Στη Βίβλο, ο Θεός τιμωρεί την Αίγυπτο με δέκα πληγές. Η ανθρωπότητα σήμερα υφίσταται το μένος της κλιματικής αλλαγής με τουλάχιστον 467 διαφορετικούς τρόπους. Και οι τιμωρίες αυτές θα πολλαπλασιαστούν: μέχρι το 2100, αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα απειλείται ταυτόχρονα από τρεις έως έξι κλιματικές καταστροφές μέγιστης έντασης – ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες… Σε αυτά τα δύο ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπεράσματα κατέληξε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» και η οποία μελετά για πρώτη φορά τις αθροιστικές συνέπειες της κλιματικής απορρύθμισης.

Θέλοντας να αξιολογήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός, είκοσι διεθνείς ερευνητές, ως επί το πλείστον από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ξεκίνησαν μελετώντας το παρελθόν και κοσκίνισαν κάπου 3.300 επιστημονικές έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία 38 χρόνια. Κράτησαν δέκα κλιματικούς κινδύνους (αύξηση της θερμοκρασίας, πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα, πυρκαγιές, άνοδος της στάθμης των υδάτων…) που επηρεάζουν έξι κρίσιμους τομείς της ανθρώπινης ζωής (την υγεία, τη διατροφή, το νερό, την οικονομία, τις υποδομές και την ασφάλεια), τους οποίους και χώρισαν σε 89 υποτομείς.

Διασταυρώνοντας αυτά τα δεδομένα διαπίστωσαν πως η ανθρωπότητα ήδη πλήττεται από την κλιματική αλλαγή με 467 διαφορετικούς τρόπους: θάνατοι ή ασθένειες εξαιτίας πλημμυρών, πυρκαγιών ή κυμάτων καύσωνα, ζημιές στη γεωργία, την κτηνοτροφία ή την αλιεία έπειτα από βροχοπτώσεις ή ξηρασίες, αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού, καταστροφές στις υποδομές έπειτα από καταιγίδες και πλημμύρες, οικονομικές ζημίες και απώλειες θέσεων εργασίας, μείωση της παραγωγικότητας και τουριστικές κρίσεις λόγω της οξίνισης των ωκεανών και της αποψίλωσης των δασών… όλα αυτά με φόντο την αύξηση της βίας και την ενίσχυση της μετανάστευσης.

Οι ερευνητές όμως δεν έμειναν σε αυτό: μελέτησαν για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο θα απειληθεί η ανθρωπότητα από την ταυτόχρονη και συνδυασμένη έφοδο των κλιματικών κινδύνων. Πώς θα επηρεάσει λοιπόν το μέλλον μας μια γενικευμένη κλιματική κρίση; Σύμφωνα με τις μοντελοποιήσεις των ερευνητών, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν στους σημερινούς ρυθμούς, ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη (συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της Ελλάδας, κατά τον διαδραστικό χάρτη που ανέβασαν στο Ιντερνετ) θα βρεθεί στο τέλος του αιώνα αντιμέτωπος με τρεις ταυτόχρονους κλιματικούς κινδύνους μέγιστης έντασης – αν και κάποιες παράκτιες τροπικές Αρχές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με έως και έξι ταυτόχρονους κινδύνους.

Οπως σημείωνε χθες στο κύριο άρθρο της η «Monde», λίγο πριν ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου στην Πολωνία η νέα Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, το μέλλον μας θα κριθεί από την ικανότητά μας να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κι όμως, η μεγάλη πλειονότητα της ανθρωπότητας παραμένει βυθισμένη σε ένα είδος άρνησης. Ο σκεπτικισμός απέναντι στην κλιματική αλλαγή συντηρήθηκε για χρόνια από τις βιομηχανίες που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα και κατέληξε να διαχυθεί στην κοινή γνώμη μέσα από πολιτικά ρεύματα που έχουν κάνει την αμφισβήτηση της επιστημονικής πραγματικότητας ιδεολογικό σήμα κατατεθέν τους. Για τον αυστραλό φιλόσοφο Κλάιβ Χάμιλτον, ωστόσο, είμαστε όλοι σκεπτικιστές του κλίματος, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, αφού δεν αποδεχόμαστε ούτε «την αλήθεια για αυτά στα οποία έχουμε υποβάλει τη Γη» ούτε τη δραστική αλλαγή ζωής που επιβάλλει η υπερθέρμανση του πλανήτη.