Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, περίπου το φθινόπωρο του 2019 θα είμαστε εκεί για να δούμε το θέατρο Λυκαβηττού ανοιχτό και πάλι. Αυτή η διαβεβαίωση τουλάχιστον ακούστηκε χθες στο πάνελ που αποτελούνταν από την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τον πρόεδρο Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Γιάννη Πολύζο και την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου. Οι πύλες του ιστορικού πολιτιστικού σημείου της πόλης – δημιούργημα του γνωστού αρχιτέκτονα Τάκη Ζανέτου – ανοίγουν ξανά ύστερα από δέκα χρόνια. Το 2008 σταμάτησε να λειτουργεί λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 το θέατρο φιλοξενούσε συναυλίες.

Ας έρθουμε όμως στα πλάνα των αρμοδίων. Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Γιάννη Πολύζο, θα αναρτηθεί η 49 σελίδων προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Στις 8 Μαρτίου θα κλείσει ο διαγωνισμός και η 7μελής επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της ενάμιση μήνα για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νικητής (θα επιβραβευθεί με το ποσό των 16.000 ευρώ) που θα αναλάβει το έργο της ανάπλασης του ιστορικού χώρου. Το επόμενο ραντεβού με τους εκπροσώπους του Τύπου αναμένεται – σύμφωνα με τον Γιάννη Πολύζο – ότι θα είναι μέσα στον Μάιο του 2019, για να ανακοινωθούν οι νικητές του διαγωνισμού. Η αμοιβή επίσης των αρχιτεκτόνων που θα αναλάβουν το έργο ανάπλασης του θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου (συνολικής έκτασης 35,6 στρεμμάτων) όπως είπε ο πρόεδρος της (ΕΤΑΔ) «δεν θα είναι πολύ πιο μεγάλη από το κόστος της ίδιας της αποκατάστασης του θεάτρου». Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση του θεάτρου του Λυκαβηττού ανέρχεται σε 1.984.000 ευρώ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο όμως τον Οκτώβριο του 2018 επέκτεινε τον προϋπολογισμό με τη συμπλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το εν λόγω έργο πρόκειται να αγγίξει τα 250.000 ευρώ.

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Ενα μεγάλο στοίχημα του προγράμματος είναι τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί η απομάκρυνση των αυτοκινήτων από την αλάνα του Λυκαβηττού και να προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου με πράσινες λύσεις. Ο τρόπος που θα φτάνουν οι επισκέπτες και φιλόμουσοι στο θέατρο, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια των αρμοδίων, πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. «Αυτή η άσφαλτος δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του λόφου, εκπονεί ένα master plan για να εξετάσει τους τρόπους πρόσβασης». Ενα από τα σχέδια που εξετάζεται, είναι η χρήση μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων που θα ξεκινούν από τους σταθμούς μετρό που βρίσκονται κοντά στο θέατρο, όπως αυτός του Συντάγματος, του Μεγάρου Μουσικής, του Ευαγγελισμού.

Ο υπαίθριος χώρος, σύμφωνα με τα σχέδια ανάπλασης, προορίζεται για δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις που θα έχουν πολιτιστικό, παιδαγωγικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό προσανατολισμό όλο το 24ωρο. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του περιβάλλοντος χώρου σχεδιάζεται και η ανάδειξη του φυσικού τοπίου ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι παρατήρησης – κατόπτευσης του αθηναϊκού τοπίου, χώροι στάσης και ανάπαυσης, ζώνη ξενάγησης στο φυσικό περιβάλλον με χρήση αναλογικών ή ψηφιακών (διαδραστικών) μέσων, κυλικείο, info-point, χώροι υγιεινής επισκεπτών κ.ά.

ΤΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ». Η λειτουργία του θεάτρου, μετά την ολοκλήρωση των έργων, θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οπως εξήγησε η Μυρσίνη Ζαρμπά, ο φορέας που θα διαχειρίζεται το θέατρο του Λυκαβηττού θα είναι το Ακροπόλ, σε συνεργασία με τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα του υπουργείου (Φεστιβάλ Αθηνών, Εθνικό Θέατρο κ.ά.): «Εχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο πενταώροφο κτίριο του Ακροπόλ – των 4.500 τ.μ. Θα είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος οργανισμός ανοιχτός για τους νέους, με φεστιβάλ και πολλές δράσεις. Ελπίζουμε ότι – και με την ανάπλαση της Τοσίτσα – θα δημιουργηθεί ένας πόλος που θα κοσμήσει την πόλη και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης».