Το βούλευμα για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, που σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο «υπάρχει μόνο στη φαντασία του Κινήματος Αλλαγής», περιλαμβανόταν μέσα στην αναφορά που κατέθεσε χθες αντιπροσωπεία του κόμματος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιάννης Κουτσούκος και Γεώργιος Καρράς) βρέθηκαν χθες στον Αρειο Πάγο ζητώντας την παρέμβαση της Δημητρίου, αλλά και εξηγήσεις. Από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η Δικαιοσύνη «κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Καραμανλή κατά την περίοδο 2004-2009.

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά, ήταν τυπικού χαρακτήρα, με την εισαγγελέα να διαβάζει την αναφορά και τους βουλευτές να ζητούν ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τη συγκάλυψη. Ολα στο φως. Χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις! Να τελειώνουμε με το παραθεσμικό σύστημα που δρα και πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη δημοκρατία» δήλωσε ο Κεγκέρογλου μετά το τέλος της συνάντησης. Η παρουσία των βουλευτών στον Αρειο Πάγο είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στο Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένοι να βγουν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας τη στοχοποίηση της δημοκρατικής παράταξης από την κυβέρνηση. «Θα τα δει όλα η Δικαιοσύνη. Είμαστε ανοιχτοί εντελώς σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι εάν κάποιος έχει βάλει το χέρι στο βαζάκι με το μέλι, να το πληρώσει. Δεν μπορούμε, όμως, να συλλογικοποιούμε ποινικές ευθύνες» ανέφερε χθες στο ίδιο κλίμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κεντροαριστερού φορέα Παύλος Χρηστίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας θα ζητήσει τόσο το πόρισμα της εξεταστικής όσο και τον φάκελο με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν φτάσει στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή οι δικαστικές Αρχές στην υπόθεση αυτή.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η κλιμάκωση από το Κίνημα Αλλαγής επιδείνωσε τις ήδη ψυχροπολεμικές σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με το Μέγαρο Μαξίμου. «Με έκπληξη και θλίψη διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση με θρασύτητα προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θεσμικό ατόπημα το έχει πράξει η κυβέρνηση. Δεν θα ανεχθούμε ένα παραθεσμικό σύστημα» ανέφερε χθες (Open) η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «συμμαχίες» στην καραμανλική πτέρυγα, που εξυπηρετούν το σχέδιο της κυβέρνησης για σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχε προηγηθεί η επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου στον κεντροαριστερό φορέα, με τα κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν το Κίνημα Αλλαγής για εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση και να μιλούν για «πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα». «Η ΝΔ δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση “επιστροφή στο παρελθόν”» ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ««Σε ό,τι αφορά τον Προεδρο της Δημοκρατίας, δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα» ανέφεραν πηγές από το κόμμα.