Καινοτόμες πρακτικές για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος εγκαινιάζει η ανεξάρτητη Αρχή που είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο. Οι πρακτικές αυτές έχουν στον πυρήνα του σχεδιασμού τους όχι τόσο τους κατασταλτικούς ελέγχους, όσο τη δημιουργία μητρώων και τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε τομείς δραστηριοτήτων όπου πολύ συχνά εμφανίζονται φαινόμενα νομιμοποίησης παράνομου πλουτισμού.

Η πρώτη από αυτές τις δράσεις της Αρχής, με επικεφαλής την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, αφορά τη δημιουργία ενιαίου μητρώου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται. Μέχρι τώρα οι ΜΚΟ φέρεται ότι καταχωρίζονται σε επιμέρους «μητρώα», που τηρούνται από διάφορες υπηρεσίες του κράτους, χωρίς όμως να υπάρχει κεντρική καταγραφή. Με τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου και των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σε συνδυασμό με τις ελεγκτικές δυνατότητες της Αρχής, εκτιμάται ότι θα είναι ευχερέστερος ο έλεγχος τόσο των ποικίλων πηγών χρηματοδότησης των οργανώσεων αυτών, των προσώπων που εμπλέκονται στη διαχείριση των κονδυλίων, όσο και των δραστηριοτήτων στις οποίες διοχετεύονται οι χρηματοδοτήσεις.

Η δεύτερη δράση που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την Αρχή είναι η «χαρτογράφηση» όλων των αγορών ακινήτων από αλλοδαπούς στην Ελλάδα. Η δραστηριότητα αυτή μπήκε πρόσφατα στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών λόγω της γνωστής υπόθεσης πώλησης ακινήτων σε κινέζους επενδυτές, για την οποία διενεργείται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν παράλληλα με την πώληση των ακινήτων γινόταν και νομιμοποίηση παράνομων εισοδημάτων. Η κρισιμότητα της δράσης αυτής είναι προφανής, αφού η πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς σχετίζεται άμεσα με την πολιτική της ελληνικής πολιτείας για τη Χρυσή Βίζα, δηλαδή τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε μη κοινοτικούς με αντάλλαγμα την επένδυση σε ακίνητα ποσών που υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ. Η ανάγκη όμως για επενδύσεις κρίνεται ότι δεν μπορεί να καλύπτεται με ασυδοσία δραστηριοτήτων, αλλά να γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας και το κύρος της χώρας. Οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα προσφέρουν στο μέλλον σημαντική βοήθεια στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος χρήματος, τομέα όπου οι φτωχές επιδόσεις της χώρας μας την έχουν φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση σε διεθνή φόρα.