Βήμα για την τιμωρία της Ιταλίας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή προστίμων, έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την άρνηση της Ρώμης να αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να προβλέπονται λιγότερες δαπάνες. Την κίνηση αυτή της Κομισιόν υποστηρίζουν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 αυξάνει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ, ενώ θα έπρεπε να το μειώνει κατά 0,6%, όπως προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ. Επίσης η Κομισιόν έκρινε ότι η Ιταλία δεν λαμβάνει μέτρα για να μειώσει το τεράστιο χρέος της, γεγονός που αποτελεί σημαντική παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 131% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης ύστερα από αυτό της Ελλάδας. Με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, θα πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο ώστε να φτάσει το 60% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Η απόφαση της Κομισιόν αποτελεί σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσει η ΕΕ τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Τα μάτια τώρα των αγορών είναι στραμμένα στην κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία αναμένεται να κάνει την επόμενη κίνηση. Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις δηλώσεις των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, κυρίως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι που ανήκει στη Λέγκα, αναζητώντας σημάδια ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ο Σαλβίνι το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει τις ολομέτωπες επιθέσεις σε στελέχη της Κομισιόν και χρησιμοποιεί πιο συγκαταβατική γλώσσα. Χθες ο ίδιος άνοιξε λίγο την πόρτα προς την Κομισιόν κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος. Επέμεινε ωστόσο ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τα πιο σημαντικά σημεία του προϋπολογισμού που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αυτό είναι και το βασικό σημείο τριβής με τις Βρυξέλλες. Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις και την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας διαμορφώθηκαν στο 3,46% και η διαφορά τους με τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (bund) έφτασε τις 317 μονάδες βάσης.

Η ΕΕ δεν έχει επιλογή παρά να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οπως εξήγησε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει πολύ μεγάλο χρέος, σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό αντί να ακολουθήσει πιο περιοριστική οικονομική πολιτική. Το Σάββατο αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, όπου θα συζητηθεί το θέμα.