να απαντήσει σε 20 ερωτήματα.
Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς της ΔΕΠΑ στρέφεται κατά του Λαυρεντιάδη και άλλων 11 στελεχών «εταιρειών – παραπετασμάτων», οι οποίες ξεκίνησαν την εμφάνισή τους από το 2014 και ανέλαβαν σταδιακά «τη λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας για λογαριασμό της ELFE SA, καθιστώντας την τελευταία ένα κουφάρι, χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία».
Μέσα από το έγγραφο της Δημόσιας Επιχείρησης αποκαλύπτεται πως την περίοδο 2015-2017 η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη βρισκόταν σε μια διαρκή δήθεν διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ είτε για την αποπληρωμή των οφειλών είτε για τη δήθεν εξεύρεση συμφωνίας που θα οδηγούσε μέσω ανταλλαγής ακινήτων στον συμψηφισμό των χρεών της βιομηχανίας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι από το 2014 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες είχε δεσμεύσει τα ακίνητα της περιουσίας της βιομηχανίας λιπασμάτων, ενώ φυσικά είχε προηγηθεί η εδώ και χρόνια δικαστική παρέμβαση για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη με την τράπεζα Proton.
«Την περίοδο 2015-2017, οι εκπρόσωποι της ELFE SA προέβησαν σε επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και διαρκείς προβλέψεις για ρύθμιση της οφειλής» περιγράφει η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ και συνεχίζει: «Με αυτές η ELFE SA κατάφερε τη συνέχιση της μεταξύ μας συμβατικής σχέσης, αλλά ουδέποτε ανταποκρίθηκε (και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ούτε είχε ποτέ την πρόθεση να ανταποκριθεί) στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να εξαγοράζει χρόνο και να σωρεύει επιπλέον χρέη της τάξεως, μέχρι σήμερα, των 45 επιπλέον εκατομμυρίων. Στο πλαίσιο αυτό, αρνούνταν συστηματικά να καταβάλει τοις μετρητοίς την αξία των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθευόταν από την εταιρεία μας και, μάλιστα, η αξία των επιταγών που προσκόμιζε δεν κάλυπτε το σύνολο της αξίας των εκτιμώμενων ποσοτήτων που επρόκειτο να προμηθευτεί. Επιπλέον δεν κάλυπτε τη διαφορά που προέκυπτε από τη μηνιαία εκκαθάριση των ποσοτήτων που προμηθευόταν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άνοιγμα και από αυτές τις καθυστερήσεις».
Οι «εταιρείες – φαντάσματα» που είχαν συσταθεί από την ομάδα Λαυρεντιάδη, όπως περιγράφει η ΔΕΠΑ, ήταν ως επί το πλείστον κυπριακές οφσόρ ή με έδρα σε ακατοίκητα κτίρια – ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC LTD, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, CENTROFARO SERVICES LTD και BFS. «Το καθεστώς Λαυρεντιάδη είχε διαμορφώσει έναν λαβύρινθο εταιρειών μέσα στη λιπασματοβιομηχανία, προκειμένου η ELFE SA, και ενώ οι εκπρόσωποί της κέρδιζαν χρόνο με προσχηματικές διαπραγματεύσεις και υποτιθέμενες διαδικασίες εξεύρεσης λύσης, να καταστεί πλήρως αφερέγγυα, να απαλλαγεί από το συσσωρευμένο χρέος της και εν τοις πράγμασι να αφήσει ακάλυπτους τους πιστωτές της, κυρίως δε την εταιρεία μας» αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΠΑ.
Εξάλλου, η ΝΔ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καλεί τους υπουργούς Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Καλογήρου και Τσακαλώτο να απαντήσουν σε 20 ερωτήματα για την υπόθεση της ΔΕΠΑ. Μεταξύ άλλων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να μάθει αν η ELFE συνεχίζει ακόμη να πληρώνει τη ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές. Επιπλέον ρωτά αν αληθεύει ότι στις 2 Μαΐου του 2017, την ημέρα που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Παντελή από την Αννα Ζαΐρη στη θέση του προέδρου της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο πρώτος είχε ζητήσει από τον Κιτσάκο αναλυτικές οφειλές των εταιρειών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Οπως επίσης η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο η Αννα Ζαΐρη δεν έχει συναντήσει τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΠΑ παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους. Επιπλέον καλεί τον Τσακαλώτο να απαντήσει στα όσα ισχυρίζεται ο Κιτσάκος, πως ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας είχε συστήσει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ μελετητική εταιρεία για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.
Παράλληλα, με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποδίδει τις οφειλές των 120 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ στο αρχικό χρέος των 80 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί από το 2009 έως το 2015. Υπογραμμίζει ότι ουδέποτε ενέκρινε τον συμψηφισμό χρεών με δεσμευμένα ακίνητα και επιρρίπτει ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους στις διοικήσεις της ΔΕΠΑ επί ΝΔ. Σημειώνει ακόμη ότι στη διοίκηση της ELFE εμπλέκονται στελέχη της ΝΔ.