Ενα από τα πλέον πολυδιαφημισμένα ζευγάρια της Ευρωλίγκας, με δύο ομάδες που έχουν βρεθεί την τελευταία πενταετία σε δύο τελικούς και σε μια συγκλονιστική προημιτελική σειρά πέντε αγώνων, δίνει απόψε (20.45, Novasports 1) τη δική του μάχη με στόχο τη νίκη.

Η μεν Ρεάλ θέλει να κρατήσει το αήττητο για ένατο συνεχόμενο αγώνα, ενώ οι Πειραιώτες θέλουν το λάφυρο της νίκης ώστε να γίνουν οι πρώτοι που θα λυγίσουν φέτος την κάτοχο του τίτλου.

Η Βασίλισσα μπορεί να έρχεται με σημαντικές πληγές στο κορμί της (απόντες οι Γιουλ, Αγιόν και Κούζμιτς) αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, που ως γνωστόν λειτουργεί σαν Λερναία Υδρα. Και έχει τη δυνατότητα να αναδείξει νέους πρωταγωνιστές.

Ο Ολυμπιακός, που επέστρεψε μόλις χθες από τη Γερμανία με το «διπλό» στο Μόναχο, γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να νικήσει στην παρούσα φάση παίζοντας θεαματικό μπάσκετ.

Πρέπει να βασιστεί στη δύναμη και το πάθος, τη στιγμή άλλωστε που ακόμα – λογικά – ψάχνεται τόσο ο ίδιος όσο και ο προπονητής του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος ανεβάζει και κατεβάζει (θέσεις) τους παίκτες του μέχρι να βρει το σχήμα που του ταιριάζει καλύτερα.

Αλλωστε, σε κάποιους αγώνες το προσαρμόζει και ανάλογα, καθώς είναι ένας προπονητής γενικότερα που ψάχνεται πολύ και έχει σε μόνιμη βάση προπονητικές ανησυχίες!

Πάντως, χθες μπορούσες να διακρίνεις – στην τελευταία προπόνηση πριν από τον αγώνα – τις συσπάσεις στο πρόσωπό του να είναι πιο χαλαρές, δεδομένου ότι είδε και πάλι την ομάδα του να νικά.

Φυσικά, το κέφι και η ετοιμολογία – που δεν του λείπει ποτέ – εμφανίστηκαν σε αυξημένη δόση όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα πάρει παίκτη ο Ολυμπιακός: «Θα σας πω κάτι. Αν ο Κέβιν Ντουράντ φύγει από το Γκόλντεν Στέιτ, αν τον αφήσουν οι Γουόριορς, ασφαλώς θα τον πάρουμε. Είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν φύγει, θα τον πάρουμε. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί, αυτή είναι η αλήθεια. Σήμερα κάποιος με ρώτησε για έναν παίκτη, τον οποίο δεν γνώριζα! Αλήθεια σας λέω, ενώ γνωρίζω την αγορά και τους παίκτες, αυτόν τον συγκεκριμένο δεν τον ήξερα. Οι φήμες και οι προσδοκίες των media είναι μεγαλύτερες από τις δικές μου. Ετσι είναι η αγορά. Δεν μπορείς να το ελέγξεις. Κάποιοι σου προτείνουν κάποιον και αυτό γίνεται είδηση», τόνισε χαμογελώντας ο τεχνικός του Ολυμπιακού, που έχει και αυτός μια σημαντικότατη απουσία, ιδιαίτερα για το μπάσκετ δύναμης που θέλει να παίξει, τον τραυματία Αξελ Τουπάν.

«Παίξαμε με τη Φενέρμπαχτσε, τον Παναθηναϊκό και την Μπάγερν. Τώρα έχουμε μπροστά μας τη Ρεάλ. Τώρα καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί το επιτελείο και οι παίκτες υπογράψαμε στον Ολυμπιακό. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και πιστεύουμε πως θα γίνει ένα ποιοτικό ματς. Ανυπομονούμε να παίξουμε μπροστά στους φιλάθλους. Θα μας βοηθήσουν με το πάθος τους και θα μας δώσουν ώθηση για τη νίκη. Οπως έχω ξαναπεί, δεν ανησύχησα μετά τις ήττες, ούτε χαίρομαι τόσο πολύ για τις νίκες. Ετσι είναι τα πράγματα, πρέπει να κοιτάς μπροστά στο μέλλον. Eίμαστε ακόμα στον Νοέμβριο με μία ομάδα με νέους και έμπειρους παίκτες που παίζουν πρώτη φορά μαζί. Θέλουμε να είμαστε υγιείς. Το πρόγραμμα θα αλλάξει και θα αντιστραφεί η κατάσταση. Το πρόγραμμα σε σύγκριση με άλλων ομάδων ήταν πολύ πιο δύσκολο», πρόσθεσε ο κόουτς του Ολυμπιακού, που επισήμανε ότι σε μια ποιοτική ομάδα με σχεδόν 12-15 ισάξιους παίκτες, οι απουσίες δεν φαίνονται τόσο πολύ.

Ευχές στον Σφαιρόπουλο

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει τον προκάτοχό του Γιάννη Σφαιρόπουλο, που ανέλαβε την αγαπημένη του Μακάμπι. «Του εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα. Αγαπώ τον Ολυμπιακό, αλλά και η Μακάμπι είναι μία από τις αγαπημένες μου ομάδες. Ελπίζω να πετύχουν. Είναι δύσκολη περίοδος για την ομάδα και για εκείνον μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι πολύ καλός προπονητής», είπε.

Ολα αυτά λίγο πριν… μετρήσει και πάλι το ύψος του Ζακ ΛεΝτέι για να δει αν θα τον βάλει τεσσάρι (αποδίδει εξαιρετικά) ή πεντάρι.

«Με ρωτάνε όλη μου τη ζωή γι’ αυτό. Περιγράφω τον εαυτό μου ως φόργουορντ που μπορεί να παίξει ως σέντερ. Αυτό κάνω όλη μου την καριέρα. Προπονούμαι και εντός και εκτός καλαθιού για να κάνω το καλύτερο για την ομάδα και να φέρνω ενέργεια. Να είμαι μαχητής. Θέλω να κάνω λίγο απ’ όλα και να βοηθάω την ομάδα μου να φτάσει στη νίκη» είπε πάντως, παίρνοντας θέση ο ίδιος ο σέντερ στο Μόναχο, μιλώντας στον συνάδελφο της Nova.

Ακόμα το θυμάται

O Πάμπλο Λάσο, που το φυσάει και δεν κρυώνει το χουνέρι από τον Μπλατ στον τελικό του 2014 στο Μιλάνο, όπου του πήρε τον τίτλο με τη Μακάμπι, ήταν ξεκάθαρος:

«Πάντα είναι δύσκολο να παίζεις στην έδρα του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα τώρα που οι παίκτες προσαρμόζονται στο πλάνο ενός εξαιρετικού τεχνικού, όπως είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ. Εχουμε απουσίες, αλλά θέλουμε τη νίκη», είπε ο ισπανός τεχνικός, που έτσι κι αλλιώς έχει ξεχάσει τον Κούζμιτς εδώ και καιρό, αλλά δεν ρίσκαρε τη συμμετοχή των Γιουλ και Αγιόν που έχουν ακόμα ενοχλήσεις.

Επίσης δεν είναι προληπτικός, γι’ αυτό και ήρθε με 13μελή αποστολή!