Στη σύλληψη του προέδρου της Nissan και διευθύνοντος συμβούλου της Renault Κάρλος Γκον προχώρησαν χθες οι Αρχές της Ιαπωνίας, κατηγορώντας τον για κακοδιαχείριση και απόκρυψη εισοδημάτων. Πρόκειται για εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στον χώρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο, αφού ο Γκον είναι ένας από τους πιο πετυχημένος μάνατζερ του χώρου. Πλέον η Nissan θα κινήσει διαδικασίες για την αντικατάστασή του, ενώ παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις εξελίξεις και τη σταθερότητα στη Renault. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του ότι το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η χώρα κατέχει το 15% της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι μετοχές της Renault δέχθηκαν χθες ισχυρές πιέσεις στη Γαλλία.
Ο Γκον είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη Nissan από τη χρεοκοπία και δημιούργησε πολύ στενή συνεργασία μεταξύ της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη γαλλική Renault, αλλά και τη Mitsubishi Motors. Μετά τα γεγονότα αυτά μένει τώρα να φανεί πώς θα επανακαθορίσουν τη σχέση τους οι δύο εταιρείες, καθώς ο Γκον είναι βασικός συνδετικός κρίκος. Γνωστός ως ειδικός στις μεγάλες περικοπές («Le Cost Killer» τον αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης), έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε βαθιές τομές στη Renault.
Ο 64χρονος Γκον συνελήφθη χθες στο Τόκιο καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχει παραβεί τη νομοθεσία της χώρας περί οικονομικών θεμάτων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan Χιρότο Σαϊκάβα ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Γκον και ο διευθυντής της εταιρείας Γρεγκ Κέλι αποτελούν αντικείμενο έρευνα της Nissan εδώ και αρκετούς μήνες και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει την απομάκρυνση και των δύο.
Σύμφωνα με τη Nissan και οι δύο άνδρες δήλωναν χαμηλότερες αποδοχές στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές της χώρας από αυτές που λάμβαναν. Οσον αφορά τον Γκον «έχουν αποκαλυφθεί αρκετές άλλες σημαντικές πράξεις κακοδιαχείρισης – όπως προσωπική χρήση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας – ενώ έχει επιβεβαιωθεί και η βαθιά εμπλοκή του Κέλι», ανέφερε ακόμη σε ανακοίνωση η αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Σαϊκάβα δήλωσε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί.
Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή ένα μόνο άτομο συγκέντρωσε στο πρόσωπό του πολλές εξουσίες και ότι η Nissan δεν διέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα επειδή η δομή της δεν ήταν αρκετά διαφανής.
Νωρίτερα η ιαπωνική εφημερίδα «Kyodo» είχε γράψει ότι ο Γκον δήλωνε για πέντε χρόνια λιγότερα εισοδήματα κατά 5 δισ. γεν ή 44 εκατ. δολάρια. Η Nissan φέρεται ότι ξεκίνησε την έρευνα έπειτα από αποκαλύψεις πληροφοριοδότη. Η Renault ελέγχει το 43,4 της Nissan, ενώ η Nissan ελέγχει το 15% της Renault. H Nissan ελέγχει το 34% της Mitsubishi Motors.