Η κυβέρνηση χθες έστριψε διά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και φαίνεται πως κάνει πολλά βήματα πίσω, όπως όλα δείχνουν, στο θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας και ειδικότερα στο Μισθολογικό των ιερέων. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε σε δηλώσεις του (Στο Κόκκινο) πως προτίθεται να ξεκινήσει έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού «έναν κύκλο συζητήσεων για να διευκρινιστεί ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων». Και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, αλλά να εξαντλήσουμε τον διάλογο και να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Αμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με διάφορους μητροπολίτες αν θέλουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε». Είναι προφανές πως μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κληρικών και την κόκκινη κάρτα που έβγαλε η Ιεραρχία στην έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο, το Μαξίμου δίνει τώρα σήμα για διάλογο από την αρχή, σε μια προσπάθεια να μην ανοίξει ένα μέτωπο με την Εκκλησία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Η αλλαγή πλεύσης φανερώνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι ο υπουργός, από την απόφαση της Ιεραρχίας της περασμένης Παρασκευής επέλεξε να προτάξει όχι ότι σύσσωμη «αφόρισε» την αποπομπή των ιερέων από το Δημόσιο, αλλά το σημείο που αφορούσε τη… συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία. «Το πολύ θετικό είναι η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας. Το ότι συνεχίζουν τη συζήτηση, είναι κάτι που δεν τονίζεται επαρκώς». Παράλληλα, ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείουν μια συνάντηση με εκπροσώπους των ιερέων, πράγμα που δείχνει τη σαφή αναδίπλωση του Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και ενώ αρχικά την Παρασκευή υποστήριζε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νόμο για την αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών, προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε πως τώρα δεν βιάζεται.
ΔΑΝΙΗΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. Την ίδια ώρα, στην Εκκλησία συνεχίζεται η ανταλλαγή «ιερών» πυρών, με μερίδα μητροπολιτών να επιδοκιμάζει τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και άλλους να στηλιτεύουν τη στάση που κράτησε στην πρόσφατη Ιεραρχία. Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ επιτέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο σημειώνοντας σε συνέντευξή του (Αnt1) πως η συμφωνία έγινε ερήμην των μητροπολιτών και πως «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε τους ιεράρχες». Στην αντίπερα όχθη, ένας από τους «φρουρούς» του Ιερώνυμου, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, υποστήριξε εκ νέου χθες (ΕΡΤ) πως, κατά τη γνώμη του, η συμφωνία είναι σημαντική υπό κάποιες προϋποθέσεις. «Οι νομικοί να κάνουν εργασία έτσι ώστε να εξασφαλίζονται όλα όσα διαλαμβάνονται από αυτήν τη συμφωνία. Επίσης υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς των κληρικών».
Ταυτόχρονα, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και ήταν τότε από τους στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, τάχθηκε σαφώς υπέρ της στάσης που κράτησε ο Ιερώνυμος στην Ιεραρχία. Οπως εξήγησε, ο Αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε καθώς «εμφανίστηκε ως αλαζόνας ο οποίος δεν άφησε κάποιους αρχιερείς να μιλήσουν». Εντούτοις, είπε, αρκετοί μίλησαν και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο προβλέπει ο κανονισμός της Ιεράς Συνόδου.