Ο Κρις Σίνγκλετον επέστρεψε στο ΟΑΚΑ ανήμερα τα 29α γενέθλιά του, αλλά τα κεράκια στην τούρτα του ήταν καταπράσινα και όχι… φωσφοριζέ σαν τις φανέλες που φορούσε η Μπαρτσελόνα: ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κανονικότητα, μετά το διάλειμμα στην Κωνσταντινούπολη, κεφαλαιοποίησε (όπως είχε ζητήσει ο χειροκροτηθείς από τον κόσμο, μετά τα… fake news, Τσάβι Πασκουάλ) την κυριακάτικη νίκη επί του Ολυμπιακού, επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα με 76-70 και παίρνει… όπλα και παλάσκες για την εκστρατεία του στη Βιτόρια.

Πλουραλισμός

Με τον Καλάθη να είναι άσφαιρος στην εκτέλεση, αλλά να μαζεύει 9 ριμπάουντ και 11 ασίστ, οι Πράσινοι δεν είχαν έναν σουπερστάρ, αλλά κάτι καλύτερο και ωφελιμότερο σε βάθος χρόνου. Παρουσίασαν δηλαδή πλουραλισμό με κάμποσους παίκτες οι οποίοι έδωσαν πολλά πράγματα ανά διαστήματα και πάντως όλες τις φορές που η Μπαρτσελόνα φάνηκε απειλητική: τον Nτεσόν Τόμας με 14 γρήγορους πόντους, τον Κιθ Λάνγκφορντ με δύο buzzer beaters, τον Ντίνο Μήτογλου με επτά μαζεμένους πόντους σε ένα κρίσιμο διάστημα, τον αθόρυβο Ματ Λοτζέσκι και – ως primus inter parem – τον Στεφάν Λάσμε.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας προηγήθηκαν στην ανάπαυλα με 34-25, ενώ όταν οι Καταλανοί με ένα επιμέρους σκορ 15-3 ισοφάρισαν σε 42-42, δεν κυριεύθηκαν από πανικό, αλλά έδειξαν χαρακτήρα και με αφετηρία το πρώτο και μοναδικό καλάθι του αρχηγού τους απάντησαν με ένα 9-0. Στο επόμενο κλικ το 51-42 μετατράπηκε σε 55-52 και τότε φώναξε «παρών» και έδρασε αστραπιαία και αποτελεσματικά ο Ντίνος Μήτογλου (60-52). Διά χειρός Τζέιμς Γκιστ ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +13 (67-54) και δημιούργησε το πολυπόθητο μαξιλαράκι ασφαλείας.

Τρεις σταθερές

Πέρα από την πολυφωνία του, σε ομαδικό επίπεδο και απέναντι σε έναν φορμαρισμένο αντίπαλο, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο κτύπησε μέσα από τη ρακέτα και στο δεύτερο από την περιφέρεια (με τα τρίποντα του Κούριτς) ο Παναθηναϊκός μπορεί να εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ατζαμής από τα 6μ.75 (7/24 τρίποντα), αλλά στηρίχθηκε σε τρεις βασικές σταθερές: στην εξαιρετική άμυνά του (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο κατά το οποίο δέχθηκε 25 πόντους), στην υπεροχή του στα ριμπάουντ με αιχμή του δόρατος τα 14 επιθετικά και στην ανταπόκρισή του στο σετ παιχνίδι, καθώς δεν βρήκε πολλές ευκαιρίες να ανεβάσει τον ρυθμό και να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο.

«Μετά την άσχημη βραδιά απέναντι στην Εφές, αυτή τη φορά μείναμε πιστοί στο πλάνο μας, είχαμε μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και εάν εξαιρέσω τα τρίποντα του Κούριτς, σε όλα τα υπόλοιπα λειτουργήσαμε θετικά» σχολίασε ο Πασκουάλ, ενώ ο Στεφάν Λάσμε επισήμανε ότι «η νίκη και η καλή απόδοση θα μας δώσουν ώθηση για τον αγώνα με την Μπασκόνια».

Παναθηναϊκός: Τόμας 14 (4/6δ., 1/5τρ., 3/3β., 3ρ, 2κλ.), Λάνγκφορντ 8, Λάσμε 11(3/4δ., 1/1τρ., 2/2β., 6ρ.), Παπαπέτρου 6, Παππάς 7, Γκιστ 5, Βουγιούκας 2, Λεκάβιτσους 3, Λοτζέσκι 8, Καλάθης 2 (9ρ., 12ασ., 1κλ.), Αντετοκούνμπο 3, Μήτογλου 7.

Μπαρτσελόνα: Σεραφέν 15 (5/7δ., 5/.5β., 5ρ.), Πάνγκος 4, Ρίμπας 1, Σίνγκλετον 4 (0/5δ., 0/3τρ., 4/4β.), Μπλάζιτς, Ερτέλ 12 (5ρ., 4ασ.), Σμιτς, Οριόλα 4, Κούριτς 14 (3/4δ., 3/6τρ., 2/.2β., 4ρ.), Κλαβέρ 7, Τόμιτς 6 (5ρ.).