Ενα σημείωμα και η βοήθεια της τύχης συνέβαλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της «επιστροφής» της Εθνικής Ολλανδίας μεταξύ των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με την εξασφάλιση της πρόκρισής της στο φάιναλ φορ του Nations League.

Οι Οράνιε απέσπασαν ισοπαλία 2-2 από τη Γερμανία στο Γκελζενκίρχεν, με γκολ μάλιστα που πέτυχε στις καθυστερήσεις ο κεντρικός αμυντικός τους Βίρτζιλ φαν Ντάικ, κλείνοντας ιδανικά τη χρονιά του comeback.

Οι Ολλανδοί βρέθηκαν γρήγορα πίσω στο σκορ με 2-0 και θα μπορούσαν να είχαν δεχτεί κι άλλα τέρματα από την πολύ καλή Γερμανία αν η τύχη δεν επέλεγε πορτοκαλί χρώμα.

Στο ημίχρονο οι βοηθοί του Ρόναλντ Κούμαν, Ντουάιτ Λοντεβέγκες και Κις φαν Βόντερεν, τον ρώτησαν αν μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα.

Ο εκλέκτορας της ολλανδικής ομάδας απάντησε καταφατικά. Τότε οι βοηθοί τού έδωσαν ένα σημείωμα, το οποίο ωστόσο ο Κούμαν δεν είδε τι γράφει. «Πήρα το σημείωμα από τον Λοντεβέγκες, αλλά δεν γνώριζα τι έγραφε. Στο 2-0 πίστευα πως ήταν πολύ νωρίς για να αλλάξουμε κάτι γιατί μπορεί να γινόταν το σκορ 4-0. Ομως στο 2-1 θεώρησα πως ήταν απαραίτητο. Γρήγορα κοίταξα το σημείωμα και το παρέδωσα στον Κένι Τέτε που έτυχε να βρίσκεται κοντά μου. Ευτυχώς κατέληξε στον Βίρτζιλ και φυσικά είναι υπέροχο που στη συνέχεια κατάφερε να σκοράρει» αποκάλυψε ο Κούμαν.

Η κίνηση του Φαν Ντάικ

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2018 που η Γερμανία δέχεται γκολ στις καθυστερήσεις. Η προηγούμενη ήταν στο Μουντιάλ, στο ματς με τη Νότια Κορέα, από την οποία δέχτηκε όχι ένα αλλά δύο γκολ στις καθυστερήσεις, αναγκάζοντας τον Γκάρι Λίνεκερ να ανασκευάσει την περίφημη ρήση του και να ακυρώσει την πρώτη βερσιόν, όπως χαρακτηριστικά είπε, με την ατάκα «…και στο τέλος δεν κερδίζουν οι Γερμανοί».

Ο εμπνευσμένος άγγλος πρώην διεθνής και νυν σχολιαστής επανήλθε με αφορμή το γκολ που δέχτηκε η Μάνσαφτ από την Ολλανδία στις καθυστερήσεις και ουσιαστικά τρολάρισε τον εαυτό του: «Αυτός που λέει πως 22 άνθρωποι παίζουν ποδόσφαιρο και στο τέλος νικούν πάντα οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνει τίποτα και πρέπει να μείνει στην ίδια τάξη». Στο περίφημο σημείωμα του Γκελζενκίρχεν οι δύο βοηθοί του Κούμαν είχαν αλλάξει το αγωνιστικό σύστημα των Οράνιε σε 3-2-3-2 προωθώντας στην επίθεση δίπλα στον Λιουκ ντε Γιονγκ τον Φαν Ντάικ που έγινε ο ήρωας της βραδιάς. Ο αρχηγός των Τουλιπών έκλεισε τη βραδιά με μια σπουδαία κίνηση. Μετά το τελευταίο σφύριγμα έσπευσε να παρηγορήσει τον ρουμάνο διαιτητή Οβίντιου Χάτεγκαν, ο οποίος πληροφορήθηκε στο ημίχρονο του αγώνα ότι έχασε τη μητέρα του.

«Μου είπε πως η μητέρα του πέθανε πρόσφατα. Κατέρρευσε και άρχισε να κλαίει. Του ευχήθηκα να έχει δύναμη και του είπα πως διαιτήτευσε πολύ καλά. Είναι μικρή λεπτομέρεια, αλλά ίσως τον βοηθήσει» δήλωσε αργότερα ο Φαν Ντάικ.

Στόχοι

Οι Ολλανδοί έπαιξαν το χειρότερό τους παιχνίδι σε σχέση με τα προηγούμενα ματς με τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Οι νεαροί Φράνκι ντε Γιονγκ και Ματάις ντε Λιχτ υπερφαλαγγίσθηκαν τρεις μόλις ημέρες μετά την εντυπωσιακή τους απόδοση εναντίον των Γάλλων, γεγονός που παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι παίκτες.

«Δεν πιστεύω πως βρίσκονταν σε υπερβολική ευφορία. Αλλά ίσως είναι μεγάλο βήμα αυτή τη στιγμή το να αντιμετωπίζεις δύο τόσο σπουδαίους αντιπάλους σε μικρό χρονικό διάστημα» τους δικαιολόγησε ο Κούμαν.

«Εναντίον των δυνατών Γερμανών η αντίσταση της Ολλανδίας στο τέλος ήταν καθοριστική» έγραψε στην ανάλυσή της η εφημερίδα «AD».

Οι Ολλανδοί, με πρώτο τον Κούμαν, τολμούν να κάνουν μεγάλα όνειρα για το μέλλον. Πρώτα είναι η πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 και στη συνέχεια η κατάκτηση του τίτλου. «Γιατί όχι;» λέει ο Κούμαν, ο οποίος έχει στα χέρια του μια χρυσή γενιά παικτών, όπως ο 19χρονος Ντε Λιχτ, ο 21 ετών Ντε Γιονγκ, ο επίσης 21 ετών Φαν ντε Μπε, ο 22χρονος Ντάμφρις και ο 19χρονος Τζάστιν Κλάιφερτ.

Ανησυχία για Νεϊμάρ και Εμπαπέ

Ωρες αγωνίας για την Παρί Σεν Ζερμέν καθώς Νεϊμάρ και Εμπαπέ με διαφορά λίγων λεπτών τραυματίστηκαν αγωνιζόμενοι με τις εθνικές τους ομάδες. Ο Νεϊμάρ αποχώρησε στο 6ο λεπτό της φιλικής αναμέτρησης της Βραζιλίας με το Καμερούν, ενώ ο Εμπαπέ τραυματίστηκε στον ώμο στον φιλικό αγώνα της Γαλλίας με την Ουρουγουάη.