«Σημαντική πρόοδος» σημειώθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της βρετανής πρωθυπουργού Τερίζα Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η πρόοδος σημειώθηκε στο θέμα των σχέσεων με τη Βρετανία, όταν θα έχει αποσυρθεί από την ΕΕ, όμως ακόμα όπως διευκρινίστηκε δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία. «Η δουλειά συνεχίζεται», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Τερίζα Μέι έφθασε στις Βρυξέλλες με καλύτερη διάθεση από τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο Λονδίνο φάνηκε πως η εσωτερική αντιπολίτευση στους Τόρις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις 48 επιστολές από βουλευτές που απαιτούνταν για να προχωρήσει η πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπό της. Στη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία του Brexit στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές – και όχι μόνο των Εργατικών – που ζήτησαν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Πολλά στελέχη των Τόρις επιμένουν στην επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων της υπάρχουσας συμφωνίας, όμως η Τερίζα Μέι διεμήνυσε πως εάν δεν στηριχθεί η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνησή της, τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολλά στελέχη πάντως σχολίασαν πως η Βουλή δεν θα επιτρέψει, τελικά, κάτι τέτοιο, καθώς θα έχει ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της χώρας.
Τώρα όλα τα μάτια στρέφονται στη Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής για το  Brexit, με στόχο να εγκριθεί τόσο η συμφωνία όσο και η πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Χθες οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι μέχρι σήμερα το βράδυ, το αργότερο αύριο, θα πρέπει να έχουν επιλυθεί τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις την Κυριακή, και θέλει μέχρι τότε να έχουν επιλυθεί όλα. Ομως χθες, εκπρόσωπος της βρετανής πρωθυπουργού δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «θα διαρκέσουν όσο χρειάζεται» προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στέλεχος της ΕΕ σχολίαζε πως οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική διακήρυξη καθυστέρησαν λόγω του θέματος του Γιβραλτάρ, των απαιτήσεων από τους ευρωπαίους ψαράδες να έχουν πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα και της ελπίδας του Λονδίνου να αλλάξουν κάποιες διατυπώσεις σχετικά με το εμπόριο. Το θέμα του Γιβραλτάρ και η προειδοποίηση της Ισπανίας ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν δεν διευκρινιστεί ότι η περιοχή την οποία διεκδικεί από τη Βρετανία, θα εξαιρεθεί από οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία, φαίνεται ότι είναι το πιο δυσεπίλυτο και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχει πραγματική αίσθηση ανησυχίας για την πιθανότητα η Μαδρίτη να ρισκάρει να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Οσο για τις αλλαγές σε διατυπώσεις που επιθυμεί η Τερίζα Μέι σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες είναι αντίθετες, καθώς δεν θέλουν μια διακήρυξη η οποία θα δημιουργεί ψευδείς ελπίδες στο Λονδίνο ότι θα μπορεί να διαπραγματευθεί την ελεύθερη κίνηση των προϊόντων.
Ισόβια σε βρετανό πανεπιστημιακό
Δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασε χθες σε ισόβια κάθειρξη τον βρετανό πανεπιστημιακό Μάθιου Χέτζις, εις βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί τον περασμένο μήνα κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ ξένης χώρας. Ο 31χρονος Χέτζις κρατείται στα Αραβικά Εμιράτα από τον Μάιο, αφότου είχε πάρει συνεντεύξεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας.