«Το μήνυμά μου προς τους ευρωπαίους ηγέτες είναι: Μην πιστέψετε ότι η συμφωνία για το Brexit θα κρατήσει. Είναι μια κακή συμφωνία και για τις δύο πλευρές». Αυτό εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε χθεσινό του άρθρο στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ο Εργατικός πολιτικός εκτιμά ότι Βρετανία και Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα καθώς η συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και ΕΕ δεν θα ρυθμίσει τίποτα. «Η συμφωνία δεν είναι αρεστή ούτε στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ούτε στους πολίτες, ούτε καν στην πλειοψηφία των υπουργών που έχουν παραμείνεις στις θέσεις τους. Ας είστε έτοιμοι λοιπόν για όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου δημοψηφίσματος».
Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δίνει μάχη στο εσωτερικό του κόμματός της για να περιορίσει τους διαφωνούντες, με τους αναλυτές να θεωρούν πως οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις είναι τόσο πολλοί, ώστε δύσκολα θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Επίσης, υπολογίζεται ότι έχουν σχεδόν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές από βουλευτές που θα οδηγήσουν σε πιθανή πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της. Μέσα σε όλα αυτά ο Μπλερ, επί 10 χρόνια (1997-2007) πρωθυπουργός της Βρετανίας, θεωρεί πως στη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα, ένα τεχνικό και ένα πολιτικό. «Το τεχνικό είναι πως αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να είναι ταυτόχρονα εκτός κοινής αγοράς και τελωνειακής ένωσης και να έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς τριγμούς στα σύνορα. Οτι δηλαδή μπορεί να συνεχίζει να ανταλλάσσει ελεύθερα αγαθά στην Ευρώπη χωρίς να επιβάλλεται νομικά η συμμόρφωσή της με τους κανόνες της». Το πολιτικό αδύναμο σημείο είναι ότι «η Μέι διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με έναν θεμιτό στόχο: να ενώσει τον βρετανικό λαό μετά τα ρήγματα του Brexit. H Τερίζα Μέι θέλει να απομακρυνθεί από τις πολιτικές δομές αλλά να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τις οικονομικές δομές. Λογικό, αλλά οδηγεί ουσιαστικά σε ένα Brexit που δεν έχει νόημα. Τελικά αρνείται να έχει λόγο για τους κανόνες στους οποίους συνεχίζει να υποτάσσεται, κάτι που αποτελεί έναν παράξενο τρόπο να “ανακτήσεις τον έλεγχο».
Και καταλήγει ο Τόνι Μπλερ: «Για τους Brexiters δεν πρόκειται για Brexit. Για τους Bremainers πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που γελοιοποιεί την πατρίδα μας. Για όλους δεν είναι το λιγότερο κακό, αλλά το χειρότερο».
Αντίθετα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είναι «δίκαιο και ισορροπημένο». Αφού ενημέρωσε τους 27 υπουργούς που ενέκριναν το σχέδιο του διαζυγίου, ο Μπαρνιέ ανέφερε : «Εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή στη διαδικασία αυτή. Δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή κανενός η πρόοδος που έχει καταγραφεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Συνολικά, η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις πληροφορίες διπλωματικών πηγών ότι η τελική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για τη λήξη παράτασης της μεταβατικής περιόδου τελεί υπό διαπραγμάτευση. Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι παραμένει η αρχική πρόθεση της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής σχέσης εντός της προβλεφθείσας μεταβατικής περιόδου, από την οποία θα προκύψει μια «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» την οποία επιδιώκει η Τερίζα Μέι, καθώς και οι αναγκαίες διευθετήσεις για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία.
«Πρόβλημα» το Γιβραλτάρ
Ενστάσεις της τελευταίας στιγμής για τη συμφωνία του Brexit εγείρει η Ισπανία όσον αφορά το Γιβραλτάρ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν θα στηρίξει τη συμφωνία εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία θα μπορεί να διαπραγματευθεί το μέλλον του Γιβραλτάρ απευθείας με τη Βρετανία.