Ξέχασε τα σκάνδαλα
Η κυρία (πολυ)Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δήλωσε χθες βροντερό «παρών». Βρίσκεται στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο γραφείο της. Και ως παντεπόπτης που είναι παρακολουθεί τα κακώς κείμενα, τα αξιολογεί και παρεμβαίνει κατά τρόπο καίριο και αποφασιστικό. Εξού και διέταξε χθες τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Για το πώς θα χαρίζονταν 650 εκατ. ευρώ στον όμιλο που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος; Οχιιι. Για το πώς εκχωρήθηκε το Θριάσιο με τα μισά λεφτά από αυτά που αρχικά είχαν εκτιμηθεί και διενεργήθηκε και σχετικός διαγωνισμός; Οχιιι. Για τη ΔΕΠΑ και (το κόλπο με) τον Λαυρεντιάδη, τον οποίο προσπάθησαν να «σενιάρουν» τέσσερις-πέντε υπουργοί; Μπααααα. Για τις χιλιάδες των παράνομων προσλήψεων; Ούτε, καλέ. Για τη Folli Follie, ίσως και τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου στη λεηλασία των περιουσιών των μικρομετόχων; Τσου.
Αφήνω να το πάρει το ποτάμι: για τον Τάκη Τσουκαλά και το ηλίθιο ρατσιστικό του σχόλιο κατά του Θανασάκη Αντετονκούμπο διέταξε την έρευνα η κυρία προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου!
«Σοβαρό» το θέμα, τρομερά. Λες και στον Τσουκαλά αρχίζουν και τελειώνουν οι παρεκτροπές, λεκτικές και άλλες, των χουλιγκάνων όλης της χώρας. Δεν πάει μια Κυριακή σε ένα γήπεδο να δει τι συμβαίνει; Και μετά ας διατάξει όσες προκαταρκτικές θέλει. Επίσης, για να χρησιμοποιήσω μια φράση της προέδρου Φώφης, «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι τυφλή, δεν μπορεί να είναι μονόφθαλμη», κυρία (πολυ)Ξένη μου…
Το «άλλο εγώ» του «κανίς»
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι «το άλλο εγώ» του Τσίπρα. Το ένα είναι ο Πολάκης, το «κανίς» του κατά την πρόεδρο Ζωή, το δεύτερο είναι ο Παπαδημούλης. Ο με καταγωγή εξ Ιωαννίνων Παπαδημούλης δεν είναι ακριβώς σχολιαστής όπως ο άλλος, αλλά συχνά πυκνά βγαίνει στην αρένα των social media, πετάει μια ατάκα και μετά κλείνεται στον εαυτό του «απολαμβάνοντας» το «πέσιμο» που τρώει από ένα πλήθος αναγνωστών του, ορισμένοι από τους οποίους δεν λες ότι τον αντιμετωπίζουν και με τακτ.
Παρ’ όλα αυτά, εκείνος απτόητος. Και οπωσδήποτε αμετανόητος. Εχει επωμιστεί, ως χρέος προφανώς έναντι του προέδρου Τσίπρα, να είναι «το άλλο εγώ» του απίθανου Πολάκη, ο οποίος είναι άτσαλος, παρορμητικός, υπερφίαλος και απρόβλεπτος – εξ ου και τις περισσότερες φορές κάνει μεγαλύτερη ζημιά από καλό στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.
Ο Παπαδημούλης, ως πιο «μανούλα» στην πολιτική, είναι πιο προσεκτικός και όταν δηλώνει κάτι, προφανώς το κάνει για να πει αυτά που κωλύεται να δηλώσει ο Τσίπρας. Αν ζούσαμε στην αρχαία Ρώμη, θα τον απεικόνιζαν ως Ιανό: η μια όψη θα είχε τη δική του, ξυρισμένη φάτσα και η άλλη τον Πολάκη με τα γένια.
Αλλά δεν ζούμε. Ζούμε στο σήμερα. Οπου ο Παπαδημούλης, δίκην υπέρτατου κριτή, βγάζει λάδι τον Τσίπρα για τα δεινά που έχει επισωρεύσει στη χώρα. Προσέξτε, παρακαλώ, απόσπασμα από χθεσινή του συνέντευξη στην κρατική (πού αλλού;) ραδιοΕΡΤ:
«Ο κ. Σημίτης, η οικογένεια Παπανδρέου, η δυναστεία Μητσοτάκη και Καραμανλή, τα τζάκια, είναι αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, όχι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα ήταν μεγάλη αστοχία αυτή η δήλωσή του (σ.σ. Κώστα Σημίτη περί προσωρινών ενοίκων της εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ)».
Μήτσο, χωρίς να θέλω να σ’ το χαλάσω, σου υπενθυμίζω ότι τα τέσσερα από τα οκτώ χρόνια της κρίσης κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο Σημίτης, ούτε κανείς εκ των συμπεριλαμβανομένων στη δήλωση…
Παραμύθι χωρίς απάντηση
Επί του προαναφερομένου, απορώ με την καρτερικότητα του προέδρου Κυριάκου να ακούει κάθε φορά στη Βουλή τον πρόεδρο Τσίπρα να τον σφυροκοπάει ως εκπρόσωπο του «σάπιου παλιού πολιτικού κατεστημένου» το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και αδυναμία. Αλλά είναι η πραγματικότητα, όπως και να το δεις. Απαγγέλλει κάθε φορά το παραμύθι ο Τσίπρας κι ο Κυριάκος από κάτω ακούει, χωρίς να πάρει αμέσως τον λόγο, και να του πει χωρίς περιστροφές:
«Ακου, αγαπητέ, η κρίση μπορεί να φαίνεται ότι κρατάει έναν αιώνα, αλλά στην πραγματικότητα διαρκεί οκτώμισι χρόνια. Τον Απρίλιο του 2010 συμφώνησε ο Παπανδρέου για να ενταχθούμε σε πρόγραμμα διάσωσης. Από αυτά τα οκτώμισι χρόνια τα μισά σχεδόν βρίσκεσαι εσύ στην εξουσία. Δεν βρίσκομαι εγώ, ούτε το κόμμα μου, ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε άλλος. Εσύ. Να δούμε πώς ήταν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων το 2010 και το 2012 και να το συγκρίνουμε με το σήμερα; Εσύ εφηύρες το αίσχος του υποκατώτατου μισθού, εσύ χτυπάς την ανεργία με μισθούς των 300 ευρώ, εσύ υπέγραψες ένα τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο, εσύ υποθήκευσες το μέλλον της χώρας ώς το 2060, εσύ… εσύ… Αν υπάρχει λοιπόν ένας που επέφερε την καταστροφή και τη χρεοκοπία, αυτός είσαι εσύ και κανείς άλλος».
Ο πρόεδρος Κυριάκος κάθεται και τον ακούει. Και ο άλλος αλωνίζει. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα…
«Αλλο ήθος»
Βρέθηκα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον έναν χρόνο του «Φιλελεύθερου» με έναν δικό του, πολύ δε στενό συνεργάτη του. Ηταν ακόμη νωπή η συζήτηση (της περασμένης Τετάρτης) σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τον ρώτησα γιατί ο πρόεδρος Κυριάκος κράτησε αυτή την απαθή έως και «παρεξηγήσιμη» ατάραχη στάση, όταν ο Τσίπρας επιτίθετο κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπεραμυνόταν της δημόσιας εκπαίδευσης. Τον παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά και δεν τον «τάπωσε» ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία, και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό, για το πού φοιτούν τα παιδάκια του Πρωθυπουργού.
«Κι εμείς την ίδια απορία έχουμε» μου ανέφερε ο σύμβουλος. «Αλλά αυτός είναι ο Κυριάκος. Πρεσβεύει και εκπέμπει ένα άλλο ήθος, διαφορετικό από του Τσίπρα, στην πολιτική. Δεν θα μπορούσε να πει τίποτε τέτοιο. Ούτε υπό μορφήν ερωτήματος δεν θα το έκανε. Εγώ βέβαια διαφωνώ, αλλά η απόφαση είναι δική του».
Δική του, αλλά…
Global μαθήματα
Με έναν παλιό του γνώριμο και φίλο συναντήθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο ο global Γιώργος (Παπανδρέου): με τον καθηγητή της φημισμένης LSE Κέβιν Φαϊδερστόουν, ο οποίος είναι – πάντα – επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου της LSE. Η εκδήλωση έγινε στο πανεπιστήμιο και το θέμα είχε τίτλο «Μαθήματα που μας δίδαξε η ελληνική κρίση». Πιθανολογώ ότι η αίθουσα θα ήταν όπως πάντα κατάμεστη (είχα στείλει έναν δικό μου εκεί για να ακούσει τι θα πει ο Γιώργος, ώστε αν αξίζει κάτι από αυτά, να σας ενημερώσω αύριο εγκύρως. Σημειωτέον ότι η εκδήλωση ξεκινούσε στις 10.30 ώρα Ελλάδος).
Οπως και να το δεις, ο Γιώργος είναι δημοφιλής (στο εξωτερικό) και οι γνωριμίες που διαθέτει είναι απίθανες…
Κάτι ετοιμάζουν
Διάβασα χθες την επιστολή παραίτησης του επικεφαλής του ΕΦΕΤ (όπου ΕΦΕΤ ο οργανισμός για τον έλεγχο των τροφίμων) Γιάννη Τσιάλτα. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, αλλά βρήκα την επιστολή του σοβαρή και εμπεριστατωμένη σχετικά με το πώς (υπο)λειτουργεί ο Οργανισμός αυτός και που οι ευθύνες για την κατάστασή του βαρύνουν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκείνο όμως που με ανησύχησε ιδιαίτερα είναι η καταγγελία του ανθρώπου ότι μια σειρά υπουργείων όπως το Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υγείας κ.λπ. ετοιμάζονται να δημιουργήσουν δικές τους υπηρεσίες ελέγχου των τροφίμων, παρότι υπάρχει ο ΕΦΕΤ, ο οποίος είναι απολύτως εξειδικευμένος γι’ αυτό το έργο. Τι πρεμούρα τα έχει πιάσει τα υπουργεία αυτά να κατακρεουργήσουν τον ΕΦΕΤ, δεν ξέρω. Υποπτεύομαι ότι κάποιο κόλπο με διορισμούς κρύβεται από πίσω. Αν υπάρχει άλλη εξήγηση εκ μέρους των υπουργείων αυτών ή όποιου άλλου, εδώ είμαστε να τη φιλοξενήσουμε…