Στην αποκαθήλωση σύσσωμου του Τμήματος Εκδόσεων της Αστυνομίας προχώρησε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τον σάλο που προέκυψε με τα ημερολόγια του Σώματος για το έτος 2019. Οπως διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σε έναν από τους χάρτες του ημερολογίου η ΠΓΔΜ αναφερόταν ως Βόρεια Μακεδονία και τα Κατεχόμενα ως Βόρεια Κύπρος.

Τα 14 άτομα που εργάζονταν στο Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Αστυνομίας μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με απόφαση του Αρχηγείου ενώ ξεκίνησε η ανάκληση όσων ημερολογίων είχαν ήδη αποσταλεί σε αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονταν φορτηγά της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρουν κούτες με ημερολόγια.

«ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ». Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας τόνιζε πως τα ημερολόγια τυπώθηκαν από ιδιωτική εταιρεία και ανέφερε πως «εκ παραδρομής αποτυπώθηκαν εσφαλμένα ονομασίες γειτονικών χωρών». Στη συνέχεια διετάχθη η διενέργεια διοικητικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών και ακολούθησε το ξήλωμα του Τμήματος Εκδόσεων.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους της Αστυνομίας, ενώ αρκετοί ένστολοι που υπηρετούν στη Βόρεια Ελλάδα αρνήθηκαν να παραλάβουν τις ατζέντες. Το περιστατικό έγινε ευρύτερα γνωστό ύστερα από διαμαρτυρίες αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διερωτώντο «τι εικόνα δίνουμε στο εξωτερικό αν η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει τη γειτονική χώρα ως Μακεδονία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν διαπιστώθηκε η γκάφα είχαν ήδη τυπωθεί περισσότερες από 60.000 ατζέντες, οι οποίες προορίζονταν για τα μέλη του Σώματος, ενώ κάποιες είχαν ήδη διατεθεί σε αστυνομικά τμήματα. Θέση για το ζήτημα πήραν και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, αρκετοί εκ των οποίων έθεσαν χθες σειρά ερωτημάτων: Γιατί επελέγη ιδιωτικό τυπογραφείο για τη συγκεκριμένη εργασία και ποιος θα αναλάβει το οικονομικό κόστος που προκύπτει, καθώς για την εκτύπωση των ημερολογίων δαπανήθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ;

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ από τη Θεσσαλονίκη Θεόφιλος Παπαδάκης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το κόστος επανέκδοσης των ημερολογίων ενώ, όπως επεσήμανε, «πρέπει αυτή τη φορά στην ΕΔΕ η απόδοση ευθυνών να μην περιοριστεί στα χαμηλά κλιμάκια». Και πρόσθεσε: «Είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα που δεν έπρεπε να προκύψει στην Αστυνομία, η οποία πρεσβεύει τη νομιμότητα, λειτουργεί για την ασφάλεια των Ελλήνων και υπηρετεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εκτύπωση των ημερολογίων είχε εκδοθεί σχετική προκήρυξη τον Μάιο του 2018 ενώ το κόστος της εργασίας διαμορφώθηκε στα 40.500 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Σχολιάζοντας τα όσα προέκυψαν ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος υποστήριξε σε χθεσινές δηλώσεις του ότι απαιτείται παρέμβαση εισαγγελικών Αρχών για το θέμα.