Τις μηχανές των εκλογών και των παροχών βάζει μπροστά η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2019 που κατέθεσε χθες στη Βουλή. «Πάρε κόσμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο νέος προϋπολογισμός σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει παροχές και υποσχέσεις στον δρόμο προς τις κάλπες. Ομως η μεγάλη βουτιά των τιμών των τραπεζικών μετοχών, η βύθιση του χρηματιστηρίου και η νέα εκτίναξη των επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κρατούν κλειστή την πόρτα των αγορών κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για το succes story της ελληνικής οικονομίας.
Το πακέτο των παροχών περιλαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ, τα θετικά μέτρα Τσίπρα 910 εκατ. ευρώ που θα δοθούν το 2019, καθώς και τα 820 εκατ. ευρώ των αναδρομικών που θα επιστραφούν τις επόμενες ημέρες σε εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.
Μάλιστα, για να κλείσει ο λογαριασμός της μη περικοπής των συντάξεων που προβλέπει ο προϋπολογισμός και των θετικών μέτρων, η κυβέρνηση περιέκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο που είχε καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή. Στο μισό κόπηκε και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, από τα 103 στα 51 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά

Η κυβέρνηση επιστρέφει τις επόμενες ημέρες αναδρομικά σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς, ετοιμάζεται εντός του Δεκεμβρίου να διανείμει κοινωνικό μέρισμα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από το φετινό υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ, μειώνει κατά 10% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το 2019 οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Πάρτι προσλήψεων

Παράλληλα συνεχίζεται το πάρτι των προσλήψεων. Το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ μονιμοποιούνται 3.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης εντάσσεται  και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις ανενεργές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ανενεργό μπλοκάκι, μέτρο για το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή η σχετική τροπολογία.
Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ, ενώ το 2019, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα

Το «πάρε κόσμε» της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται με τα εξής μέτρα:
1. Τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1.1/2019 για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους.
2. Την επιστροφή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ (820 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση) σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και μέλη κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής. Ειδικά στους  συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα δοθεί το ποσό των 419 εκατ. ευρώ.
3. Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (ανέργους, νέους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα). Το τελικό ποσό που θα προκύψει από τα 885 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
4.  Τη  μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% από την οποία θα ωφεληθούν μόνο οι έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.
5. Τη  μείωση κατά 1/3 του συντελεστή κύριας ασφάλισης για ελεύθερους  επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες και την εφαρμογή ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.
6.  Τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
7.  Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 10%, μέτρο το οποίο θα έχει δημοσιονομική επίπτωση το 2020.
8.  Τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από 29% σε 28% το 2019 και στο 25% έως το 2022.
9.  Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους.
10. Προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για ενίσχυση ειδικής αγωγής (22 εκατ. ευρώ).
11. Τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
12. Την εφαρμογή του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις το 2019.
13. Την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες – μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς και για ανενεργές επιχειρήσεις.