Τέλος εποχής για τη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μη διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στον δήμο της πόλης. Ο Μπουτάρης, που φέρεται να αμφιταλαντευόταν έως την τελευταία στιγμή, ανακοίνωσε την απόφασή του χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία – οι λόγοι που τον οδήγησαν σ’ αυτήν, όπως τόνισε στους αντιδημάρχους του, ήταν προσωπικοί και όχι πολιτικοί. «Ελπίζω η Θεσσαλονίκη να παραμείνει στις ράγες που έχει βάλει η δημαρχία σου» είπε στον Μπουτάρη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το μεσημέρι.
ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ. Η απόφαση Μπουτάρη, που αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων και προβληματισμό στους κομματικούς σχηματισμούς που είχαν δηλώσει έτοιμοι να τον στηρίξουν εκ νέου. Τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και Το Ποτάμι, που είχαν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους, βρίσκονται τώρα προς αναζήτηση νέων υποψηφίων, που θα μπορούσαν να συνεχίσουν στα βήματα του απερχόμενου δημάρχου, κρατώντας την πόλη σε προοδευτική κατεύθυνση. Η νίκη Μπουτάρη, άλλωστε, ήταν σημαδιακή για την Κεντροαριστερά. Οχι μόνο της χάρισε τα ηνία μιας πόλης που για χρόνια εμφανιζόταν συντηρητική, αλλά «κράτησε» τον χώρο ακόμα και στις πιο δύσκολες εκλογικές περιόδους του. Για το χρίσμα του κεντροαριστερού φορέα στη μετά Μπουτάρη εποχή, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα της Εύας Καϊλή, καθώς θεωρείται πως μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο. Η ευρωβουλευτής, που στο παρελθόν έχει εκλεγεί βουλευτής στην περιοχή, διαθέτει ισχυρούς πυρήνες σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ίδια δεν εμφανίζεται αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως κεντροαριστερή υποψηφιότητα έχει πλασαριστεί και το ανεξάρτητο δίδυμο του Σπύρου Βούγια και του Νίκου Νυφούδη, που έχει ξεκινήσει ήδη την καμπάνια του – ο πρώτος με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος από Το Ποτάμι. Καμία απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ληφθεί, με τα επιτελεία να ζυγίζουν πολύ σοβαρά όλες τις παραμέτρους.
ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Ο μεγαλύτερος, όμως, πονοκέφαλος προκαλείται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει στην υποψηφιότητα Μπουτάρη, επιχειρώντας το περιβόητο άνοιγμα προς την κεντροαριστερή αυτοδιοικητική βάση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, είχε προαναγγείλει τη στήριξη στον «κυρ Γιάννη», με αιχμή του δόρατος τη θετική στάση που κράτησε ο δήμαρχος για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την επίθεση που δέχθηκε από ακροδεξιούς σε διαδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Γιάννη, θα σκίσεις στις εκλογές» είχε πει ο Πρωθυπουργός στον Μπουτάρη κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, προξενώντας αίσθηση για την ευθύτητα της στήριξης ακόμα και στους πιο στενούς πυρήνες του ΣΥΡΙΖΑ – στο χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ τους, ο Μπουτάρης τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του.
Παρότι ο δήμαρχος δεν είχε ανταποκριθεί ακριβώς στο κυβερνητικό φλερτ, στελέχη του κόμματος έβλεπαν στον Μπουτάρη το κεντρικό πρόσωπο της διεύρυνσης και της σοσιαλδημοκρατικής στροφής. Κι αυτό, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που θα ξεκινούσε αυτοδιοικητικά, θα συνεχιζόταν στις ευρωεκλογές και θα κατέληγε στις εθνικές κάλπες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον προοδευτικό χώρο. Πλέον, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται σε δίλημμα, καθώς θα πρέπει να βουτήξει στη δική του δεξαμενή, που όλο και συρρικνώνεται στα βόρεια της χώρας, για να βρει πιθανό υποψήφιο. Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την «καυτή πατάτα» μιας πόλης που βράζει μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αναζήτηση εναλλακτικής, που ξεκίνησε με τα πρώτα σενάρια απόσυρσης Μπουτάρη, εμφάνισε χαρακτηριστική δυστοκία. Ενα από τα σενάρια που διακινείται αφορά ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία μέχρι τώρα αποτελεί προσωπική επιλογή του Τσίπρα.