Μακριά από τη Γερμανία και εναλλακτικά ζητείται θαύμα για τα πλέι οφ. Αυτά τα είναι μέχρι τώρα δεδομένα για την Εθνική Ελλάδας ενόψει της κλήρωσης της 2ας Δεκεμβρίου, για τα προκριματικά του Euro 2020.

Η υποχώρηση της Μάνσαφτ στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά στην Ιστορία της σε προκριματικά Euro προκαλεί πονοκεφάλους σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Τόσο οι δέκα ομάδες που θα τεθούν επικεφαλής των ομίλων – Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία – όσο και οι υπόλοιπες που συγκαταλέγονται από το 3ο μέχρι το 6ο γκρουπ δυναμικότητας θα βρεθούν σε δυσχερή θέση αν η Γερμανία κληρωθεί μαζί τους από 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτές που αισθάνονται πιο άνετα είναι όσες βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ με τη Μάνσαφτ.

Η εθνική ομάδα κινδυνεύει να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τις Γαλλία, Γερμανία ή τις Ισπανία, Γερμανία ή Βέλγιο, Γερμανία.

Η χειρότερη κλήρωση για τη Γαλανόλευκη θα ήταν να συμπεριληφθεί σε όμιλο των έξι ομάδων με επικεφαλής την Ισπανία και τις Γερμανία, Τουρκία, FYROM και Λετονία.

Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τις Πολωνία, Ισλανδία ή Αυστρία, Βόρεια Ιρλανδία, Γιβραλτάρ και Αγιο Μαρίνο ή Ανδόρα.

Στην περίπτωση που η Εθνική δεν καταφέρει να πάρει ένα από τα δύο εισιτήρια του ομίλου της που οδηγούν στα τελικά, υπάρχει η ακραία περίπτωση να διεκδικήσει πρόκριση μέσω των πλέι οφ.

Τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των προκριματικών, θα δοθεί ένα εισιτήριο μέσω των πλέι οφ σε κάθε κατηγορία του Nations League – σύνολο τέσσερα.

Αυτόματη συμμετοχή στα πλέι οφ αποκτούν οι νικήτριες των τεσσάρων γκρουπ κάθε κατηγορίας, δηλαδή τέσσερις ομάδες από κάθε κατηγορία.

Αν αυτές οι ομάδες καταφέρουν να προκριθούν μέσω των προκριματικών, τότε τη θέση τους παίρνουν οι αμέσως επόμενες στην κατάταξη.

Στην 3η κατηγορία όπου συμμετείχε και η Ελλάδα έχουν αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ οι Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία και Φινλανδία. Κάτω απ’ αυτές τις ομάδες βρίσκονται κατά σειρά οι Βουλγαρία, Ισραήλ, Ουγγαρία και Ρουμανία. Στην ένατη θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Αν λοιπόν πέντε από τις οκτώ πρώτες ομάδες καταφέρουν να προκριθούν στο Euro 2020 μέσω των προκριματικών, αυτομάτως ανοίγει θέση για τη χώρα μας για τα πλέι οφ.

Πρόκειται για λεπτομέρειες της νέας διοργάνωσης του Nations League που είναι δαιδαλώδεις και δεν έχουν γίνει κατανοητές από τους φιλάθλους, ενώ υπάρχουν και πολλά αδιευκρίνιστα σημεία. Για παράδειγμα από την πρώτη κατηγορία μπορεί να προκριθούν μέσω των προκριματικών οι 10 από τις 12 ομάδες. Τότε αυτομάτως την πρώτη τετράδα των πλέι οφ θα συμπληρώσουν δύο ομάδες από τη 2η κατηγορία. Πώς μπορεί όμως μια ομάδα από μικρότερη κατηγορία να παίξει στα πλέι οφ με αντίπαλο από ανώτερη κατηγορία;

Περιορισμοί

Στην κλήρωση των προκριματικών της 2ας Δεκεμβρίου υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί περιορισμοί.

Ο πρώτος και σημαντικότερος: επειδή οι αγώνες της τελικής φάσης θα φιλοξενηθούν στα γήπεδα 12 χωρών – Αζερμπαϊτζάν, Δανίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ιρλανδίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σκωτίας και Ισπανίας – η UEFA επιθυμεί να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο μέχρι δύο διοργανώτριες χώρες ώστε να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα αντίστοιχα εισιτήρια για τα ματς που θα φιλοξενήσουν.

Υπάρχουν επίσης περιορισμοί λόγω πολιτικών διενέξεων, καιρού και αποστάσεων.

Δεν θα κληρωθούν στον ίδιο όμιλο το Γιβραλτάρ με την Ισπανία, η Βοσβία και Ερζεγοβίνη με το Κόσοβο, το Κόσοβο με τη Σερβία, η Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία με την Ουκρανία.

Λόγω του βαρύ χειμώνα που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων, δεν θα συμπεριληφθούν περισσότερες από δύο εκπρόσωποι αυτών των χωρών στον ίδιο όμιλο. Αυτές είναι οι Λευκορωσία, Εσθονία, Νησιά Φερόες, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ρωσία και Ουκρανία. Επίσης δεν μπορούν να κληρωθούν πάνω από ένα ζευγάρι χώρες με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Από/προς το Καζακστάν θα κάνει το ταξίδι μόνο μία εκ των Ανδόρας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ισλανδίας, Μάλτας, Βόρειας Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Σκωτίας, Ισπανίας, Ουαλίας.

Από/προς το Αζερμπαϊτζάν θα ταξιδέψει μία εκ των Ισλανδίας ή Πορτογαλίας. Από/προς την Ισλανδία θα ταξιδέψει μία εκ των Αρμενίας, Κύπρου, Γεωργίας και Ισραήλ.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή στο φάιναλ φορ του Nations League – Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Αγγλία – θα τοποθετηθούν σε ομίλους με πέντε ομάδες για να έχουν ελεύθερες ημερομηνίες τον Ιούνιο για να διεκδικήσουν το τρόπαιο της νεοσύστατης διοργάνωσης. Συνολικά θα υπάρχουν έξι γκρουπ των πέντε ομάδων και πέντε των πέντε κ αι οι δύο πρώτες κάθε ομίλου προκρίνονται.

Τα έξι γκρουπ δυναμικότητας είναι τα εξής:

1ο γκρουπ: Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία.

2ο γκρουπ: Γερμανία, Ισλανδία, Βοσνία και Ερζογοβίνη, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Αυστρία, Ουαλία, Τσεχία.

3ο γκρουπ: Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ισραήλ.

4ο γκρουπ: Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρος, Εσθονία, Σλοβενία, Λιθουανία, Γεωργία.

5ο γκρουπ: FYROM, Κόσοβο, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν, Μολδαβία, Γιβραλτάρ, Νησιά Φερόε.

6ο γκρουπ: Λετονία, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Μάλτα, Αγιος Μαρίνος.