Παρατυπίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) που αφορούν και την Ελλάδα διαπιστώνει η έρευνα της OLAF που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Πρόκειται για μεγάλη έρευνα, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκε η EASO και η διαχείριση κονδυλίων για το Προσφυγικό. Το Γραφείο Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» πως η αρμόδια υπηρεσία ολοκλήρωσε την έρευνα σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο.
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται από την OLAF, το ευρωπαϊκό… ΣΔΟΕ έχει ήδη απευθύνει συστάσεις για πειθαρχικές ενέργειες στο Διοικητικό Συμβούλιο της EASO, που αφορούν κυρίως τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της καθώς και πολλά άλλα μέλη του προσωπικού.
ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ. «Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε παρατυπίες, όπως η παραβίαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες δαπάνες για την EASO, κακοδιαχείριση, κατάχρηση θέσης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων, παρενόχληση και ακατάλληλη συμπεριφορά προς τα μέλη του προσωπικού, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων» τονίζουν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης.
Προσθέτουν δε πως, δεδομένων των απαιτήσεων περί απορρήτου στα θέματα αυτά, η OLAF δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση σε αυτό το στάδιο. «Αλλωστε, κατά γενικό κανόνα, οι τελικές εκθέσεις ερευνών της OLAF δεν δημοσιοποιούνται από την Υπηρεσία, κι αυτό γίνεται για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας, καθώς και των πιθανών επακόλουθων ερευνών. Οταν οριστικοποιηθούν, τέτοιες τελικές εκθέσεις αποστέλλονται στις Αρχές που είναι αρμόδιες για ενδεχόμενη παρακολούθηση».
Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου, από τα 1,69 δισ. ευρώ που έδωσε η ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) έλαβε ποσό ύψους 26 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο λειτουργίας, το οποίο υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο και η ελληνική κυβέρνηση, η EASO για το 2018 συμφωνήθηκε να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η υποστήριξη της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου, αλλά και η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Διευκρινίζεται πως η έρευνα αυτή της OLAF επικεντρώνεται στο έργο και στις παρατυπίες που εντοπίστηκαν στην EASO. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα το Προσφυγικό στην Ελλάδα.
ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΕΡΔΗ. Είναι χαρακτηριστικό πως η OLAF έχει βάλει στο μικροσκόπιο την παροχή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία της από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) το 2017, λαμβάνοντας υπόψη της ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο της χρονιάς εκείνης και μιλούσαν για παράνομα κέρδη από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, η DG Home δεν θα μπορούσε να ερευνήσει τις καταγγελίες, καθώς ο ρόλος της περιορίζεται στο να κάνει ελέγχους για το αν τα έργα που χρηματοδοτούνται εκτελούνται βάσει των αρχικών σχεδιασμών.
Μάλιστα, για το έργο σίτισης μεταναστών και προσφύγων, για το οποίο έχουν γίνει οι καταγγελίες, ήδη η DG Home έκανε επιτόπιους ελέγχους – έναν στα τέλη του 2016 και έναν στα μέσα του 2017 – επιβεβαιώνοντας ότι το έργο εκτελείται.