Το 2018 περνά στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου ως μία από τις χειρότερες χρονιές της Μάνσαφτ.

Για πρώτη φορά ύστερα από 33 χρόνια το ισοζύγιο ηττών – νικών γέρνει προς τις πρώτες – έξι έναντι τεσσάρων.

Για πρώτη φορά σε ένα ημερολογιακό έτος η Γερμανία γνωρίζει έξι ήττες, ενώ για πέντε συνεχόμενους αγώνες παραμένει μακριά από τις νίκες, κάτι που είχε να συμβεί από το 1985. Επίσης απογοητευτική ήταν και η παραγωγικότητά της: 14 γκολ σε 13 παιχνίδια όταν το 2017 είχε πετύχει 43 γκολ σε 15 αναμετρήσεις.

Κι όμως, το 2018 η Γερμανία ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να υπερασπιστεί με επιτυχία το Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε κατακτήσει στα γήπεδα της Βραζιλίας και εθεωρείτο από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο.

Η καλή μέρα όμως είχε φανεί από το πρωί. Η ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις του Οζίλ με την ομοσπονδία λόγω της περίφημης φωτογραφίας του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο του Λονδίνου αποδείχτηκε σαράκι που έφαγε τα σωθικά της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Οι ήττες από Μεξικό και Νότια Κορέα και ο πρόωρος αποκλεισμός από το Μουντιάλ αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος.

Λεβ ο… επιζών

Ισως κανείς άλλος προπονητής πλην του Γιόαχιμ Λεβ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει και να παραμείνει στη θέση του, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης.

«Το 2018 ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο» λέει συνεχώς ο Λεβ. Ο Γερμανός έκανε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για την πίεση που έχει δεχτεί. Είπε πως τους πρώτους μήνες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2014 η πίεση ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι αυτή που αισθάνεται τώρα.

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Μάνσαφτ είναι συγκεκριμένος: ανανέωση. Ο Λεβ το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους και όταν το ξεχνά φροντίζει να του το θυμίζει ο Τύπος. Ο παίκτης που άφησε πίσω στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Λερόι Σανέ, θα αποτελέσει έναν από τους στυλοβάτες της ανασυγκρότησης μαζί με τους Βέρνερ και Γκνάμπρι.

Οι επόμενοι αγώνες είναι τον Μάρτιο για τα προκριματικά του Euro 2020 και ο Λεβ δεν έχει κατασταλάξει ακόμα στην ιδανική ενδεκάδα της νέας εποχής. «Είναι μια μακρά διαδικασία. Δεν είμαι μάντης και δεν γνωρίζω τι θα συμβεί τον Μάρτιο. Εχουμε μεγάλη προοπτική κι αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε τον επόμενο χρόνο» δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της γερμανικής ομοσπονδίας.