Στο επίκεντρο του νέου γύρου αναταράξεων στις διεθνείς αγορές βρίσκονται κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Εταιρείες όπως η Apple, η Facebook, η Amazon, η Netflix και η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, έχουν δει τις μετοχές τους να υποχωρούν έως και 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά καθώς δεν μπορούν πλέον να παρουσιάσουν στους επενδυτές σχέδια για τόσο υψηλή ανάπτυξη και κερδοφορία όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι πωλήσεις των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας προκάλεσαν νέες ισχυρές διακυμάνσεις στη Γουόλ Στριτ αλλά και στην Ευρώπη, εντείνοντας την ήδη υπάρχουσα ανησυχία που επικρατεί λόγω του εμπορικού πολέμου, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε συνδυασμό με την κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό. Στην Ευρώπη τα μεγάλα χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες από 0,7% έως 1,5% ενώ νέες ισχυρές αναταράξεις εκδηλώθηκαν στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq στη Γουόλ Στριτ. Στην Αθήνα το ΧΑ έκλεισε με πτώση 3,91%, στις 593,05 μονάδες.
Οι μετοχές της Apple δέχτηκαν πιέσεις ύστερα από αναφορές στον διεθνή Τύπο και κυρίως στη «Wall Street Journal» ότι η εταιρεία προχωρεί σε μείωση της παραγωγής για κινητά τηλέφωνα iPhone τα οποία παρουσιάστηκαν πριν από μόλις λίγο καιρό. Στο επίκεντρο των αναταράξεων βρέθηκαν και οι μετοχές της Facebook ύστερα από δημοσιεύματα από τις ίδιες πηγές που ήθελαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να κατηγορεί τη δεύτερη στην ιεραρχία Σέριλ Σάντμπεργκ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica στις αμερικανικές εκλογές. Δημοσιεύματα της «WSJ» ανέφεραν ότι τα δύο κορυφαία στελέχη της Facebook καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στην εταιρεία. Επίσης οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν πριν από λίγες ημέρες ότι η εταιρεία αρχικά αγνόησε και στη συνέχεια προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Οι εξελίξεις αυτές στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης – και όχι μόνο- έχουν δημιουργήσει επίσης την αίσθηση ότι οι αρμόδιες κρατικές εποπτικές Αρχές θα παρέμβουν σύντομα προκειμένου να κάνουν πιο αυστηρό το κανονιστικό πλαίσιο τέτοιων εταιρειών.
Επίσης οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν την πρόκληση ότι επειδή τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασαν ραγδαία ανάπτυξη στις δραστηριότητες και στα κέρδη, πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά με τους ίδιους ξέφρενους ρυθμούς. Αυτό κάνει πολλούς επενδυτές να μειώνουν τη θέση τους στις μετοχές τους προτιμώντας να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων μηνών ή ετών.
Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα των «Φαινάνσιαλ Τάιμς» έκαναν λόγο για σημαντικά στοιχεία που υπάρχουν για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού από εταιρείες όπως η Samsung, η Micron και η SK Hynix, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο.