Η διοίκηση ΕΣΥ, που διανύει περίοδο «ένδειας» πόρων αλλά και ελλείψεων σε έμψυχο και άψυχο υλικό, φαίνεται πως… τέχνας κατεργάζεται. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες των γιατρών, επιδίδεται σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των προβλημάτων εφαρμόζοντας τις περισσότερες φορές λύσεις – μπαλώματα, άλλες πάλι περιορίζεται σε συστάσεις, ενώ δεν λείπουν και οι απειλές.

Μόλις χθες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών, καθώς επιβάλλει σε ειδικευόμενους γιατρούς «εκβιαστική αναγκαστική εφημέρευση σε κλινικές άλλων ειδικοτήτων με τη λογική “εφημερίας τομέα”», για την οποία το νοσοκομειακό κίνημα έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση εδώ και χρόνια.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΑ. Ειδικότερα, πιέσεις δέχονται οι ειδικευόμενοι της γυναικολογικής κλινικής, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο «αντιδεοντολογικά και πρόχειρα να καλύψει δραματικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων». Δεν πρόκειται ωστόσο για τη μοναδική περίπτωση, καθώς αντίστοιχες καταγγελίες είχαν προηγηθεί από τους ειδικευομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Αγιος Σάββας. Η ΟΕΝΓΕ εντούτοις επισημαίνει σε υψηλούς τόνους ότι η τακτική αυτή «αφενός είναι άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και αφετέρου ωθεί ακόμα περισσότερους νέους γιατρούς, πτυχιούχους Ιατρικής, να φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό εντείνοντας το καταστροφικό φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης». Μάλιστα, επικρίνουν τη στάση του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΣΥ χαρακτηρίζοντας ως υποκριτική τη «δήθεν πολιτική βούληση για την εκπαίδευση των ειδικευομένων».

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας προκάλεσε έγγραφο της διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο προς το ιατρικό προσωπικό, με το οποίο ζητά να μη «μεταφέρουν» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στους ασθενείς αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία και τις ελλείψεις υλικών.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 12 Νοεμβρίου αναφέρονται τα εξής: «Κατόπιν παραπόνων ασθενών, οι οποίοι προσέρχονται στο γραφείο της διοίκησης παραπονούμενοι για καθυστερήσεις χειρουργείων, προμήθειες υλικών, φαρμάκων για τη θεραπεία ή διενέργεια των επεμβάσεων που αφορά οικείους τους, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή ώστε οι ασθενείς να μη γίνονται κοινωνοί των νοσοκομειακών θεμάτων και για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς τα αρμόδια ανώτερα θεσμικά όργανα για την επίλυσή τους».

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Η Ενωση, πάντως, προειδοποιεί ότι τα προβλήματα υποχρηματοδότησης (ο προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα την εξάντληση των υλικών και τις καθυστερήσεις – αναβολές χειρουργείων, θεραπειών και ιατρικών πράξεων) δεν μπορούν να «κουκουλωθούν». Υπό τα δεδομένα αυτά, καλεί τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να παραιτηθεί «εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή και στοιχειώδη λειτουργία» του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επιπλέον, η Ενωση καλεί το ιατρικό προσωπικό να «απειθαρχήσει» στη σχετική οδηγία και να συνεχίσει να κάνει σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά του, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών. Αναβρασμός επικρατεί, όμως, και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης που πυροδότησε ακόμη ένα έγγραφο της διοίκησης εκεί. Ετσι, οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν γραπτώς ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τυχόν ζημιές σε βιοϊατρικό εξοπλισμό.

Το σκεπτικό της διοικητικής αυτής προειδοποίησης εδράζεται στην εικασία ότι το προσωπικό κάνει «κακή χρήση», γεγονός που έχει επιπτώσεις στα οικονομικά του νοσοκομείου αλλά και στην αντιμετώπιση των περιστατικών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής. «Σε περίπτωση αχρήστευσης εξοπλισμού με υπαιτιότητα χρήστη, η δαπάνη επισκευής θα καταλογίζεται στον υπαίτιο για τη βλάβη» καταλήγει το σχετικό έγγραφο.

Στη γραπτή διαμαρτυρία τους οι εργαζόμενοι παραθέτουν στοιχεία που αποκαλύπτουν την οριακή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «το 2017 στο ΠΑΓΝΗ αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων (κατά 3,8%), των επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (κατά 2,9%) και των τακτικών χειρουργείων (κατά 5,6%), ενώ η λίστα χειρουργείου συμπεριελάμβανε 3.050 ασθενείς και η αναμονή για επίσκεψη σε ορισμένα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία φτάνει ή ξεπερνά τους έξι μήνες». Ομως, παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός αριθμός του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και παραϊατρικού – επιστημονικού προσωπικού παρέμεινε σχεδόν στάσιμος και «ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2018 ήταν μειωμένος».