Τα τραγούδια της πληθωρικής Μαράια Κάρεϊ μας προετοιμάζουν για το κλίμα της γιορτής. Η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια, η οποία έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τα εμβληματικά πλέον christmas songs, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τη βρετανική πρωτεύουσα, με αφορμή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Η πάντα sexy κ. Κάρεϊ διέμεινε στο κλασικό, υπερπολυτελές ξενοδοχείο The Claridges, στην Brooks Street. Η αλήθεια είναι ότι η καλλιτέχνις με τις τεράστιες επιτυχίες και τους πάμπλουτους boyfriends (ο τελευταίος ήταν αυστραλιανής καταγωγής, μεγιστάνας, με τον οποίο έκανε «θορυβώδεις» διακοπές στη Μύκονο), δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάποια άλλη ξενοδοχειακή μονάδα για την παραμονή της στο Λονδίνο. Το Claridges είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ωραιότερη και πλέον αισιόδοξη γιορτή του χρόνου. Υπέροχοι στολισμοί, ένα special μενού με ευφάνταστα κέικ και πουτίγκες και βέβαια εδώ και μερικά χρόνια, η δημιουργία του χριστουγεννιάτικου δέντρου, στο lobby, με την υπογραφή παγκόσμιας ακτινοβολίας fashion designers. Την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοεμβρίου, το christmas tree του Claridges, θα ανάψει τα λαμπιόνια του. Το «κουμπί» για τη φωτογράφιση θα πατήσει η Diane Von Furstenberg. Η διάσημη σχεδιάστρια (έρχεται και εκείνη κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, με ένα τεράστιο ιστιοφόρο) ανέλαβε να σχεδιάσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εμβληματικού ξενοδοχείου στο Mayfair. Η Diane Von Furstenberg «αντικατέστησε» έτσι τον εκκεντρικό συνάδελφό της Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος είχε σχεδιάσει ένα… ανάποδο christmas tree.

Συναντήσεις

στο εστιατόριο

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, οι διεθνείς προσωπικότητες, οι big stars (η Μαντόνα, η οποία διατηρεί συγκεκριμένη σουίτα και «θέση» στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο), όλοι οι διάσημοι επισκέπτες, δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο Claridges. Πρέπει κάπου εδώ όμως να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Ελληνες. Γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές φιλοξενούνται εκεί όταν επισκέπτονται το Λονδίνο. Στο μεγάλο, πολυτελές εστιατόριο, ο εφοπλιστής Ντίνος Γουλανδρής (συνηθίζει να κάνει ακόμα διακοπές στο Πόρτο Χέλι) προσκαλούσε κάποια μεσημέρια (όταν εκείνος βέβαια βρισκόταν στο Λονδίνο), τον στενό του φίλο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στο δημοφιλές εστιατόριο απολαμβάνουν πάντα το φαγητό τους μέλη της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου. Γουλανδρήδες, Λως, Βεργωτήδες, Κουμάνταροι, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όλοι πηγαίνουν τελικά εκεί. Τα σερβίτσια με τις χρυσές λεπτομέρειες στέλνουν γύρω χιλιάδες αντανακλάσεις. Ακριβώς όπως τα κοσμήματα Labyrinth της Ελενας Σύρακα στο Μουσείο Μπενάκη (την επιμέλεια της έκθεσης έχει η νεαρή ιστορικός τέχνης Αρτεμις Μπαλτογιάννη). Σήμερα παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες που έφθασαν με κάποια καθυστέρηση.

Στον κινηματογράφο Ιντεάλ η διάσημη Ιταλίδα Βαλέρια Γκολίνο έδωσε το «παρών» στη πρώτη προβολή της ταινίας «Εuphoria» την οποία σκηνοθέτησε η ίδια (στο πλαίσιο πάντα του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου).

Το χριστουγεννιάτικο μυκονιάτικο καράβι

Τα αστραφτερά χριστουγεννιάτικα δέντρα και ένα… μικρό καράβι. Κάποιοι (ελάχιστοι είναι η αλήθεια) επιλέγουν το παραδοσιακό ελληνικό καράβι για τον γιορτινό στολισμό. Με γοητεύει το super ship Kite, ένα πλοίο – μινιατούρα σχεδόν, αγαπημένο, παιδικό παιχνίδι, το οποίο πωλείται στα καταστήματα του Λονδίνου. Στη Μύκονο ετοιμάζουν ήδη για τα Χριστούγεννα μοναδικής ομορφιάς καραβάκια, τα οποία θα «αντικαταστήσουν» το αγαπημένο έλατο. Στο γοητευτικό ακόμα, και μέσα στο γκρίζο σκηνικό, νησί του Αιγαίου, ο δήμος ξεκινάει την κατασκευή του πρώτου κλειστού γυμναστηρίου. Ενα σημαντικό έργο, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών, αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους. Η οικογένεια Χανιώτη είχε κάνει σημαντική δωρεά για την ανέγερση του γυμναστηρίου, το έργο όμως δεν προχώρησε. Τα μεγάλα και μικρά αληθινά καραβάκια μοιάζουν τώρα με… καρυδότσουφλα, έτσι όπως τα παρασύρουν οι δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι πνέουν στο νησί.