Η Τουρκία επιμένει να παίζει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι έντασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καθημερινές είναι πλέον οι προειδοποιήσεις από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Αγκυρα για αποφυγή ενεργειών κλιμάκωσης της κατάστασης.
Δηλώσεις και προκλήσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια της Αγκυρας να «απαντήσει» στις αμερικανικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  Στον χορό της «εμπρηστικής ρητορικής», μετά τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ απέναντι στη Λευκωσία μπήκε και η επικεφαλής του Καλού Κόμματος (Iyi Partisi) Μεράλ Ακσενέρ, η οποία έφτασε να απειλήσει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέο «Αττίλα».
Σε ομιλία της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η πρώην υποψήφια για την προεδρία και τέως στέλεχος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με το οποίο συνεργάζεται ο Ερντογάν, μίλησε για «τα παιχνίδια που σκαρώνουν οι ιμπεριαλιστές στην Κύπρο», μέσω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μην ξεχνάτε ότι, αν χρειαστεί, η Αϊσέ θα ξαναπάει διακοπές (σ.σ.: το συνθηματικό που χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη του Αττίλα) και η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική» είπε χαρακτηριστικά η ακροδεξιά πολιτικός, απειλώντας ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το «Barbaros». Δηλώσεις οι οποίες έγιναν μία ημέρα μετά τις πληροφορίες ήθελαν το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros» να μπαίνει και να βγαίνει στο Τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παραμένει στην περιοχή σε μία σαφή ένδειξη των διαθέσεων της Τουρκίας να αμφισβητήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αγκυρα επιμένει να επιχειρεί να «γκριζάρει» συγκεκριμένες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, προωθώντας επιβολή των τετελεσμένων της κατοχής και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, με τρόπο που να δρομολογεί και μέσω αυτής της οδού τη διχοτόμηση.
Παρά τις εντεινόμενες προκλήσεις με αιχμή την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν εκτιμάται ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα τολμήσουν να κινηθούν προς το σημείο των αμερικανικών ερευνών. Η δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας έχει φόντο την προσπάθειά της να δηλώσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιδράσει σε ενδεχόμενη περιθωριοποίησή της όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Αλλωστε οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι στόχος του είναι η συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με δεδομένα και τα συμβόλαια με ενεργειακούς κολοσσούς που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Προειδοποίηση από ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μία νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά: «Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή ερώτημα για την κίνηση του «Barbaros» στο Τεμάχιο 4, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Δήθεν επεισόδιο με ελληνικό πλοίο ανοιχτά της Εφέσου
Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες δημιουργίας σκηνικού έντασης και με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τουρκικές δυνάμεις εξεδίωξαν ελληνικό πολεμικό πλοίο, το οποίο δήθεν παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η «είδηση» μεταδόθηκε από το τουρκικό πρακτορείο IHA και υποτίθεται ότι συνέβη στα ανοιχτά της Εφέσου. Την πληροφορία διέψευσε κατηγορηματικά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).