Την πρότασή της για τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία θα μεταφερθούν τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αλλά και μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που αποτελεί στοιχείο του ενεργητικού τους, παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο όχημα ειδικού σκοπού θα κληθούν να επενδύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και τον ρόλο της εγγύησης για τυχόν απώλειες από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα έχει ο αναβαλλόμενος φόρος.
Σύμφωνα με την ΤτΕ η δημιουργία ιδιωτικών σχημάτων διαχείρισης μπορεί να διευκολύνει την αποτελεσματική εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, αλλά και να επιτρέψει στις τράπεζες να επικεντρωθούν σε τραπεζικές εργασίες και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αξιολογούν ότι έχουν προστιθέμενη αξία, αλλά και καλύτερη ανακτησιμότητα, ενώ θα βοηθήσει στην απελευθέρωση πόρων ώστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής Οικονομίας.
Η πρόταση προβλέπει ότι τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (έπειτα από προβλέψεις) ενώ το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβασθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές της αγοράς. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση της εταιρείας ειδικού σκοπού έναντι του ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και σε συνδυασμό με τη διάρκεια της εταιρείας ειδικού σκοπού.
Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου, η εταιρεία ειδικού σκοπού θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης όπου προβλέπεται να εκδοθούν τρεις τάξεις τίτλων (senior, mezzanine, junior/equity). H κατώτερη τάξη τίτλων θα καλυφθεί από τις τράπεζες, με τη συμμετοχή κάθε τράπεζας να μην ξεπερνά το 20%, και το ελληνικό Δημόσιο. Η αποτίμηση των δανείων που θα μεταβιβαστούν στο ειδικό όχημα θα γίνει από ανεξάρτητους τρίτους φορείς και η τελική διάρθρωση της συναλλαγής από τους συμβούλους της έκδοσης. Εκτιμάται, όπως αναφέρει το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, ότι επενδυτές θα απορροφήσουν μέρος της ανώτερης τάξης τίτλων (senior) και σημαντικό ποσοστό της ενδιάμεσης τάξης (mezzanine).
Η διαχείριση της εταιρείας ειδικού σκοπού θα γίνεται αποκλειστικά από ιδιώτες (εταιρείες διαχείρισης για δάνεια και πιστώσεις) και αναμένεται να υπάρξει διαχωρισμός συναλλαγών και διαχείρισης ανά κατηγορία δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.). Αναφορικά με τις εντολές προς διαχειριστές θα προκύψουν έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία και το πλαίσιο διαχείρισης θα είναι σύμφωνο με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές διαφάνειας και εποπτείας.