Τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση C4I και το βούλευμα που ονοματίζει τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή φέρνει στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής. Με ερώτησή τους οι βουλευτές της παράταξης ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το βούλευμα που έφερε στη δημοσιότητα «Το Βήμα», οι Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 147 εκατ. ευρώ, ενώ «την απόφαση να τελέσουν τις πράξεις απιστίας τούς την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν».
Με αυτά τα δεδομένα, από το Κίνημα Αλλαγής ζητούν να μάθουν αν η ποινική διαδικασία έχει γνωστοποιηθεί στα όργανα της Βουλής, αν εφαρμόστηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς και αν έχει διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους – όπως συνέβη, χωρίς επαρκή στοιχεία, στην περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Στη δημοκρατική παράταξη είναι αποφασισμένοι να ψάξουν το ζήτημα σε βάθος, στέλνοντας σήμερα αντιπροσωπεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για να θέσουν υπόψη της το περιεχόμενο της ερώτησης.
Χθες, πάντως, το ζήτημα κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «γελοίες κατηγορίες» περί στοχοποίησης Σημίτη. «Θα μας απαντήσει γιατί δεν ήρθε το βούλευμα στη Βουλή ή φοβάται τις δεξιές και ακροδεξιές παραφυάδες του;» ανταπάντησε ο Παύλος Χρηστίδης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Την ίδια ώρα, από τη γεμάτη αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τα 39 σημεία της πρότασης νόμου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Κόντρα στο νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας που για λόγους αντιπερισπασμού καλλιεργεί η κυβέρνηση, κόντρα στην πόλωση που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ΝΔ συντηρούν για εκλογικά οφέλη, ζητάμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Από τη μιζέρια του Τσίπρα στο άλμα στο κενό, στον βωμό της αγοράς του Μητσοτάκη. Δεν αξίζει αυτό στους Ελληνες» σχολίασε. Η πρόταση νόμου σκοπεύει στην υποστήριξη των επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ανέργων, των συνταξιούχων και των ΑμεΑ, ενώ περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας, την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η πρόταση αποτελεί και τη βάση του «σχεδίου Ελλάδα» – «ένα πρόγραμμα χωρίς ημερομηνία λήξης τις εκλογές», όπως ανέφερε η Γεννηματά -, πάνω στο οποίο το Κίνημα Αλλαγής θα επιδιώξει μια προγραμματική συμφωνία για μια ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα. Οπως συχνά λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «επιβάλλοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης». Κινείται, δε, σε δύο άξονες: από τη μία δίνει κίνητρα για την οικονομική ανάκαμψη και από την άλλη ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη, «διορθώνοντας τις αδικίες». Κάτι που στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως είναι εφικτό, ακόμα και «μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου προγράμματος».
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Κι ενώ στην Ελλάδα ασχολούνται με την παρακαταθήκη Σημίτη, στη LSE ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός μιλάει για τα δικά του πεπραγμένα. Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε ομιλία του για τα όσα «διδάχθηκε» από την ελληνική κρίση τόνισε πως δεν μετανιώνει για το δημοψήφισμα που πρότεινε. «Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει, θα το είχαμε κερδίσει. Οι Ελληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως «το να είμαστε στην κυβέρνηση δεν είναι το κύριο ζήτημα. Το να είμαι ξανά υπουργός, ούτε αυτό είναι ζητούμενο» – ξεκαθαρίζοντας ότι για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα «ίσως να μπορούμε να πολεμήσουμε για αυτές καλύτερα, όντας εκτός κυβέρνησης».