Την ύπαρξη κυκλώματος ελλήνων διπλωματών που παρείχαν παράνομες βίζες σε ασυνόδευτα παιδιά κατήγγειλε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κοτζιάς στην ΕΣΗΕΑ υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της θητείας του και αποκάλυψε ότι επί των ημερών του ήρθαν στο φως 93 τέτοιες υποθέσεις. «Δεν συμφωνώ ότι δεν κάναμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση. «Και 93 υποθέσεις που έστειλα στον εισαγγελέα για παραβίαση του ποινικού κανόνα και μερικούς διπλωμάτες που έφτασαν στη φυλακή επειδή έδιναν βίζες σε ασυνόδευτα παιδιά», επεσήμανε, τονίζοντας πως τέτοιου είδους βίζες ισοδυναμούν με εμπόριο οργάνων. «Και μόνο αυτό, ότι έσωσα μερικές ψυχές, θα κοιμηθώ ήσυχα όταν τελειώσει η ζωή μου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κοτζιάς προβαίνει σε τέτοιου είδους καταγγελίες – από την ημέρα της παραίτησής του, άλλωστε, οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Μια υπόθεση παράνομων θεωρήσεων, που έφτασε στη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού το 2015, αφορά και τον πρώην έλληνα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για παράβαση καθήκοντος, για αδικήματα που αφορούν την περίοδο 2011 έως 2014. Τον περασμένο Οκτώβριο, σε εκδήλωση της κίνησης Πράττω, στην Κρήτη, ο Κοτζιάς είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Μεγαλοπρέσβεις μπήκαν στη φυλακή και ας μην τα γράφουν οι φυλλάδες», είχε σχολιάσει τότε. «Γιατί όποιος πουλάει βίζα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλά εγκληματίας, είναι προδοσία. Βίζα για 14 μηνών ασυνόδευτο παιδί και πήγαν να μου τον καλύψουν». Τα λεγόμενά του κάλυψε πλήρως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας τον πρώην υπουργό. «Ο κ. Κοτζιάς κάλλιστα έπραξε και έστειλε τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη, η οποία, από εκεί και πέρα, ανέλαβε να πράξει τα δέοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Και, απ’ όσο ξέρω, ήδη κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν προχωρήσει και έχουν οδηγήσει και σε καταδίκες».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Τα όσα ισχυρίζεται ο Κοτζιάς, ωστόσο, προκάλεσαν την αντίδραση της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. «Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν βαθιά προσβολή για τον διπλωματικό κλάδο, καθώς δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, υπονομεύοντας το κύρος του υπουργείου και πλήττοντας έτσι την εξωτερική πολιτική της χώρας», ανέφεραν οι διπλωμάτες σε ανακοίνωσή τους, τονίζοντας πως στηρίζουν «κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη εποπτεία και τον αυστηρό έλεγχο τήρησης της νομιμότητας». Απευθύνονται, δε, και προσωπικά στον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας πως παρότι «κατά τη διάρκεια της θητείας του επιδίωξε να καταπολεμήσει φαινόμενα διαφθοράς, στην πράξη, κατά την περίοδο αυτήν, αποδυναμώθηκε σημαντικά ο πρωταρχικός θεσμικός μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας του υπουργείου, ήτοι η Γενική Επιθεώρηση». Καταλογίζουν στον πρώην υπουργό τη μη πλήρωση της θέσης του γενικού επιθεωρητή, πράξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα τους τελευταίους δώδεκα μήνες να «μην μπορεί να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση σε Πρεσβευτική Αρχή».

ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ. Εναντίον του Κοτζιά καταφέρθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Στην απέλπιδα προσπάθεια να επιπλεύσει, ο τέως υπουργός Εξωτερικών μετέτρεψε μεμονωμένες απόλυτα καταδικαστέες περιπτώσεις επιόρκων σε γενικευμένη ύβριν κατά της διπλωματικής υπηρεσίας, διασύροντάς την εντός και εκτός Ελλάδος», ανέφερε με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Επιβεβαιώνει έτσι ότι τη μοίρα του ανθρώπου την ορίζει ο χαρακτήρας του».